Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Játék
FAQ
Jellemzők
Követelmények

Karakterek
Fajok
Skills
Perks
Traits
Attributes

Mágia
Tiltott művészet
Thought magic
Tribal magic
Divine magic

Világ
Történelem
Helyszínek
da Vinci naplója

Játékleírás
Harc
Frakciók
NPCk
Tárgyak

Háttérinfók
Chatlog
Q&A
Interjuhuk

PERK - Különleges képességek


A perkek a SPECIAL szabályrendszer legérdekesebb részét alkotják. Lehetővé teszik a játékos számára, hogy egy teljesen átlagos karaktert egy igazán határozottan megkülönböztethető személyiséggé tegyen. A perkek annyiban rendszertelennek tekinthetőek, hogy mindenki a saját kedve szerint választhatja ki őket, és igen különböző fajták léteznek belőlük.

Az alábbi felsorolás meglehetősen spoiler jellegű, úgyhogy mindenki a saját felelősségére olvasgassa.. A jelen leírás a perkeket három csoportba sorolja:
  • Alap perkek, ezeket lehet felvenni a karakter fejlődése során.
  • Event perkek, ezeket a játék bizonyos fordulópontjain kapja meg a játékos (SPOILER).
  • NPC perkek, ezeket rendszerint valamelyik NPCnek tett szívesség fejében kapja meg a játékot (SPOILER).


Alap perkek
A karakter a második szinten nyeri el első perkjét, majd ez követően minden harmadik szint után kapja a következőt, hacsak ezt az ütemet nem befolyásolja valamilyen másik perk, vagy trait (jellemző). Tehát a karakter a 2., 5., 8., 11., ésígytovább szinteken nyeri el különleges képességeit.
Minden egyes esetben a választható perkek listája azon alapszik, hogy karaktered milyen szintű, milyen alaptulajdonság értékekkel rendelkezik, és milyen képzettségei, készségei vannak. Az olyan perkek, melynek szintjei vannak, többször is felvehetőek, s minden újabb szint egyenlő módon emeli a különleges képesség erejét, hatását.

Mivel túl sok alap perk van, ezért itt csak betű szerinti keresést adtam meg (lusta disznó vagyok, tudom):
A, B, C, D, E, F, G, H, I, L, M, N, O, P, R, S, T, U, V, WAdrenaline Rush - Adrenalin roham
Amikor a dolgok rosszabbak már nem is lehetnének, és úgy tűnik, a küzdelemben is alulmaradsz, hirtelen elönt a forróság. Ha az életpontjaid a lehetséges életpontjaid felénél kevesebbre csökkennek, kapsz +1 bonuszt fürgeség (AG) tulajdonsághoz és +20 evasion (kitérés) módosítót. Ha életpontjaid tovább csökkennek, s már nem haladják meg a lehetséges életpontjaid negyedét sem, további +1 fürgeség (AG) bonuszt, +10 evasion (kitérés) bonuszt, és +1 közelharci sebzést nyersz.
Szintek száma (Number of Ranks; NoR): 1
Követelmény: 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Ancestral Armor - Ősi páncél
Ősöd szelleme úgy tartja jónak, hogy megvédje földi, fizikai testedet. A Törzsi Védelmi Varázslatág (Tribal Magic Protective Branch, TrPB) készségedhez +15 pontos bonuszt kapsz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Törzsi Védelmi Varázslatág (Tribal Protective branch) készség legalább 40 értéken; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Backstab - Hátbaszúrás
Ha rejtőzködés közben megtámadsz egy ellenfelet, +48% extra sebzést okozol, ha hátulról bevitt támadásod sikeres ütésnek számít. Minden egyes szint az extra sebzést további +48%-kal növeli.
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: 7 fürgeség (AG) érték; Rejtőzködés (Sneak) készség legalább 50 értéken
(Alap perkekhez)

Bonus HtH Damage - Bonusz pusztakezes sebzés
A pusztakezes harcmodorban való jártasságodnak köszönhetően sebzésed kiemelkedő. E perk minden szintje után +1 sebzést okozol a pusztakezes közelharcban.
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: 6 fürgeség (AG) érték; 6 erő (ST) érték; Pusztakezes (Unarmed) készség legalább 50 értéken; 5 karakterszint (Lvl5); Pugilist (Bokszoló) perk
(Alap perkekhez)

Bonus Ranged Damage - Bonusz távolsági sebzés
Az íjakkal és más távolsági fegyverek használatában való jártasságod miatt halálosan használod e fegyvereket. E perk minden szintje után +3 sebzést okozol a távolsági fegyverekkel.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 fürgeség (AG) érték; 6 észlelés (PE) érték; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Bonus Rate of Fire - Bonusz tüzelési gyorsaság
A hosszú gyakorlás eredményeképp gyorsabban feszíted meg a húrt, s lősz az íjaddal, vagy számszeríjaddal, s mindezt anélkül, hogy a pontosság rovására menne. Ez a képesség lehetővé teszi, hogy jóval gyorsabban töltsd meg és használd íjaidat.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 fürgeség (AG) érték; 6 intelligencia (IN) érték; Távolsági fegyverhasználat (Ranged Weapon) készség legalább 50 értéken; 14 karakterszint (Lvl14)
(Alap perkekhez)

Brutish Hulk - Brutális Hulk
Hatalmas erődnek és kimagasló állóképességednek köszönhetően akkorákat tudsz ütni, hogy a kisebb embereket akár agyon is csapod. Minden egyes szintlépés esetén kétszeres életpontot kapsz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 erő (ST) érték; 5 állóképesség (EN) érték; 17 karakterszint (Lvl17); Feralkin, Lifegiver (Életadó) perk
(Alap perkekhez)

Cold Soul - Fagyos lélek
Még gyermekkorodban eltévedtél az erdőben, s valami jég és fagy lény mentett meg. A legtöbb erre vonatkozó emléket mintha kitörölték volna elmédből? de csak eddig. Hirtelen túl sok, és túlságosan különös kép ugrik be, mintsem feldolgozhatnád őket, de egy dolog biztos, valami hozzákötött a fagyhoz, a hideghez, s ezt a kapcsolatot arra használhatod, hogy minden egyes tárgyat, vagy varázslatot, ami hideg-alapú sebzést okoz tovább erősíts. E képesség lehetővé teszi, hogy minden hideg-alapú varázs, vagy tárgy további +15%-kal nagyobb sebzést okozzon, a hideggel fennálló különleges képességednek köszönhetően.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Gondolati Mágia Fagy varázslatág (Thought Magic Cold-branch) készség legalább 40 értéken; nem lehet meg a Mark of Fire (Tűzjegy) perk
(Alap perkekhez)

Damage Resistance - Sebzés ellenállás
A kövek és az ágak talán eltörik a csontjaidat.. de nem túl gyakran. E perk minden szintje után +8% bonuszt kapsz a zúzó (crushing), vágó (slashing) és szúró (piercing) sebződéssel szembeni ellenállásodhoz (damage resistance).
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: 6 állóképesség (EN) érték; 6 szerencse (LU) érték; 5 karakterszint (Lvl5); nem lehet meg a Hide of Scars (Heges bőr) perk, nem lehet meg a Tough Hide (Durva bőr) perk
(Alap perkekhez)

Dark Majesty - Sötét fenség
Az elmúlt éjszaka a legkülönösebb álomban volt részed. Egy árnyszerű alak olyan ajánlattal keresett meg, mely túl jól hangzott ahhoz, hogy igaz legyen. Egyszerűen azzal, hogy aláírsz egy sima kis papírdarabot, párját ritkító harcossá tesz. Minden közelharci készségedhez nyersz +3 pontot, a mérgekkel szembeni ellenállásod javul +10%-kal, +1 skillponttal többet kapsz majd szintenként, és ráadásul, öreg éveidet egy igen meleg klímájú helyen fellelhető házikóban töltheted el. Kihagyhatatlan ajánlat. Michoda üzlet!!!
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 vagy alacsonyabb észlelés (itt inkább előrelátás :-))) ) (PE) érték, 6 vagy alacsonyabb intelligencia (IN) érték, 11 karakterszint (Lvl11); a Sylvantok nem vehetik fel ezt a perket
(Alap perkekhez)

Deadly Accuracy - Halálos pontosság
A karakter azonnal nyer +15 pontot a Távolsági Fegyverhasználat (Ranged Weapon) készségéhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 fürgeség (AG) érték; Távolsági Fegyverhasználat (Ranged Weapon) készség legalább 40 értéken
(Alap perkekhez)

Die Hard - Szívós, mint Bruce Willis
Nem adod fel könnyen. Ha az életerő pontjaid 20% alá csökkennek, nyersz +20%-ot minden ellenállásodhoz, és a páncélzatosztályod (AC) megnő +5-tel.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 állóképesség (EN) érték, 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Disease Ward - Fertőzés védettség
A szellemmel való kapcsolatod miatt a betegségek, járványok, s mindenféle nyavalya a barátoddá lett. Reggelire pestises patkányokat eszel, és a lepratelepeken vakációzol. A tested minden fertőzésből származó sebzést (Disease Damage) azonnal átalakít életpontokká.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 állóképesség (EN) érték; 11 szint (Lvl11); nem lehet meg a Venom Ward (Méreg védettség) perk
(Alap perkekhez)

Displacement - Áthelyeződés
Ha súlyosan sebződsz, részben átlépsz, áthelyeződsz a szellemvilágba, s testedet kimozdítod a realitásból. Ha az életpontjaid a lehetséges életerőd 20%-a alá csökkennek, részben eltűnsz, elhalványulsz, +10 bonuszt kapsz a páncélzatosztályodhoz (AC), és nyers +1 bonuszt fürgeségedhez (AG). Ebben az állapotban a mana regenerációd megduplázódik.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 szint (Lvl11); meg kell lennie a Die Hard (Szívós, mint B.W.) perknek
(Alap perkekhez)

Divine Privilege - Isteni kiváltság
Bármilyen erőforrást is érintesz meg, mutass tiszteletet. A perk +15 pontot ad az Isteni Varázs Isteni Kegy varázslatágához (Divine Magic Divine Favor Branch).
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Isteni Kegy (Divine Favor Branch) varázslatág készség legalább 30 értéken; 5 szint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Divine Protector - Isteni védő
A túlsó oldalról érkező segítséggel megerősítheted védelmedet. A perk +15 pontot ad az Isteni Varázs Védelmi varázslatágához (Divine Magic Protective Branch).
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Isteni Védelem (Divine Protective Branch) varázslatág készség legalább 30 értéken; 5 szint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Dodger - Cseles
Ha rendelkezel ezzel a képességgel, jóval kisebb a valószínűsége, hogy megsérülsz a harcban. E perk minden szintje után +5 bonuszt kapsz a páncélzatosztályodhoz (AC), még az éppen viselt páncél nyújtotta védelmen felül. A perk +3 pontot ad Evasion (kitérés) készségedhez is.
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: 6 fürgeség (AG) érték; 5 szint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Earthen Contact - A Föld gyermeke
Már régóta ápolod kapcsolatod a földdel, s úgy tűnik, végre munkád meghozta gyümölcsét. E képesség ráhangol a föld útjára, s ennek köszönhetően a Törzsi Mágia (Tribal Magic) varázslatok mana költsége 15%-kal csökken.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 karizma (CA) érték; 6 észlelés (PE) érték; valamelyik törzsi mágia készség (Tribal Magic Skill) legalább 100 értéken
(Alap perkekhez)

Educated - Tanult
Igazán jól megtanítottak arra, hogy kiismerd magad a világ dolgaiban, megtanultad hogyan lásd a dolgok lényegét, s hogy levond a megfelelő következtetéseket. Minden szintlépéskor nyersz +2 bonuszt skill pontot. Ezt a perket alacsony szinten a legjobb felvenni.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 intelligencia (IN) érték; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Eloquence - Ékesszólás
Társaid, kísérőid folytonos megfigyelése, és néhány könnyű olvasnivaló rávezetett arra, hogyan fejezd ki igazán hatásosan a gondolataidat, és ötleteidet másoknak, valami új, és alapos módon. E képesség +15 pontos bonuszt ad a Diplomacy (Diplomácia) készségedhez.
Szintek száma (NoR): 3
Követelmény: a Beszéd (Speech) készség legalább 30 értéken; 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Enlightenment - Megvilágosodott
Szellemi odaadásod közelebb vitt az isteni világ lényegéhez. E perk kiválasztása következtében az összes Isteni Mágia (Divine Magic) varázslat mana költsége 15%-kal csökken.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 karizma (CA) érték; 6 észlelés (PE) érték; valamelyik isteni mágia készség (Divine Magic Skill) legalább 100 értéken
(Alap perkekhez)

Fire Evasion - Kitérés a tűz elől
Lehet, hogy valami gyermekkori traumának köszönheted, de mindig tudod, mikor kell lebukni, és odébb bukfencezni. Nem mindennapi kitérő képességednek köszönhetően azonnal nyersz +2 bonuszt a páncélzatosztályodhoz (AC), és a tűz alapú támadások 15%-kal kevesebb sebzést okoznak.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 fürgeség (AG) érték; nem lehet meg a Pyromania (Piromán) perk
(Alap perkekhez)

Fortune Finder - Szerencsés flótás
Különös tehetséged van hozzá, hogy pénzt találj. E perk kiválasztásának köszönhetően még azt a pénzt is megtalálod ellenfeleidnél, amiről nem is tudták, hogy náluk van.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 8 szerencse (LU) érték, 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Gain Agility - Fürgeség bonusz
A fürgeség (AG) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Gain Charisma - Karizma bonusz
A karizma (CA) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Gain Endurance - Állóképesség bonusz
Az állóképesség (EN) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Gain Intelligence - Intelligencia bonusz
Az intelligencia (IN) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Gain Luck - Szerencse bonusz
A szerencse (LU) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Gain Perception - Észlelés bonusz
Az észlelés (PE) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Gain Strength - Erő bonusz
Az erő (ST) értékedet tartósan +1-gyel növelheted. Nem vehető fel a perk, ha a képesség értéke 10, vagy annál nagyobb.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Ghost - Szellem
E képességnek köszönhetően úgy mozogsz, mint egy kísértet, sima mozdulattal rejtőzöl el az árnyak között. Az osonás (Sneak) készségedhez nyersz +20 bonuszt.
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: az osonás (Sneak) készség legalább 50 értéke; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Grace Under Fire - Segítség a bajban
Megtanultad, hogy az igazán nehéz helyzetekben teljesíts a legjobban. Ha a dolgok tényleg pocsékul állnak, a kezed biztosabbá válik, s jóval élesebben látsz. Ha életpontjaid a lehetséges érték 40%-a alá csökkennek nyersz +1 bonuszt az észlelésedhez (PE), és 15 bonusz pontot a Távolsági fegyverhasználatodhoz (Ranged Weapon).
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 9 vagy alacsonyabb észlelés (PE) érték; 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Here and Now - Itt és most
Heuréka! Megvan! Hirtelen ráébredsz, mit is csináltál eddig teljesen rosszul. Azonnal lépsz egy karakterszintet.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 8 karakterszint (Lvl8)
(Alap perkekhez)

Hide of Scars - Heges bőr
A csaták bőrödön nem hagytak egy körömnyi helyet sem sebek, és hegek nélkül, s emiatt tested durvább, bőrszerűbb, és? csúnyább lett. 6% bonuszt kapsz minden ellenállásodhoz (a tűzzel szembeni ellenállást kivéve).
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 állóképesség (EN) érték; 11 karakterszint (Lvl11), nem lehet meg a Damage Resistance (Sebzés ellenállás) perk, nem lehet meg a Tough Hide (Durva bőr) perk
(Alap perkekhez)

Inherited Resistance - Öröklött ellenálló képesség
A szüleid soha sem betegedtek meg, mint ahogy a gyermekeik is rendelkeztek azzal a különös képességgel, hogy egy vállrándítással elintézzék a különféle fertőzéseket, és mérgezéseket. Nyersz +10%-ot a mérgekkel és fertőzésekkel szembeni ellenállásodra, és a méreg és fertőzés sebződésed határértéke (Disease and Poison Damage Threshold) megnő +1-vel.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 állóképesség (EN) érték; 2 vagy alacsonyabb karakterszint (Lvl2>=)
(Alap perkekhez)

Lifegiver - Életadó
A napi fekvőtámaszaid, és hogy még a szöget is megeszed, úgy tűnik kifizetődő edzésprogram volt. E perk minden szintje után nyersz 6 életpontot.
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: 4 állóképesség (EN) érték; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Lightning Rod - Villám pálca
Oly módon kötődsz az elektromossághoz, hogy e kapcsolatot felhasználhatod varázslás közben. E perk következtében az elektromosság-alapú varázslataid +15%-kal nagyobb sebzést okoznak.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Gondolati Mágia Elektromos varázslatág (Thought Magic Electrical Branch) készség legalább 40 értéken
(Alap perkekhez)

Mark of Fire - Tűzjegy
Oly módon kötődsz a tűzhöz, hogy e kapcsolatot felhasználhatod varázslás közben. E perk következtében a tűz-alapú varázslataid +15%-kal nagyobb sebzést okoznak.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Gondolati Mágia Tűz varázslatág (Thought Magic Fire Branch) készség 40 értéken; nem lehet meg a Cold Soul (Fagyos lélek) képesség
(Alap perkekhez)

Master of Arms (Blademaster) - Fegyvermester (Pengetáncos)
Tudod hogy hova kell fegyvereddel lesújtani, hogy a legtöbb fájdalmat okozd. E perk segítségével minden vágó (slashing) és zúzó (crushing) sebzésed 25%-kal emelkedik kiemelkedő készségeidnek köszönhetően.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 erő (ST) érték; 26 karakterszint (Lvl26); az Egykezes közelharc (One-handed Melee), vagy Kétkezes közelharc (Two-handed Melee) készsége legalább 200 értéken; a Pusztakezes (Unarmed)készség legfeljebb 100 értéken
(Alap perkekhez)

Master of Domination - Az uralkodás mestere
Még sose volt könnyebb mások elméjét az irányításod alá vonni! Nyersz +15 pontot a Törzsi Mágia Uralom varázslatág (Tribal Magic Domination Branch) készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Törzsi Mágia Uralom varázslatág (Domination Branch) készség legalább 30 értéken; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Master Necromancer - Nekromanta mester
Jóval könnyebb az a feladat, hogy kapcsolatba lépj a szellemvilággal, s hogy szolgákat hívj a túlvilágról. Nyersz 15 pontot a nekromancia varázslatághoz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Nekromancia varázslatág (Tribal Magic Necromancy Branch) készség legalább 30; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Master Thief - Mestertolvaj
A gazdagoktól lopsz, aztán magadnak adod. Nyersz +20 pontot az Csapda/Titkos ajtó keresés, Zárnyitás és Osonás készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Tolvaj készségek (Sneak, Lockpick, Find Traps/Secret Doors) legalább 50 értéken; 11 karakterszint (Lvl11)
(Alap perkekhez)

Master Trader - Mesterkereskedő
Mestere vagy annak, hogy meggyőzd a kereskedőket, adjanak kedvezményt, mikor áruikat kínálják neked: Nyersz +15 bonuszt a diplomácia készségedhez, és nyersz 15% kedvezményt, ha valakitől vásárolsz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 karizma (CH) érték; a csere (barter) készség legalább 60 értéke; 8 karakterszint (Lvl8); meg kell lennie a Salesman (Kereskedő) perk
(Alap perkekhez)

Mastery of Fortitude - A kitartás mestere
Az öngyógyítás igazán neked való dolog. Nyersz +15 pontot az Isteni Mágia Állhatatosság varázslatág (Divine Magic Fortitude Branch) készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Isteni Mágia Állhatatosság varázslatág (Divine Magic Fortitude Branch) készség legalább 30 értéken; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Mastery of Fury - A dühöngés mestere
Az ősöd legalább annyira gyűlölte ellenségeidet, ahogy te is. Nyersz +15 pontot a Törzsi Mágia Természet dühe varázslatág (Tribal Magic Nature?s Fury Branch) készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Törzsi Mágia Természet dühe varázslatág (Tribal Magic Nature?s Fury Branch) készség legalább 30 értéken; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Mastery of Smiting - A lesújtás mestere
A mennyek nehéz ökle vagy. Nyersz +15 pontot az Isteni Mágia Lesújtás varázslatág (Divine Magic Smite Branch) készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Isteni Mágia Lesújtás varázslatág (Divine Magic Smite Branch) készség legalább 30 értéken; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Mental Focus - Mentális Focus
A mágia és a környező világ közti kapcsolat egyre érthetőbb és világosabb lesz számodra. A perk segítségével az összes Gondolati mágiához tartozó varázslat manaköltsége 15-kal csökken.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 karizma (CA) érték; 6 észlelés (PE) érték; valamelyik gondolati mágia készség (Thought Magic Skill) legalább 100 értéken
(Alap perkekhez)

More Criticals - Több kritikus ütés
Megtanultad, hogy ellenfeleidnek egy jól elhelyezett éles tárgy, vagy egy hirtelen tompa ütés okozhatja a legnagyobb sérülést. Minden esetben, ha ezt a perket kiválasztod 5%-kakl nő a kritikus ütéseid valószínűsége. Ami elég jó dolog.
Szintek száma (NoR): 3
Követelmény: 6 szerencse (LU) érték; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Necrosage - Necrosage
Morbid kedvtelésed, azzal a számtalan hullával, mely eddig az utadba akadt lehetővé tette, hogy jobban megértsd e lények sajátosságait. Ha élőholtak ellen harcolsz nyersz +2 sebzés bonuszt ellenük a közelharci támadásoknál. Bármely megidézett élőholt segítőd +1 támadás bonuszt kap.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 intelligencia (IN) érték; 8 karakterszint (Lvl8)
(Alap perkekhez)

Observant - Megfigyelő
Hívhatjuk hatodik érzéknek, paranoiának, vagy csak egyszerűen túlságosan gyanakvó vagy, de általában gyakrabban észreveszed, ha a dolgok nem olyanok, mint amilyennek lenniük kéne. Egyfolytában csapdák után kutatsz a környezetedben, nyersz +25 pontot a csapdakeresés és +5 pontot a zárnyitás készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 észlelés (PE) érték; a Csapda/Titkos ajtó keresés (Find Trap/Secret Doors) készség legalább 30 értéke
(Alap perkekhez)

One-Handed Weapon Finesse - Ügyes egykezes-fegyver kezelés
A gyakorlás tökéletessé.. de legalábbis lényegesen jobbá teszi az embert. Nyersz +10 módosítót egykezes közelharci készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Egykezes közelharci (One-Handed Melee) készség legalább 55 értéke; nem lehet meg a Heavy Handed (Nehéz kezű) trait
(Alap perkekhez)

One-Handed Weapon Specialization - Egykezes-fegyver kezelés specializáció
Mestere vagy az egykezes-fegyverekkel való küzdelemnek. Nyersz +3 bonusz sebzést az egykezes-fegyverek esetében, és +5 módosítót egykezes közelharci készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Egykezes közelharci (One-Handed Melee) készség legalább 100 értéke; meg kell lennie a One-Handed Weapon Finesse (Ügyes egykezes fegyverkezelés) perknek
(Alap perkekhez)

Power from Beyond - Erő a Túlsó Oldalról
Szellemed hozzáférést biztosít egy titokzatos mágikus energiához. Ez a titokzatos erőforrás +1 bonuszt biztosít a gyógyulási rátádhoz, és szintlépésekkor +1 skill pontot kapsz. Csak a sylvantok és demokinek vehetik fel ezt a perket.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 intelligencia (IN) érték; Sylvant, vagy Demokin, 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Pugilist - Bokszoló
Ha az öklök mozgásba lépnek, képes vagy átrúgni, átverekedni magad a végső győzelemig.. és őszintén szólva piszkosul hatékonyan csinálod. Nyersz 1-2 sebzés bonuszt a pusztakezes támadásaidhoz. Felvételi követelmény a Bonus HtH Damage (Bonusz pusztakezes sebzés) perkhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Pusztakezes (Unarmed) készség legalább 25 érték; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Pyromaniac - Piromán
Természetes hozzáértéssel kezeled a tüzet, és ugyanilyen rutinnal gyújtasz meg dolgokat.. különösen az embereket. 10%-kal nagyobb sebzést okozol tűzalapú fegyverekkel és varázslatokkal.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 intelligencia (IN) érték; nem lehet meg a Fire Evasion (Kitérés a tűz elől) perk; 8 karakterszint (Lvl8)
(Alap perkekhez)

Rejuvenation - Megfiatalodás
Gyermekkorodban anyukád belemerített egy mágikus medencébe, mely lehetővé teszi, hogy sebeidet kissé gyorsabban begyógyítsd, mint a többiek. Nyersz +1 bonuszt a gyógyulási rátádhoz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 állóképesség (EN) érték
(Alap perkekhez)

Retribution - Megtorlás
Egy misztikus, földöntúli hatalom úgy tűnik érdekelt abban, hogy megölje az ellenfeleidet. Bármi is legyen az oka, neked ez csak jót jelenthet! Az okozott zúzó (crushing) és vágó (slashing) sebzésed 10%-kal megnő.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 8 karakterszint (Lvl8)
(Alap perkekhez)

Salesman - Kereskedő
A sok gyakorlásnak köszönhetően ügyes kereskedő lett belőled. Még a csúfságot is képes vagy eladni egy ogrének. A perk +10 pontot ad diplomácia készségedhez, és nyersz 10% árengedményt, ha venni akarsz valamit.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Csere (Barter) készség legalább 50 érték; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Sharpshooter - Mesterlövész
igazán profi vagy abban, hogy nagy távolságról öld meg ellenfeleidet. A perk következtében nyersz +1 észlelés (PE) bonuszt ha íjat, vagy számszeríjat használsz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 észlelés (PE) érték; 6 intelligencia (IN) érték; 8 karakterszint (Lvl8)
(Alap perkekhez)

Slayer - Gyilkos
A GYILKOS itt sétál közöttünk! Pusztakezes harcban minden ütésed kritikus ütésnek minősül (sikeres szerencse (LU) dobás mellett) - s így pusztulást és vérző tagokat hagysz magad után.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 8 fürgeség (AG) érték; 8 erő (ST) érték; Pusztakezes (Unarmed) készség legalább 200; 33 karakterszint (Lvl33)
(Alap perkekhez)

Snake Eater - Kígyóevő
Hamm.. olyan íze van, akár a csibehúsnak. A méreggel szembeni ellenállásod 30%-kal javul.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 3 állóképesség (EN) érték; 5 karakterszint (Lvl5); Nem lehet meg Venom Ward (Méreg védettség) perk.
(Alap perkekhez)

Sniper - Orvlövész
A fájdalom okozás mestere vagy egy íjjal, vagy számszeríjjal felszerelkezve. Távolsági fegyverekkel minden sikeres támadásod kritikus ütésnek minősül (ha sikeres szerencse (LU) dobásod is).
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 8 fürgeség (AG) érték; 8 észlelés (PE) érték; Távolsági harc (Ranged) készség legalább 200; 33 karakterszint (Lvl33)
(Alap perkekhez)

Spirit Guide - Szellem vezető
Földöntúli tehetséged van, hogy kinyerd a manát a fellelt szellem lényekből, maradványokból. 10%-kal több manát sikerül kinyerned a beolvasztott szellemekből.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 karizma (CH) VAGY 7 észlelés (PE) érték; 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Strong Back - Erős hát
Olyan vagy, mintegy öszvér. További 50 font súlyt tudsz cipelni, e perk minden egyes szintje után.
Szintek száma (NoR): 3
Követelmény: 6 erő (ST) érték; 6 állóképesség (EN) érték; 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Superior Senses - Szuperérzékeny érzékelés
Törzsi őseid szuperérzékeny érzékelést hagytak rád. Nyersz +1 észlelés (PE) módosítót és 15 pontot a csapda/titkos ajtó keresés készségedhez. Az észlelés (PE) érték nem érheti el, illetve nem mehet 10 fölé ennek a perknek köszönhetően.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 észlelés (PE) érték; 14 karakterszint (Lvl14)
(Alap perkekhez)

Swift Learner - Gyors tanuló
Mindenből lehet tanulni, , s te meg is ragadod ezt a lehetőséget. A perk +5% ad a megszerzendő tapasztalati pontokhoz.
Szintek száma (NoR): 2
Követelmény: 4 intelligencia (IN) érték; 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Thief - Tolvaj
A tolvaj nem túl hízelgő megnevezés. De bárhogy is akarod nevezni, nagyon jó vagy abban, hogy megtaláld azt, amit más ember nem talál meg. E perk egyszeri, +10 bonuszt ad a tolvaj készségeidhez (Osonás, Zárnyitás, Csapda/titkos ajtó keresés)
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 2 karakterszint (Lvl2)
(Alap perkekhez)

Thought as Armor - Kemény, mint a páncél
Elnyerted azt a képességet, hogy jobban koncentrálsz, ha a védelmedről van szó. Nyersz +15 pontot a Gondolati Mágia Védelem varázslatágához
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Thought Magic Protective Branch (Gondolati mágia, védelem varázslatág) készség legalább 30; 5 karakterszint (Lvl5)
(Alap perkekhez)

