Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

A Végítélet próféciái

A legújabb szösszent megmutatja, hogy milyen látomások, jövendölések vonatkoztak a világ végére, s melyik az, amelyik végül úgy látszik, hogy ténylegesen megvalósul...

Sokak jövendölésével ellentétben világunk nem az 1000., 1033. vagy a 2000. évben ér véget. Meglehet, hogy még a 3000. évben sem lesz vége, bár ebben már nem lehetünk olyan biztosak. De azon szintén eltűnődhetünk, hogy vajon tényleg elkerülhet minket a vég? Csak nagyon kevés ember törődik a próféciákkal, bár azok mindenhol körbevesznek minket.

A világban, ahová belépni készülődsz, a próféciák valósággá válnak. No persze nagyon sokan kételkednek abban, hogy az eljövendő eseményei előre megjósolhatóak, de a tények önmagukért beszélnek.


Először is, nyugodtan elfelejtheted azt a süketelést, ami arról szól, hogy a világnak a röpködő boszorkánymesterekkel lesz vége, akik mindenféle mágikus dolgokat dobálnak a városokra meg a vidékre, és azok szépen eltűnnek. Kedves barátom, ez tiszta fantasy - és a fantasy a költészet mostohatestvére, így ezzel az egésszel nem is kell foglalkoznunk. Térjünk a lényegre.

Hadd mondjam el neked - hogy jómagam már több esetben is tudni akartam a jövendőt - csak hogy tudjam mi vár majd rám a következő kanyarban, egy jó ital vajon, vagy egy nagy seggberúgás... No persze még azt is elképzeltem néhányszor, hogy a világ jövőjének ismerete képessé tesz rá, hogy megmentsem azt. De ez akkoriban volt, mikor még körülbelül annyi idős voltam, mint te, barátom és hadd emlékeztesselek rá, hogy ez az a kor, amit bizonyos fenntartásokkal kell kezelni, köztük például azzal a törvényes előírással, hogy csak az öregeid számára vehetsz alkoholt... Hogy tudni szeretnéd, mikor döntöttem úgy, hogy lemondok az előrelátással kapcsolatos küldetésemről?

Hát akkor, mikor a saját szememmel láttam, hogy egy prófécia valósággá válik.

És ezen nem valami öreg, két pennys Gors Valen piaci jövendölésre gondolok, hogy vajon épp ebben a percben hánysz-e egy nagyot, vagy máskor. De nem is valami profetikus álomra gondolok, legyen az akár egy hivatalos jósnő álma - az csak valami szürreális badarság. Mindemellett soha nem foglalkoztam igazán olyan dolgokkal, amit én magam nem éltem meg. Gondoljunk csak egy perce a Skellige Szigetekről származó halász hiedelmeire biztosak benne, hogy a Tedd Deireadh, a világ vége éppen a Fény és a Sötét óriási csatáját követően következik be - kísérteties, nem? Valami "Ragh nar Roog"-nak híjják. Elég sirály, nem? De mit ér nekem ez az ismeret? Nem vagyok hős, úgyhogy úgyse hívnának meg egy ilyen csatában.

Nagyon sokan hisznek az úgy nevezett "Eltibald próféciákban" - a fickó biztosított mindenkit, hogy felkél a Fekete Nap és hogy majd egy bizonyos Lilith visszatér erre a világra "kinek útját 60 aranykoronás hajadon tisztítja meg, kik vérrel töltik meg a folyómedreket". Az emberi faj persze kipusztul, hogy is lehetne másképp... Nyilvánvaló, hogy ez nem történt meg, és hogy az egész prófécia, csak a Varázslók Tanácsának érdekeit szolgálta, előjátékként valami dinasztikus intrikájukhoz - eltűnődtél már valaha azon, hogy honnan ered a toronyba zárt hercegnő gondolata? Nos, most már tudod. Napjainkban már nem olyan könnyű kihasználni egy napfogyatkozást... Másrészt, mire jó egy olyan jövendölés, ami nem rímel?

Visszateheted arra a polcra, ahonnan levetted, vagy átrakhatod a gyermek mesél közé és ugyanígy tehetsz azzal az elf gagyogással is arról, hogy az időjárás egyre hidegebb lesz. Hidegebb, a seggem - csak nézd meg azt a "szörnyűséges telet", amiben most van részünk... S mindez csak engem igazol - az egyetlen prófécia, amit ténylegesen elhihetsz az, amely a megvalósulásának tanúja vagy.

És néha részt is vehetsz benne...

Az Aen Ithlinnespeath Ithlinne Aegli aep Aevenien, az elf gyógyító, jósnő és asztrológus próféciája egyáltalán nem rímel. Ezzel ellentétben - szakadatlan képtelenségek áradata, mintha valaki a süketekkel akarna kommunikálni. Bár mindezek mellett, ijesztő volt.

Nos... talán ne tegyük félre ezt ilyen gyorsan. Kezdetben, úgy látszott, hogy csak nevetni lehet rajta - egy őrült nő szánalomra méltó badarságai. Történelmünk alakulása volt az, amely baljóslatú felhangot adott neki. Hallga csak - megpróbálom olyan hűségesen visszaadni az első sorait, ahogy csak tudom.

Figyeljétek szavam, mert eljön majd a kard és fejsze ideje, a kegyetlen vihar kora.
Eljön a Fehér Fagy és Fehér Fény Ideje, Az Őrület Ideje, a Megvetés Kora, Tedd Deiradh, a Vég Ideje. És a világ elpusztul a fagyban, de újjászületik, az új nappal együtt.
Újjászületik az Öreg Vérből, Hen Ichaer, a hó magjából. A magból, amely nem hajt rügyeket, hanem lángokban él.
Ess'tuath esse! Így eljön, hogy elmúljék! Figyeljétek a jeleket! És én megmondom, hogy melyek azok a jelek - először is, a föld Aen Seidhe vérében, elf vérben fürdik...


Gyönyörű, ugye? Kirázott tőle a hideg... De olyan szavakkal fejeződik be, amely nemrégen történnt eseményekre is utalhat. Te fiatal vagy, de emlékezned kell valamire a legutolsó háborúból. És mik voltak azok az idők, ha nem az igaz Megvetés Ideje? Hogyan nevezhetnéd el másképp azt, mikor mindenki egyetemesen gyűlöl mindent, ami különbözik, mindent ami idegen? Ez a megvetés most már világunk valódi alapjait képzi, de - s ezt a lantomra fogadom - sokáig már nem nyugszik a dolog. A kiömlött elf vér túl erősen rázza...

Visszatérve a próféciára, azt moshatjuk, hogy a Dél erőit visszavertük. Ez igaz, de mit mondanál ezekről a szavakról:

És a Dél királya ismét felkel az Észak királya ellen, s áradatként önti el földjeit, legyőzik őt, s népét megsemmisítik... Így kezdődik majd a világ kárhozata.

Hát nem úgy látszik, hogy ez a Nilfgaardi Emhyr császárra vonatkozik? Tényleg azt hiszed, hogy ez csak egy véletlen egybeesés? Ithlinne próféciája nagyon sok kérdést vet fel, de mégsem tűnik olyan abszurdnak a dolog, mint annak az őrült Vestrodamusnak a hantázása. Ha a részleteket rendesen ellenőrizzük, el kell gondolkodni a következtetéseken.

Ez magunkra hagy az alapkérdéssel. Ez volt tényleg a világ vége? Hát igen - legalábbis azé a világé, amit mi is ismertünk.

Ugyanakkor felcsillan a remény is a próféciában - sajnos nem az emberi faj számára, bár biztos felköszönteném magam, arra gondolva, hogy némelyikünk nincs segítség híján. Ami Ithlinne Aegli, Aevenien leányát illeti, ő az elfekről beszélt. Azt mondta nekik, hogy mikor a világot mérföldnyi hó és jég borítja, néhányan közülük túlélik a dolgot - azok, akik a remény szimbólumát, a Fecskét követik.

Hogy ki volt ez a Fecske? A prófécia szerint az Öreg Vér, Hen Ichaer gyermeke volt, egy lény, amely hihetetlen hatalommal bír. Ez a lény megnyitotta a Tiltott Ajtót (talán ez ugyanaz, amit a legkopaszabb mágusok is keresnek) és megmutatta a világnak az üdvözülés és az újjászületés felé vezető utat. Nagyon sok dolog utal arra, hogy ez a gyermek a mi korunkban született meg, s hogy ténylegesen a próféciában szereplő lánggá válhat. A lánggá, ami felgyújtja az egész világot...

Most azon csodálkozol, hogy én ezt honnan tudom?

És mi van, ha azt mondom neked, hogy személyesen is találkoztam ezzel a gyermekkel? Bár úgysem hinnél nekem... Valószínűleg betegre nevetnéd magad, ha elmondanám, hogy ez a gyermek egy lány volt. És feltehetőleg nem vennél nekem még egy sört, ha megtudnád, hogy witcherré, boszorkányvadásszá vált... Így inkább nem mondom el neked ezeket, mert már igen megszomjaztam.

Bocsáss meg majd beszélnem kell neked valamikor máskor a Cintrai Cirilláról, a Fecskéről, aki lángba borítja az egész világot...

Forrás IGN RPGVault - Peek #10


(Vissza)



Fordította / írta: Kwish
2005.01.30.


Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.02.22. - Mágia
2005.03.07. - Az Északi birodalmak
2005.03.13. - Az Északi birodalmak II.
2005.04.04. - Kardok és fegyverek

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.01.15. - A harc...
2004.12.17. - A mágia eredete
2004.11.25. - A tekintet
2004.10.26. - A Változások és a Fűpróba
2004.10.25. - A Witcher Rend története


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása