Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

Az Északi birodalmak II.

Az IGN RPGVault folytatta kis színeseit, de nem új témával, hanem az északi birodalmak rövid történetni áttekintésének második részével...

Sok-sok idővel ezelőtt, mikor Redania úgy vélte, hogy Kovirt és Povisst hűbérbirtokaként kezelhetni - megtalálhatod őket ezen a térképen, egy kicsit északra - III. Radovid nem igazán volt elégedett azzal az aránytalansággal, mely a munkásai és szomszédai munkásainak fizetsége között állt fenn (szomszédságában háromszor annyit kerestek). Ez a nemtetszés végül oda vezetett, hogy vámháborút indított Temeria és Kaedwen ellen, fogta a hadseregét és átkelt velük a Braa folyón. Majd egy héttel később aztán visszatért saját birodalmába, csak éppen csapatai felével... Aztán 25 évvel később Kovir több természetes nyersanyagot termel, mint Temeria, Redania és Aedirn együttvéve, anyagokat exportál Mahakam törpéinek, s nagyon jól áll a szénája. S hogy mit bizonyít ez az egész történet? Hogy a háborút azok nyerik, akik megengedhetik maguknak.

S hogy mi a közös ezekben az esetekben? Amikor a királyok akarnak valamit, akkor úgy nevezett szövetségeket írnak alá. A szövetséget - éppúgy mint egy aranyos kis házi kedvencet - táplálni kell mindenféle szép gesztusokkal, fesztiválokkal megünnepelve a kölcsönös barátságot, viszont meglehetősen gyorsan elhal a dolog, ha ezt az ellátmányt megtagadják... Emiatt keltek fel aztán ellenük a "királyok Délről", s ezért állapodtak meg Észak urai is, hogy egységesen lépnek fel a közös ellenséggel szemben. Temeria, Redania, Kaedwen és Aedirn szállt szembe Nilfgaard virágzó hatalmával.

De aztán amikor az ellenség váratlanul megtámadta Lyriát és Aedirn-t, senki sem sietett a segítségükre. Épp ellenkezőleg - mindenki sorba állt azért, hogy letépjen egy darabot a néha birodalmakból... Itt sűrűsödtek be aztán az események - Henselt, Emhyr-rel együtt teljesen kiszipolyozta Aedirn-t, de az ambiciózus királynak még ez sem volt elég, többet akart. Míg a háború története teljesen más történet, ez a kis darab elég jól megmutatja neked, hogy milyen taktikát is használtak ebben a konfliktusban.

Itt üldögélünk Északon és magunkat tartjuk a társaság krémjének, de ez csak részben igaz. Ha tudni akarod a teljes igazságot, fel kell állnod, és rá kell nézned erre a térképre és akkor tisztán láthatod az egész dolgot s észreveheted, hogy milyen sok minden áll köztünk és Nilfgaard dél felé eső területei között. Ráadásul, könnyebben is rendelhetsz egy újabb kört, ha már úgyis állsz.

No, nézd csak meg...

Ott van Cintra, ahol az egész elkezdődött, s ami a kulcsa manapság az északiak védelmének. Nem is olyan régen, arany-kék lobogója szinte teljesen kopár táj felett lengedezett, mivel az ellenség mindent elpusztított a királyságban... A Skellige Szigetekkel kötött szövetség, mely Calanthe Királynő, Cintra Nőstényoroszlánjának nevéhez fűződik (mikor férjhez ment a bátor Eist-hez) sem segített, s elég nagy kár, hogy frigyükből nem születtek örökösök, de azt mindenesetre elmondható, hogy a Skellige büszke halászai onnantól kezdve keserű ellenségei lettek Nilfgaard népének.

Ha valamikor arra jársz, mindenképp keresd fel a Peixe de Mar-t - a földnyelvet, melynek tetején egy csodálatos világító torony áll, ami bevilágítja az An Skellighez, Faroe-hez, vagy a Spikeroog-hoz vezető tengeri utakat. És ha valamelyik szakállas tengeri medve elvisz a szülőföldjére, üdvözöld a nevemben Skellige dalnokát, Draig Bon-Dhut... egy magas fickó, skót dudával a vállán. Óh, és vigyázz mit teszel - van egy olyan fura szokásuk, amely szerint egy lány jogosult valamilyen értékes ajándékra az első szeretőjétől. Jobb ha inkább egy házas asszonnyal kezdesz ki...

S nagyon sok vidék van még, melyről érdemes mesélni...

Mahakam, számos törpe és gnóm mesterével, ahol a legjobb kardokat készítik kovácsműhelyeikben a Carbon Hegy alatt... Tudod mi a kedvenc nyári szórakozásuk? A muflon lovaglás!

Sodden, ahol a mi időnk legfontosabb csatája zajlott, a Varázslók Dombjának (Sorcerers' Hill) hona, melyet minden fiatal embernek meg kell látogatnia...

S ez még nem minden! Még ott van Caingorn, Lyria, Creyden, Verden, Bremervoord, Kerack, Cidaris, Brugge...

És Toussaint.

A mesebeli hercegség az Amell Hegységben található, melynek határain még a nilfgaardi kémhálózat tagjai sem jutottak át... Ez az a föld, ahol a lovagi eszmék még ma is élnek, és uralkodnak - olyan eszmék, melyekről e korcsmában tartózkodó lovagok feltehetőleg még csak nem is hallottak, s talán nem is lennének képesek megérteni. A Sansretour folyó vidéke, amely - ha lehunyom a szemem - mélységes szakadékba visz, elhalad Caed Myrkvid druida szentélye mellett s egyenesen Beauclair, Anarietta udvara felé visz... Úgy értem Anna Henrietta grófnő udvarához - amelyről azt mondják, hogy gyenge pontja a sok idegen, és gyakran őrült fickó...

És az ottani bor... már csak azért is bárd lennék, hogy kapjak egy kehellyel a helyi Est Est változatból... Ahhh.

Forrás: IGN RPGVault - Peek #13


(Vissza)



Fordította / írta: Kwish
2005.03.13.


Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.04.04. - Kardok és fegyverek

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.03.07. - Az Északi birodalmak
2005.02.22. - Mágia
2005.01.30. - A Végítélet próféciái
2005.01.15. - A harc...
2004.12.17. - A mágia eredete


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása