Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

Az Északi birodalmak

A Pillák újabb darabjába rövid, és meglehetősen töredezett ismertetőt kapunk a Withcher világában fennálló északi birodalmakról... dehát mit várnánk sörözgetés közben?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy világunkban a hatalmat az abszolút uralkodók testesítik meg, a királyok, akik semmi mással nem törődnek, csak saját akaratukkal és jólétükkel, de mégis, valahol a csúcson döntéseket hoznak, játsszák a kisded játékaikat és egyfolytában dúl a hatalmi harc. A világot - amelybe épp most készülsz belépni - hasonló szabályok mozgatják, valaki rángatja a zsinórokat, mozgatják a bábukat a sakktáblákon, hatalmas csatákat vívnak, és kisebb hadjáratokat nyernek meg és veszítenek el. De mindezek mélyén, mint mindig, olyan egyszerű a dolog, ott vannak a hétköznapi emberek, akik napról napra küzdenek a túlélésért.

"És Poudnia királya felkel az Észak királyai ellen" idézhetnénk az Aen Ithlinnespeath-t. A világ-vége prófécia. Most már emlékszel? Bárhogy is van - az idő megmutatta, hogy ez a jóslat pont fején találta a szöget. Emhyr megmutatta Északnak, hogy a déli embereknek nincs elég helyük ahhoz, hogy ott lenn boldoguljanak... Mégis úgy gondolom, ha Ő és fekete bandája - bocsásd meg nekem, ha illetlen vagyok, de ez a mundérjuk és nem a bőrük színére vonatkozik - otthon maradnak, úgy összességében akkor sem lett volna jobb a helyzet. Ha két király találkozik - és a királyok azok a lények, akiknek az egója minden határon túltesz, még az én mércém szerint is - mindig van valami, amin veszekedni lehet, ami miatt küzdeni lett, ami miatt háborút lehet indítani. És a királyok olyan dolgok itt nekünk fenn északon, amiből több is van, mint amennyire szükségünk van.

Vizsgáljuk csak meg ezeket a dolgokat, itt a kocsmában - ez az a hely, ahol nagyon sokszor eliszom az utolsó filléremet is. Nézzünk csak körül - számos lovag gyűlik itt össze, feltehetőleg valami fontos ügyből kifolyólag. Látod azt ott? Hé, ne nézz rá olyan feltűnően! Az ilyen dolgokért még leüthetik az embert... No, mindegy - látod ott azt a férfit, abban a vörös öltözetben, az ezüst sasos címerpajzzsal? No, ő a redaniai polgár klasszikus példája. Redania birodalma híres Oxenfurt egyeteméről, valamint az Aretuzában található varázsló iskoláról. Redania arisztokrata családjainak legfinomabb lánykái tanulnak ott - nagyon sok fiatal még a lelkét is eladná, csak hogy egy pillantást vethessen a tanulmányaikra... Igen szoros közelségben van Aretuzához is illetve hogy pontosabbak legyünk, a Thanedd Szigethez - ahol Tor Lara kaotikus portálja volt korábban. Mielőtt még felrobbant volna...

Redania fővárosa - Nagy Radovid uralkodása óta - Tretogor, az ország erejét jelképező város. Ez az ország, amely mindig megpróbált fontos szerepet játszani a régió politikájában - mint ahogy belefolytak Kovir és Poviss ügyeibe is... De erről még később beszélhetünk. Redaniát nagyon súlyosan érintette a legutolsó háború - Vizimir királyt meggyilkolták, és a káosz vette át a hatalmat. A Régens Tanács - már elnézést a durvaságomért - arisztokratikus idiótákból áll, és ez nem olyan dolog, ami elősegíti az ország jövőjét.

De most Vyzimeben vagyunk, mint ahogy ezt már feltehetőleg tudod, mivel elolvastad a városkapu feletti feliratot. Vess egy pillantást erre a térképre - segít eligazodni a dolgokon. Itt van Redania, dél felé haladba beleütközöl a Pontar folyóba, és a másik oldalon ott van Temeria, valamint a fővárosa, Vyzime. Új Narakort nem szerepel ezen a térképen - leginkább az a valószínű, hogy egyszerű tévedés miatt... De le merem fogadni, hogy azok a derűs és vidám lovagok azokban az ezüst liliomos fekete köpenyekben gyorsan lecsapnák annak a fejét, aki felelős ezért a kis tévedésért.

Elf alapzaton üldögélünk most, s ezek még mindig látható alapját adják a jövőben építkezéseknek is, különösen azért, mert olyan könnyen jön ide az olcsó kő Mahakamból. Foltest király az uralkodó - igen, ugyanaz, aki abban a mesében is szerepel, melyben egy hercegnő strigává változott, amit egy bizonyos witcher aztán képes volt "ellen-varázsolni". De jobb itt erről sem beszélni, hacsak valaki nem akar megküzdeni azokkal a derűs lovagokkal, odaát - bölcsebb lenne talán a táj szépségét ecsetelni. Ha keletre mész, magad is láthatód, milyen gyönyörű, arra felé fekszik Ellander hercegsége. Ha szálláshelyet keresel, Melitele istennő templomát javasolnám, mindig befogadják az embert, és mivel az amolyan "csak-hölgyeknek" típusú hely, az ott tartózkodás mindig bölcs, éleslátó és umm... tanulságos lehet.

A varázslók azok az emberek, akikkel nem egy könnyen találkozhatsz Temeria földjén. Foltest nem is olyan régen elüldözte őket, s csak az idő mondja meg, hogy jobb, vagy rosszabb lesz-e e döntés miatt az ország, mint ahogy az Kovir és Poviss esetében is történt néhány évvel ezelőtt.

Az arany és vörös rendfokozatú pajzsokkal felszerelt lovagok... Az amelyik éppen most lépett be a fogadóba - meginvitál minket, hogy utazzunk vele keletre, Aedirn királyságába. Az elmúlt háborúban küzdő országok közül talán ez volt az, amelyik a legkomolyabban megsérült (no persze most nem számítjuk Soddent). A veszteségek nem voltak olyan nyilvánvalóak, mint ahogy az emberek legyilkolása és a házak felégetése az, ennél sokkal mélyebb, szellemi kár érte az országot - amit az okozott, hogy a szövetségesek elfordultak tőle, s egyedül kellett szembenézni a súlyos csapással.

Vengerberg - az ország fővárosa volt az a hely, ahol az első és legvéresebb pogromok lezajlottak a nem-emberi fajok ellen. Demawend király, együtt Kaedweni Henselttel megpróbálta eltiporni az ún. Squirrels-eket ("Mókusok"), és beteljesíteni azt, ami Foltest korábban deklarált - hogy a Scoia'tael-t ki kell irtani kevesebb, mint hat hónap alatt. De Aedim egy része Dol Blathanna elf uradalmának része, így a feladat nem volt könnyű... Személy szerint én mindig valami nosztalgiával tekintek erre a szegény királyságra. Végül is, az volt az, ahol évekkel ezelőtt - a Gulet fesztivál idején - találkoztam azzal az emberrel, akit legjobb barátomnak szólíthatok.

Itt az ideje, hogy észak felé forduljunk és belépjünk abba a birodalomba, ahol a fekete és az arany a divat. Ez Kaedwen, ahol Henselt király uralkodik, aki rászolgált arra, hogy a pokol legmélyebb tüzes vermében végezze. Létezik vajon elég tüzes és forró hely ennek az árulónak, aki semmit sem tett, hogy megakadályozza beteg ambícióit?

Dél-Kaedwenben találhatóak Shaerrawedd, a legendás elf település romjai, közel háromnapi lovaglásra a Liksela folyótól... A háború során mikor Kaedwen erdőiben az elf halálosztagok nyüzsögtek, amelyeket aztán Henselt megpróbált kiirtani, nem vállalkoztam volna arra, hogy betegyem a lábam e fák közé - különösen a Leydai mészárszéket követően, ahol a Squirrels-ek lemészárolták az ott állomásozó katonákat és a helybélieket is. De manapság... már meglehetősen biztonságos arrafelé, így mindenképp látogass el oda, ha arra jársz. Ne feledd - ne várj túl sokáig - a világ dicsősége egy szempillantás alatt tovaszáll. Ki tudja, talán még szerencsés is leszel, s megtalálod Shaerrawedd rózsáját?

No persze megkérdezheted tőlem azt is, hogy mi a közös ezekben a birodalmakban, és én azt is felelhetem, hogy nincs bennünk semmi közös. Kivéve talán a közös céljukat, amit egy kis mosoly segítségével meg is magyarázhatok...

De már kezd kiszáradni a torkom. Menj, beszélj azzal a csinos felszolgálóval, s én itt várok, amíg meghozza a következő söröket.

Forrás: IGN RPGVault - Peek #12

(Vissza)



Fordította / írta: Kwish
2005.03.07.


Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.03.13. - Az Északi birodalmak II.
2005.04.04. - Kardok és fegyverek

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.02.22. - Mágia
2005.01.30. - A Végítélet próféciái
2005.01.15. - A harc...
2004.12.17. - A mágia eredete
2004.11.25. - A tekintet


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása