Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Játék
FAQ
Jellemzők
Követelmények

Karakterek
Fajok
Skills
Perks
Traits
Attributes

Mágia
Tiltott művészet
Thought magic
Tribal magic
Divine magic

Világ
Történelem
Helyszínek
da Vinci naplója

Játékleírás
Harc
Frakciók
NPCk
Tárgyak

Háttérinfók
Chatlog
Q&A
Interjuhuk

ATTRIBUTES - Jellemzők, tulajdonságok

A Lionheartban hét alaptulajdonság határozza meg egy karakter erős pontjait, vagy éppen gyengéit (ezek kezdőbetűinek rövidítéséből ered e sajátos rendszer SPECIAL elnevezése). Ezek az alap jellemzők határozzák meg a karakterek jártasságainak kezdő értékét, és azokat a tényezőket, melyek szinte minden olyan tevékenységben szerepet játszanak, melyet kalandozásaik során végeznek.

Az alaptulajdonságok értéke 1-10 között változhat, értelemszerűen a teljesen átlagos érték az 5, az ettől felfelé vagy lefelé eltérő értékek pozitív, vagy negatív hatással járnak az adott érték által befolyásolt tulajdonságra, készségre.

A karakterek létrehozásakor összesen 41 pontot lehet elosztani (ha valaki a Gifted traitet választja, ezt 48 pontra módosíthatja). Ekkor max. 10 értékre lehet növelni valamely tulajdonság értékét, de ez később a játék során fellelhető tárgyaknak, perkeknek köszönhetően változhat.


Strength (ST) - Erő
A karakter nyer fizikai ereje. Ez jellemzi a karakter azon képességét, hogy pl. mekkora súlyt képes felemelni, mekkorát tud ütni, mennyi holmit bír cipelni, és hogy mennyire hatékonyan tudja használni a nagyobb fegyvereket. Az erősebb lények több cuccot tudnak cipelni, nagyobb sebzést okoznak a közelharcban ésígytovább.

Perception (PE) - Észlelés
A karakter azon képessége, hogy mennyire észleli környezetét, s milyen mértékben vesz észre olyan dolgokat, melyek mások figyelmét elkerülik. Lényegében a karakter érzékszerveinek kombinációit jelentik, beleértve az érintést, a látást, az ízlelést, a szaglást és a hallást. Ez a jellemző látszik legnagyobb szerepet annak eldöntésében, hogy vajon észreveszi-e a karakter, hogy valami szokatlan van a környezetében. A Hordozók arra használják e képességüket, hogy megértsék a velük kapcsolatban álló szellemeket, és a rendelkezésükre álló mana mennyiséget is részben ez a tulajdonság határozza meg. Befolyásolja a karakter távolsági fegyverhasználatát.

Endurance (EN) - Állóképesség
Meghatározza a karakter általában vett egészségét, azzal a képességgel együtt, hogy mennyire ellenálló a karakter a büntetésekkel szemben, és mennyire bírja a fizikai erőfeszítést. Az állóképesség a karakter életpontjait, valamint a mérgekkel és a fertőzésekkel szembeni ellenállását is befolyásolja. Egy nagyobb állóképességgel rendelkező karakter tovább tud küzdeni, és több sebzést képes elviselni. 6 feletti érték esetén nő a karakter mérgekkel és fertőzésekkel szembeni ellenállása.

Charisma (CH) - Karizma
A karakter kinézetének, kellemének, és az általában vett szociális képességeinek jellemzője. Magasabb karizmával sokkal könnyebben boldogul a karakter a világ többi lakójával (beleértve a kereskedés feltételeit is). A mágiával élni tudó lények ezt a képességüket használják, hogy befolyásolni tudják a velük kapcsolatba lépett szellemet, és a rendelkezésükre álló mana (pontosabban a szellemek karakter rendelkezésére bocsátott manájának) mennyiségét is részben ez határozza meg.

Intelligence (IN) - Intelligencia
Magasabb intelligencia értékkel több képzettséget képes kifejleszteni a karakter, és sokkal több párbeszéd lehetőséget kap. A szintlépésekkor kapott, elosztható skill pontok számát is a karakter intelligenciája határozza meg (alapesetben IN értéke +10).

Agility (AG) - Fürgeség
A karakter reflexeit, egyensúlyát, koordinációs képességét jellemzi. Ez határozza meg milyen gyorsan képes mozogni a karakter, s befolyással van még több harci, illetve tolvaj képességre is. Azokra a fizikai készségekre is hatással van, melyek finom kezelést, babra munkát igényelnek, mint pl. a zárnyitás. A harcos, vagy tolvaj karakternek magasabb AG értékkel kell rendelkeznie, mint egy diplomata, vagy mágiahasználó karakternek.

Luck (LU) - Szerencse
A szerencse egy elég nehezen meghatározható jellemző. Leginkább a sors, a karma és az általában vett jó szerencse kombinációjaként értelmezhető. A szerencse igen sok dologra van hatással, de csak igen kis mértékben, ugyanakkor 6 érték feletti értéke már közvetlenül befolyásolja a tűz, fagy és elektromos sebzéssel szembeni ellenállást.

Vissza a tetejére

Fordította / írta: Kwish
2003.09.08.