Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Bolygók
Társak
Krónikák

Karakterek
Kasztok
Prestige-class
Tulajdonságok
Szakértelmek
Képességek
Erőtrükkök
Formák
Táblázatok

Játékmenet
Végigjátszás
Modok

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjúk
Development Diary
Infómorzsák

Krónikák

| I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész | VI. rész | VII. rész | VIII. rész | IX. rész |X. rész |
| XI. rész | XII. rész | XIII. rész


I. rész: Az Aranykor
Időkeret: 5.000 B.B.Y.
Periódus neve: A Nagy Hiperűr Háború

Ez a Régi Köztársaság nagy terjeszkedésének ideje. A Jedi Lovagok a fény reményét viszik el a Galaxis sötét, még ismeretlen részeibe, támogatják a hiperűr feltérképezését, új kereskedelmi utakat nyitnak meg az olyan elszánt felfedezők, mint például a merész testvérpár, Gav és Jori Daragon, akik feltérképezetlen utakra indultak hajójukon, a Starbreaker 12-n. Eközben, a Galaxis távoli részén a Sith Birodalom hihetetlenül megerősödött a mágia és az Erő Sötét oldalának évszázadai alatt, valamint a legnagyobb Sith Nagyúr, Marka Ragnos közel évszázados uralma során. Az uralkodó halálát követően hatalmi űr keletkezett, s két vezető bukkant fel Korribanon mauzóleum bolygóján, Ragnos sírjánál. A véres párbajt követően Naga Sadow és Ludo Kressh végzetért vívott harcát félbeszakította a Starbreaker 12 hívatlan érkezése és a szerencsétlen Daragon fivéreket azonnal elfogták.

Kressh a felfedezőket egy invázió előfutárának tartotta, míg a ravasz Sadow a Régi Köztársaságban csak egy hatalmas, új és meghódításra váró birodalmat látott. A Sith Nagyurak Daragon fivérekre kivetett halálos ítélete ellenére Sadow a különlegesen tenyésztett katonái, a Massassi harcosok segítségével megszervezte a testvérpár menekülését. Gav Daragont Sadow elcsábította a Sötét Oldalra, míg Kressh megkezdte az erőinek összegyűjtését, hogy Sadow ellen forduljon, akiben a rabok szökését megtervező mestert gyanította. Sadow kivárt, majd felmorzsolta riválisa támadását, s arra utasította Jori Daragont, hogy bátyját hátrahagyva elmeneküljön. Magához ragadva a hatalmat Sadow a Sith Sötét Nagyurává koronázta magát, s a Starbreaker 12-n elhelyezett leszállásjelzőt követve Jori után indult a Köztársaság bolygói felé.

A kezdetben még semmibe se vett Jori kihallgatást nyert a Császárnénál Tetan első világán, aki elhitte a történetét és riadóztatta a Coruscantot, bár csak néhány Jedi hallgató törődött vele. A Nagy Hiperűr Háború akkor kezdődött, mikor Sadow teljes harci flottája megjelent és a konfliktus elterjedt a Köztársaság területén. A Sithek könyörtelenek voltak, és Teta császárnő taktikai érzékének, valamint az idegen Jedi, Odan-Urr hősiességének dacára a Köztársaság erőit visszaszorították Primus Goluud-ig, a vörös óriás csillagig. Mikor Sadow Sith technológiát használt a csillag megsemmisítésére, pártfogoltja, Gav Daragon ellene fordult. Hitszegése magához térítette a Köztársaság erőit, melyek döntő csapást mértek a Sith Flottára és megfutamították az ellenséget. Sadow, teljes menekülésben visszatért a Sith Birodalomba, ahol már Ludo Kressh várt rá. Megtámadva ezeket az "árulókat", mindkét ellenfél meglepődött, mikor csatájuk közepén megérkeztek a köztársasági erők és kereszttűz alá vették, majd megtizedelték az egymással szemben álló Sith erőket. A Sithek maradéka sikeresen elmenekült Sadow sérült zászlóshajóján és a gáz óriás Yavin egy kevéssé ismert dzsungel-holdján ért földet. Itt, a Yavin 4-en Sadow a Sith technológia és varázslatok segítségével begubózott, felfüggesztve életfunkcióit mindaddig, míg fel nem ébredhet az eljövendő Aranykorban...

(Vissza)




II. rész: Freedon Nadd árnya
Időkeret: 4.400 - 3.999 B.B.Y.
Periódus neve: A Sith Birodalom bukása és a Jedi meséje

Az alattomos erő belülről kezdte felszámolni a béke és jólét évszázadait, melyet a Köztársaság élvezett. Egy ambiciózus Jedi, Freedon Nadd a pletykákat és a cselszövéseket nyomon követve eljutott a mindentől elzár Yavin rendszerbe. Hatszáz évvel korábbi mesterük temetése után a Massassi Harcosok már barbár emlősökké váltak, de a Naddal vívott véres harc tiszteletté alakult, mikor az Erő segítségével megmutatta a Massassiknak múltjukat és napvilágra hozta mesterüket. Sadow megtanította Naddnak az Erő sötét trükkjeit, s olyan Sith fegyvereket és képességeket kínált fel neki, melynek egy Jedi sem tudott volna ellenállni. Freedon Nadd nem sokkal ezt követően elhagyta a Yavin négyet, azzal a céllal, hogy egy, a Régi Köztársaság határain kívül elhelyezkedő primitív világ, az Onderon királya legyen. Sadow sorsa továbbra is rejtély maradt.

Onderon fallal körbevett városának, Iziznek a lakosait folyamatos támadás alá vették a települést körülvevő dzsungel vadállatai. A városlakókat lenyűgözte a boszorkányság, amit Nadd mutatott és befolyásolta őket az Erő Sötét oldalának mesteri tudásával. Az ezt követő évtizedekben Nadd segített alattvalóinak kifejleszteni egy olyan pusztító technológiát, ami gyakorlatilag megsemmisítette a városfalon kívüli szörnyeket, és a falon belüli lázadókat. Nadd politikájába beletartozott a bűnözők száműzése is, ám ezek közül néhányan túlélték a dzsungelt és csapatokat alakítottak, sőt, kiképezték a bestiális vadakat és évszázadokig tartó gerilla háborút kezdtek. Halálát követően Nadd szarkofágja a sötét energia fókuszává vált, és lehetővé tette Nadd leszármazottainak, hogy folytassák a harcot saját népük ellen egy kegyetlen polgárháborúban. Mikor a Köztársaság kiterjesztette határait és elérte az Onderont, Arca Jeth Jedi mesterre gondnokságára bízták az Onderon rendszer problémájának megoldását, aki viszont három tanítványát - a jóindulatú, de forrófejű Ulic és Cay Qel-Droma testvéreket, és a twi’lek Tott Doneeta-t - küldte maga helyett, hogy rendezzék a látszólag egyszerű vitát.

Miután a Jedik találkoztak a város ősi vezetőjével, Amanoa királynővel - aki megmagyarázta nekik népe kínos helyzetét - harcba szálltak a bestia-lovasok újabb támadása ellen, akik elrabolták Amanoa lányát, Galia-t. A három Jedi megtalálta lányt a bestia-lovasok haduránál, Oron Kira-nal, aki házasságot tervezett és egyesítette volna a városlakókat és a dzsungelben élőket. A Jedik közvetítettek Amanoa és lánya találkozóján, a királynőnek azonban nem állt érdekében egy ilyen megállapodás, helyette inkább titokban tovább erősítette magát Freedon Nadd sötét erejéből és hadsereget idézett meg, mellyel a bestia-lovasokra akart lecsapni. A Jedik visszavágtak, segítségül hívták mesterüket Arca-t, akinek érkezése eltakarította a városból a gonosz árnyékának hatalmát és mindent elfedő hullámait. A bestia-lovasok és a városlakók megkezdhették első, tapogatózó lépéseiket a kibékülés felé.

(Vissza)



III. rész: A naddista lázadás
Időkeret: 3.998 B.B.Y.
Periódus neve: A Freedon Nadd felkelés

Freedon Nadd szektája jóval erősebb volt annál, mint ahogy azt a Jedi valaha is elképzelte. A Bestia Háborút követően Arca Jeth Jedi mester és padawanjai (Ulic és Cay Qel-Droma, és a twi’lek Tott Doneeta) megpróbálták eltávolítani a Sith energiaforrást, Nadd szarkofágját és a gonosz Amanoa királynő koporsóját a közeli holdra, a Dxun-ra. A folyamat közben azonban Nadd követői lenyűgöző és meglepetésszerű támadást indítottak a város alól, Sötét Erővel támadva Arca mesterre és megszerezték Nadd maradványait. A felépülését követően Arca felfedezte, hogy Amanoa királynő férje, Ommin király még mindig életben van, és burokszerű lényét elrejtették egy titkos létfenntartó eszközben. Meglátogatva a királyt, az új királynővel, Galia-val és Ulic Qel-Droma-val, Arca felfedezte, hogy maga a király az igazi forrása a Sötét oldal Izizt elfedő árnyának. Ommin - aki egyébként Nadd követője volt - lelki kínjával egyszer felszabadította Nadd szellemét, amely egyesült aztán a királlyal.

A gonosz Ommin király Sith energia nyilakkal térdre kényszerítette Arca mestert. Ulic Qel-Droma hősies küzdelme hiábavaló volt, a Király magával ragadta mesterét Sötét Erő uralta erődítményébe, ahol Nadd szarkofágját is elhelyezte. A kudarctól sújtott Ulic segítséget kért a Köztársaságból, és az Ossus könyvtár-világából (ahova egyébként Nomi Sunrider is tartozott) érkező hadi hajók és a Jedi szövetsége tüzes csatát indított, megkísérelve elérni Ulic-ot. Eközben két arisztokrata, Satal Keto és unokatestvére Aleema is megérkezett a Köztársaság egyik űrcirkálóján. Megörökölték az eddigre már megrontott Empress Teta rendszert és magukat ”A Krath”-nak nevezték el. Rendelkeztek egy kis korlátozott, de veszélyes tudással a Sith mágiát illetően és megszereztek néhány ereklyét, melyet Odan-Urr jedi tanító fedezett fel a Nagy Hiperűr Háborút követően (beleértve a Sith egy ősi könyvét). Azt remélték, hogy találkozhatnak majd valakivel, aki lefordítja számukra a könyvet és többet is megtanít majd nekik a Sithről. Kezdő ismereteik a sötét oldalról lehetővé tették számukra, hogy elérjék Ommin Király erődítményét.

Satal és Aleema találkozott a Királlyal, akinek nagy örömet szerzett a könyv, s egy írnok bele is kezdett a fordításába, mindaddig míg Freedom Nadd szelleme fel nem tűnt. Nadd rádöbbent, hogy a köztársasági erők támadása területe ellen csakhamar eltiporja a Királyt, ezért megkörnyékezte a két arisztokratát, azt mondva nekik, hogy elvezetheti őket az új Sith Aranykorba. Miközben a Jedi lovagok Ommin erődítménye felé küzdötték át magukat, Nadd megtörte a Királyra tett kötését, lehetővé téve ezzel Ulicnak, hogy legyőzze az uralkodót és megszabadítsa mesterét. Nadd szelleme Satal-lal és Aleema-val visszamenekült az Empress Teta rendszerbe, de még mindig kísértette a Jediket az kép, hogy még mások is engedhetnek a Sötét Oldal csábításának. Miután végső csapást mértek a Király erőire a Jedik statáriumot vezettek be az Onderon-on, s Nadd szarkofágját végül Dxun bestia holdján lezárták egy mandalorian acél darabban.

(Vissza)



IV. rész: A Krath támadása
Időkeret: 3.997 B.B.Y.
Periódus neve: A közeledő összeomlás

Ez a köztársaság kínnal és nehézségekkel terhelt korszakának kezdete. Satal Keto és Aleema a Sith növendékeiként tértek vissza és puccsot kezdeményeztek az Empress Teta rendszerben, szétzúzva minden ellenállást, mely szembeszállt frissen megszerzett Sith-hatalmukkal és követőikkel, kiket "A Krath" néven ismertek. A lázadás híre elérte az Onderont is, ahol Ulic és Cay Qel-Droma, Tott Doneeta és Nomi Sundrider a béke helyreállításán fáradozott a Freedon Nadd felkelést követően. Arca Jedi Mester Nomi-t és Ulic-ot küldte oda, és a köztársasági hadsereg katonai erőket küldött ahhoz a hét világhoz, melyet a Krath lerohant. Az űrcsata során Ulic zászlóshajójának hídját megsemmisítette egy Krath öngyilkos hajó, a súlyosan megsebesült Ulic-ot Nomi mentette ki a csatából, s a köztársaság erők visszavonultak.

Eközben a távoli Dantooine-on Vodo-Siosk Baas Jedi Mester három tanítványt oktatott, köztük a tehetséges Exar Kunt, aki körül Vodo nyugtalanító és aggasztó árnyat látott. A többi tanítvánnyal való vitáját követően Kun brutális győzelmet aratott Vodo felett egy fénykard párbajban, és elment az Onderonra, mert nagyon szeretett volna többet megtudni a Nagy Hiperűr Háborúról és a Sithről. Kun Jedi régésznek tüntetve fel magát megszerezte Cay Qel-Droma és Tott Doneeta támogatását, azonban arroganciájával nem tudott érvényesülni Arca Mesternél, aki elutasította hogy segítsen neki. Az Onderon elhagyását követően Kun elutazott a Dxun bestia holdjára, ahol zsoldos csapata behatolt Freedon Nadd sírjába, s e helyen Kun nagy megdöbbenéssel szemtanúja volt a szellem megjelenésének. A szellem értékes tekercseket fedett fel előtte, melyek elvezették őt a Korribanra, a Sith Birodalom sír-világára. Hihetetlen katakombák sorozatának feltárását követően fogságba ejtette és összezúzta a leszakadó mennyezet. Miközben segítségért kiáltozott ismét megjelent előtte Nadd szelleme, segítséget ígérve neki, ha áttér a Sötét oldalra. Kun egy szörnyen erős pszichikai sikolyt kieresztve magából felriasztotta Vodo mestert, aki épp úton volt a Deneba felé egy összejövetelre, melyen tízezer Jedi vett részt.

A történelmi találkozó - melyet egyébként a nagy könyvtáros, Odan-Urr hívott össze hogy megtalálják a Krath fenyegetés visszaverésének módját - káoszba fulladt, mikor Krath harci droidok hordája támadta meg az összejövetelt. A Jedik vitézül harcolva elhárították ezt a veszélyt, viszont Arca Jedi Mester tragikus halált halt, miközben megpróbálta megvédeni Ulic Qul-Droma életét. Ulic önbizalomhiánya tovább erősödött. Meglehetősen hetykén és nemtörődöm módon úgy döntött, hogy beszivárog a Krath tagjai közé. Közben, vissza a Korriban felé Exar Kun elmondása szerint elutazott a Yavin 4-ra, ahol elkapták a barbár Massassik és arra kényszerítették, hogy szólítsa magához a Sötét oldalt, ha nem akarja hogy feláldozzák. Ekkor jelent meg utoljára Nadd lelke, hogy a magáénak követelje Kunt, de Kun magáévá tette a sötét oldal erejét és örökre megsemmisítette Nadd-ot. Exar Kun a Sith új Sötét Nagyurának kiáltotta ki magát, szolgaságba kényszerítve a Massassiakat, hogy olyan épületeket építsenek neki, melyek koncentrálják a sötét erő energiáit, és hogy megtalálják számára az eltemetett Naga Shadow csatahajót. Exar Kun ereje egyre jobban kiteljesedett.