Tough Hide - Durva bőr
Az, hogy szélsőséges körülményeknek voltál eddig kitéve, rendkívül ellenállóvá tett az elemekkel szemben. Nyersz +5 AC módosítót, és 5% bonuszt minden ellenállásodhoz.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 7 vagy kevesebb állóképesség (EN) érték; csak Feralkinok és Sylvantok vehetik fel; nem lehet meg a Damage Resistance (Sebzés ellenállás) perk, nem lehet meg a Hide of Scars (Heges Bőr) perk
(Alap perkekhez)

Trapper - Prémvadász
Véreddé vált az állatok nyúzása. Ha megölsz egy farkast, vagy egy medvét, mindig képes vagy azt megnyúzni. Nagy gyakorlatodnak köszönhetően ezek a prémek drágábbak is az átlagos munkáknál.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 4 fürgeség (AG) érték
(Alap perkekhez)

Two-Handed Weapon Finesse - Ügyes kétkezes-fegyver kezelés
A gyakorlás tökéletessé.. de legalábbis lényegesen jobbá teszi az embert. Nyersz +10 módosítót kétkezes közelharci készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Kétkezes közelharci (Two-Handed Melee) készség legalább 55 értéke; nem lehet meg a Heavy Handed (Nehéz kezű) trait
(Alap perkekhez)

Two-Handed Weapon Specialization - Kétkezes-fegyver kezelés specializáció
Mestere vagy a kétkezes-fegyverekkel való küzdelemnek. Nyersz +3 bonusz sebzést az kétkezes-fegyverek esetében, és +5 módosítót kétkezes közelharci készségedhez.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: Kétkezes közelharci (Two-Handed Melee) készség legalább 100 értéke; meg kell lennie a Two-Handed Weapon Finesse (Ügyes egykezes fegyverkezelés) perknek
(Alap perkekhez)

Undead Glory - Élőholt dicsőség
Egy, a meditációd közben átélt látomásnak köszönhetően csodálatos betekintést nyertél a halált követő élet titkaiba. E perknek köszönhetően minden csontváz és zombie, melyet te keltesz életre 15%-kal több életponttal rendelkezik, és +1 sebzés módosítót is kapnak.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 6 intelligencia (IN) érték; valamely nekromanta varázslatág legalább 50
(Alap perkekhez)

Venom Ward - Méreg védettség
A benned lakozó szellem ismeri annak trükkjét, hogyan alakítsa át a mérgeket életenergiává, minek köszönhetően félelem nélkül léphetsz be még egy viperafészekbe is. A mérgek ahelyett, hogy ártanának neked, kis mértékben még gyógyítanak is.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 állóképesség (EN) érték; 11 szint (Lvl11); nem lehet meg a Disease Ward (Fertőzés védettség) perk; nem lehet meg a Snake Eater (Kígyóevő) perk
(Alap perkekhez)

Weapon Handling - Fegyver forgatás
Mivel már régóta fegyverekkel foglalkozol, igen szépen tudod őket forgatni. Nyersz +1 bonuszt a fürgeségedhez (AG), és 3 pontot az egykezes, illetve kétkezes közelharci készségeidhez. A fürgeséged (EG) értéke nem érheti el, illetve nem mehet 10 fölé ennek a perknek köszönhetően.
Szintek száma (NoR): 1
Követelmény: 5 fürgeség (AG) érték; 14 szint (Lvl14)
(Alap perkekhez)

Esemény perkek
Események következtében megszerezhető különleges képességek (az infók a .dat fájlból valók, előfordulhat, hogy a játékba mégse került bele az adott perk, ahol ez ismert, ott jelzem):


Beggar Comrade - Koldusok haverja
Nagy szívességet tettél Barcelona koldusainak.
(Esemény perkekhez)

Dark Lord of La Calle Perdida - La Calle Perdida Sötét Ura
Relican gyámkodása alatt a Sötét Művészet mesterévé váltál, s mentorodat, kegyetlen kérésének megfelelően eljuttattad La Calle Perdidába.
(Esemény perkekhez)

Exposer of Calle Perdida - Calle Perdida leleplezője
Bátor, és határozott tetteidnek köszönhetően gyökerestül irtották ki La Calle Perdidát, s ezzel Barcelona legtöbb eretnekét sikerült begyűjteni.
(Esemény perkekhez)

Enemy of Inquisition - Az Inkvizíció ellensége
Legyilkoltad az Inkvizíció egy ügynökét.
(Esemény perkekhez)

Enemy of the Knights Templar - A Templomosok ellensége
Megöltél egy Templomos lovagot.
(Esemény perkekhez)

Enemy of the Wielders - A Hordozók ellensége
Megölted Barcelona Hordozóinak egyikét.
(Esemény perkekhez)

Goblin Champion - Goblin bajnok
Lemészároltad Raylark-ot, és Fenclaw-ot, és visszaszerezted az Everlastingot (Örökkévaló)
(Esemény perkekhez)

Goblin Slayer - Goblin gyilkos
Meglehetősen nagyszámú goblint megöltél. Bátor tetteiddel sikerrel korlátoztad népességüket, és hozzájárultál Barcelona védelméhez.
(Esemény perkekhez)

