Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Játék
FAQ
Jellemzők
Követelmények

Karakterek
Fajok
Skills
Perks
Traits
Attributes

Mágia
Tiltott művészet
Thought magic
Tribal magic
Divine magic

Világ
Történelem
Helyszínek
da Vinci naplója

Játékleírás
Harc
Frakciók
NPCk
Tárgyak

Háttérinfók
Chatlog
Q&A
Interjuhuk

il diario di DaVinci - DaVinci naplójából


DaVinci, Sir Leo, a titokzatos ezermester naplójába belelapozva kicsit tágíthatjuk látókörünket a Lionheart világával kapcsolatban..Il titano di roccia - Kőtitán
Háttér
A Szakadás óta a Kőtitánok igazi veszedelmet jelentenek az utazókra, kik az átkelést keresik a Pireneusok sziklás csúcsai közt. Ezek a szörnyeteg lények hihetetlen erejük segítségével lerohanják az emberi településeket, s orvul megtámadják a karavánokat is. Nem sokkal többek, mint brutális tolvajok, s igaz i örömet lelnek az emberi faj gyötrésében. Évek hosszú során keresztül Spanyolország és Franciaország Templomosai sikerrel harcoltak ellenük, megakadályozva, hogy a Kőtitánok uralmukat kiterjesszék a Pireneusokon kívülre is.

Ami igazán veszélyessé teszi őket az rosszindulatú ravaszságuk. A Kőtitánok gyakran igen okosan megtervezik rajtaütéseiket a hegyi utak és ösvények mentén. Beszélnek arról is, hogy az öregebb titánok képesek varázslatokat is használni, bár nincs krónikás, aki túlélt volna egy ilyen támadást, hogy megerősítse ezt a feltételezést.

L'ecologia - Ökológia
A Kőtitánok a Föld szülöttei, egyszerű kőből és sziklából állnak, s rendelkeznek azzal a képességgel, hogy szinte összeolvadjanak a hegyekkel, melyeket benépesítenek. Ahogy öregszenek, a vastag kőréteg, mely bőrüket alkotja, lassan elkopik, felfedve és utat nyitva lágyabb húsuk felé. Bár egy nagyon öreg titán elég sokáig élhet ahhoz, hogy bőre legnagyobb részét elveszítse, a törzs tagjai rendszerint rituális kegyelem gyilkosságot hajtanak végre, mielőtt az öreg titán teljesen elkopna.
(Vissza)Vodyanoi
Háttér
A Szakadást követően új, rémséges teremtmények terjedtek el szerte a világon, végnélküli szenvedést okozva az emberiségnek. De csak néhány lény volt olyan hitvány és aljas, mint a vodyanoi néven ismert vízi szellemek faja. Ezek a ragadozók évszázadokon keresztül megfertőzték a halászokat és kereskedőket a folyók és tengerek közti útjaikon. Csak remélni tudom, hogy ismereteim segítik az azon utasok felkészülését, kik a vizek közelében tervezik útjaikat.

L'ecologia - Ökológia
A vodyanoi eredetileg Kelet-Európa folyamaiból és tavaiból származik, de évek hosszú során át ezek a gyűlölködő szellemek a nyugati áramlatokat követve, a folyók és csermelyek hullámain különféle kultúráknak okoztak szenvedést.

Néhány szerencsés, aki szembekerült a vodyanoival, s túlélte a találkozást, úgy írta le e lényeket, mint az átmenetet egy rémálomba illő, hatalmas méretű hal, és egy dagadt, pengeéles fogsorokkal rendelkező béka közt. Rendszerint a vízben rejtőzködnek, míg az áldozatuk elég közel nem megy a parthoz. Ekkor a vodyanoi hatalmas farka egy erőteljes csapásával kiszökken a vízből, s oldalsó uszonyaival előrehajtva magát a levegőben megragadja áldozatát. Az áldozataikat rendszerint már a parton felfalják, vagy a víz mélyére cibálják.

A vodyanoi kielégíthetetlen étvággyal rendelkezik, s úgy tudják róluk, néha elhagyják a vizet, s rövid ideig a szárazföldön mászkálnak, óvatlan áldozatra lesve. Mesélnek arról is, hogy ezek az átkozott teremtmények egész falvakat pusztítottak ki árvíz idején.

Szerencsére, a vodyanoi képtelen a mágiahasználatra, bár rendkívül mérgező savas epével rendelkezik, melyet képes nagy távolságról is áldozataira köpni. Egyszer, mikor egy már erősen bomlott nőstény vodyanoi példányt boncoltam, egy nagy tömlőt találtam, telitöltve ezzel a maró anyaggal, megerősítve azt a gyanúmat, hogy e lény anyagcseréjének legnagyobb része e különleges támadási formát biztosítja.
(Vissza)Galileo
Ahogy már korábban is számtalanszor megtettem, ma ismét meglátogattam drága öreg barátomat, Galileo Galileit. Sajnálatos módon nem találtam barátomat obszervatóriumában a mennyeket bámulva, mivel az Inkvizíció barátságosnak nem éppen mondható vendégszeretetét élvezte, ketrecbe zárva a sötét kamrák egyikében, mint egy szerencsétlen állat.

Tiltakozásom ellenére, az Inkvizíció eretnekség vádjával már majdnem egy éve bebörtönözte Galileot. Figyelmeztettem, hogy a világ még nem elég érett forradalmi ötleteire, s hogy nem kellene olyan szókimondónak lennie az Inkvizíció hatalmának árnyékában. Egyaránt nyíltan beszélt nemesekkel és a köznéppel, olyan dolgokról, mint például hogy a mágia minden formájából azonos módon kellene részesednünk, hasznot húznunk, és hogy az ilyen energiákat a tudomány szolgálatába kellene állítani, hogy felfedjük a még rejtett titkokat. Volt bátorsága ellenszegülni a mennyekről alkotott szegényes kis tudásunknak, s visszautasította az Inkvizíció megfélemlítését. Az Inkvizíció, hogy elhallgattassa, bebörtönözte Galileot, s bezárta obszervatóriumát.

Bebörtönzése óta a hatóságok figyelmét elkerülve többször is meglátogattam Galileot, hogy néhány apróságot vigyek neki, mellyel kényelmesebbé teheti életét, s hogy kis üzeneteket közvetítsek azoknak, kiktől segítséget várt szabadulására.

Nyolcadik látogatásom során az Inkvizíció tömlöceibe, egy börtönőr álcáját öltöttem fel, s így jutottam át a sötét termekben sétáló Inkvizítorok között. Leereszkedtem a titkos zárkákhoz, egy kisebb bűbájt használva, így az őrök mégcsak nem is érzékelték jelenlétemet. Számos sötét cella mellett elhaladtam, melyekben megkínzott lelkek várták végső szabadságukat, bűnösek és ártatlanul meghurcoltak egyaránt. És akkor még utoljára egyszer leereszkedtem a tömlöc legaljára, ahol az Inkvizíció a kimondhatatlan szörnyűségeket zárja el.
Sajnálatos módon óvatlanul nem vettem észre az Inkvizíció egyik negáló keresztjét, s ez majdnem az életembe került - szerencsére találmányaim megvédtek akkor is, mikor a mágia csődöt mondott.

E szörnyű földalatti börtönben találtam rá barátomra, ki büszkén állt cellájában. Átadtam neki a Hordozók üzenetét, s nagyon sok dologról szó esett köztünk. Még egyszer felajánlottam neki a menekülést, mivel számomra nagyon egyszerű lett volna kiszabadítani őt, bár tudtam, hogy úgyis elutasítja az ajánlatot. Mielőtt távozásra kért, átadott egy üzenetet azzal, hogy adjam át a Hordozók vezetőjének.

Cedric,
Az Inkvizíció semmit sem tudott meg tőlem. La Calle Perdida és a Hordozók biztonságban vannak.
Galileo
(Vissza)Az goblinokról..
l'ecologia dello spiritello - A goblinok ökológiája
A goblin gyűlöletes lény, megtestesítve minden rendellenes vétket. Először a Szakadás során tűntek fel, bár összevetve a kataklizma során elszabadult többi szörnyűséggel a goblin faj egyike a leggyengébbnek, leglassúbbnak és a legbutábbnak mind közül. Mivel az egységes vezetéshez nincs elég bátorságuk, a goblinok rendszerint a nagyobb hadseregek gyalogos frontvonalát alkotják.

Bár elsőre gyengének tűnnek, egyedülálló biológiai természetük miatt jelentős erővé nőttek mikor bekerültek ebbe az új környezetbe. A goblinok képesek arra, hogy növeljék észbeli képességeiket, azzal, hogy megeszik emberi áldozataik agyát. Néhány rövid éven belül a goblinok primitív gyökereiket maguk mögött hagyva a legfejlettebb és legravaszabb ragadozókká váltak.

A goblinok a keleti államokon keresztül vonultak, pusztulást hagyva maguk után, mígnem a Mongol hadsereg meg nem tette őket a rémisztő Horda előhadának. Ahogy a mongolok folytatták terjeszkedésüket, a goblinok lemásolták uraik szokásait, megtanulták a háború és a taktika művészetét, s adoptálták a Mongol társadalom hierarchiáját is. Az alkalmazkodó goblinok minden egyes hódítással egyre veszélyesebb fajjá váltak.

Mikor a Templomos Lovagok végül visszaverték a mongolokat, Batu Kán veszni hagyta a goblinokat, hogy ezzel biztosítsa a Horda visszavonulását. Míg a mongolok kelet felé menekültek, a goblinok nyugatra lovagoltak, terrorizálva a nyugati népeket.

Bár a lovagok sikeresen visszaszorították a goblinokat a hegyek és a sötét erdők közé, a goblin törzsek még mindig léteznek. Mint régi mongol uraik, a goblinok is nomádok, a vadonban barangolnak, gyorsan lecsapnak a nyugati városokra, majd visszatérnek rejtett falvaikba.

A goblinok úgy hiszik, ők a Mongol Birodalom nyugati nemzetét alkotják, s egy napon majd meghódítják Európát, s egyesítik a Hordával. Minden goblin törzsnek van egy Kánja, aki a törzs legerősebb, és legnagyobb tagja. A törzseknek több, mágikus képességekkel rendelkező sámánja is van, ezek olyan goblinok, akik Hordozók agyát ették meg, s így megtanulták, hogyan kössék meg a szellemeket, hogy irányítani tudják a mágiát. Mivel mágiájuk nyers és szilaj, e sámánoknak jelentős befolyásuk van a goblin társadalomra - ők egyedül adhatnak tanácsot a Kánnak, miközben groteszk rituálék során felfedik előtte, s megjósolják a jövőt.
(Vissza)

Vissza a tetejére

Fordította / írta: Kwish
2003.09.07.