Knight of Saladin Slayer - Szaladin Lovagjának gyilkosa
Neked köszönhető, hogy Szaladin lovagjai visszatértek Keletre.
(Esemény perkekhez)

Merchant Slayer - Kereskedő gyilkos
Az alvilág tudomására jutott, hogy kedvenc időtöltéseid közé tartozik a kereskedők legyilkolászása.
(Esemény perkekhez)

Necromancer - Nekromanta
Relican gyámkodása alatt a Sötét Művészet mesterévé váltál, s mentorodat, kegyetlen kérésének megfelelően eljuttattad La Calle Perdidába.
(Esemény perkekhez)

Slayer of Innocents - Ártatlanok gyilkosa
A rászorultak, és ártatlanok gyilkolászásában leled örömödet. (Végül nem aktiválható perk.)
(Esemény perkekhez)

Thief Comrade - Tolvajok haverja
Nagy szívességet tettél Barcelona tolvajainak.
(Esemény perkekhez)
NPC perkek
NPCknek, vagy egyéb (alapvetően valamely NPChez köthető) eseménynek köszönhetően megszerezhető perkek (az infók a .dat fájlból valók, előfordulhat, hogy a játékba mégse került bele az adott perk, ahol ez ismert, ott jelzem):

Brambles' Patience - Brambles türelme
Brambles megosztotta veled azt a belső nyugalmat, amit fa formában eltöltött élete során szerzett meg. Sokkal inkább távlataiban látod a dolgokat, s sokkal inkább tudatában vagy, erősebben érzékeled a körülötted levő világot. Nyersz +6 HPt, +5 skill pontot az Osonás és Zárnyitás készségeidhez, és nyersz +1 módosítót a kritikus esélyedhez, fejlettebb észlelésednek köszönhetően.
(NPC perkekhez)

Dervish of the Crescent - A Félhold dervise
Rendkívüli merészségről és erőről tettél tanúbizonyságot azzal, hogy legyőzted Kabool, az Álomdzsin bajnokát. Szaladin rendjének szemében te lettél a "Favored One" címet, s elnyerted "A Félhold dervise" rangot. A harci készségek közül mindegyikben emelkedik a jártasságod mértéke 5 ponttal.
(NPC perkekhez)

Debt of Brimstone - Brimstone adóssága
Azzal, hogy kiszabadítottad a démont az Inkvizíció karmából kötelmet tettél sötét lelkére. Annak érdekében, hogy szabaddá tegye magát, egy szörnyű bűbájt mondott rád, mely +1 módosítót ad a kritikus ütéseidnek, és ad +5 pontot a nekromancia varázslatághoz. E negatív energiával megspékelt szívélyes ajándék miatt néhány karakter ellenségesen viszonyul majd hozzád.
(NPC perkekhez)

Drunken Boxing - Részeg bokszoló
Egy részeg kocsmatöltelék a pillanat bájának engedve megtanított egy meglehetősen szabadstílusú küzdelemre. Ez az új harci stílus a részeg bokszolásból ered. A pusztakezes (unarmed) készséged 3 ponttal javul.
(NPC perkekhez)

Galileo's Magical Battery - Galileo mágikus eleme
Galileo egy radikálisan új megközelítést mutatott arra, hogy szerezz, és tárold a manát. Manakapacitásod +50 ponttal emelkedik (egyszeri bonusz).
(NPC perkekhez)

Scholar of the Crescent - A Félhold tanítója
Rendkívüli merészségről és erőről tettél tanúbizonyságot azzal, hogy legyőzted Kabool, az Álomdzsin bajnokát. Szaladin rendjének szemében te lettél a "Favored One", s elnyerted "A Félhold tanítója" rangot. A sivatag képe betöltik tudatodat, arra kényszerítve elméd, hogy tágítsa horizontjait. Arábai meséi - amit gyermekként haszontalan butaságnak tartottál - most jóval nagyobb rálátást adnak a világ dolgaira. Ennek eredményeképp nyersz +1 módosítót az intelligenciádhoz (IN), és +10 pontot a beszéd (speech) készségedhez.
(NPC perkekhez)

Stargazer - Csillagnéző
Képzeleted határai kitágultak, mikor belenéztél Galileo távcsövébe. A tapasztalat szélesített látóköröd, s jobban tudatában vagy a környező világnak, az univerzumnak. Nyersz +1 módosítót az észlelésedhez (PE).
(NPC perkekhez)

Torquemada's Divine Boon - Torquemada isteni adománya
Torquemada egy merőben új megközelítést fedett fel előtted az isteni mágiával kapcsolatban. Ennek eredményeképp az isteni mágián belül minden varázslatágra nyersz +7 módosítót. (Ha jól tudom, ez sem aktív..)
(NPC perkekhez)

Weng Choi's Shaolin Secret - Weng Choi Shaolin titka
Weng Choi megtanította neked a Kelet titkos és tiltott harcművészetét. Természetfölötti gyorsaságra teszel szert a csatákban, nyersz +20 pontot kitérés (evasion) és pusztakezes (unarmed) készségedhez.
(NPC perkekhez)Fordította / írta: Kwish
2003.09.07.