(Vissza)



V. rész: A Jedik romlása
Időkeret: 3.996 B.B.Y.
Periódus neve: A Sith Háború (kezdetek)

Ulic Qel-Droma és Exar Kun jedik megpróbáltatása és alászállása a sötétségbe tovább folytatódott. Ulic beszivárgott Cinnagarba, a Krath egy városába, megölve egy ártatlant, miközben megpróbálta legyilkolni Aleema-t, a Krath egyik alapítóját. Aleema elfogta Ulicot, hogy a palotában találkozzon unokatestvérével Keto-val, aki nem törődött Ulic történetével, helyette megkínozta és megmérgezte őt, mert azt gondolta, hogy Jedi kém. E támadásokat követően Ulicban már megbíztak és a Krath hadsereg tábornokává nevezték ki, valamint ő lett Aleema személyes kegyence is. Ulic Jedi társai mindeközben mentőexpedíciót indítottak, Nomi Sunrider bejutott a bolygóra, de elkapták és Keto elé vitték, aki alattomosan Ulicot kérdezte meg, hogy mit is tegyenek a nővel. Ulic - annak ellenére, hogy valamikor szerelmesek voltak - elrendelte Nomi kivégzését.

Nomi lemondott Ulicról és az Erő Meditáció segítségével kiszabadult Cinnagar börtönéből, éppen mikor Ulic leírta neki egy üzenetben, hogy mik az igazi tervei. Sajnos Nomi visszatért a hajójára, anélkül, hogy ezt tudta volna, abban a hitben, hogy Ulic a Sötét Oldal áldozatául esett. Az üzenet Keto kezébe került, aki védve érezte magát és elrendelte Ulic gyors halálát. Ulic szabadjára engedte a Master Arcana halála miatt érzett dühét, megbosszulva halálát azzal, hogy legyőzte Ketot, s átvette a Krath trónt, az oldalán Aleema-val. Eközben a Yavin 4-en a még erősebbé váló Exar Kun meditációs kamrájában pihenve kiterjesztette tudatát az egész Galaxisra s elméjével kinyúlva megpróbálta kideríteni, hogy vannak-e más, Sith használó lények. Önmagát tartva az új Sith Aranykor beteljesítőjének és felismerve, hogy Ulic fenyegetést jelent hatalmára, elutazott az Empress Teta rendszerbe, hogy elpusztítsa őt.

A Jedi mesterek súlyos aggodalmainak dacára Tott Doneeta, Cay Qel-Droma és Nomi Sunrider Jedi lovagok még egyszer megpróbálták eltávolítani Ulicot a Krath trónjáról. Ulic olyan katonai erővel válaszolt, amit csak össze tudott szedni, de Nomi átküzdötte magát Ulic belső kamrájáig, ahol a becsapott Jedi messzire dobta őt. A levert Jedi erők visszavonultak. Ezt követően érkezett Exar Kun, és megkezdődött a villogó pengék és mágia harca... A minden Sith által viselt amulett (mely a már régóta halott Sith Marka Ragnos Sötét Nagyúr képét ábrázolja) pulzálni kezdett ahogy folytatódott a harc, és a küzdő felek legnagyobb meglepetésére maga Ragnos jelent meg, s azt parancsolta a két embernek, hogy egyesítsék erőiket. Kun és Ulric megesküdtek, hogy kiteljesítik a végzetet, s Ragnos állítása szerint a két harcoló fél békekötésével egy új korszaka kezdődik meg a Sith dicsőségnek. Megkezdődtek a Sith Háborúk.

(Vissza)



VI. rész: A Sith Háború
Időkeret: 3.996 B.B.Y.
Periódus neve: A Sith Háború

A két sötét erő egyesítette erőit és szerte a Galaxisban megkezdte megrontani és uralni a gyengébb elméket. Exar Kun és Ulic Qel-Droma Sith Nagyurak összevonták erőiket, s Kun prófétaként szónokolva megkezdte áttéríteni a gyenge akarattal bíró Jedi tanítványokat Ossus bolygóján. Tudva azt, hogy az ősi Jedi könyvtáros, Odan-Urr birtokosa egy eredeti Sith Holocronnak, melyet még Naga Sadow használt, Kun lemészárolta Odan-Urrt, és ellopta az ereklyét. Mikor a fiatal padawanok felfedezték a gyilkosságot, Kun tájékoztatta őket, hogy az áldozatra szükség volt, annak érdekében, hogy még több tudást adjon nekik. Visszatérve a Yavin 4 Massassi templomaiba áttérített kísérőivel Kun magához kötötte őket egy erős Sith varázslattal, s a Jedi tanonc Cradot kinevezte helyettesévé.

Eközben Ulic Qel-Droma szerepe jóval inkább hadászati jellegű volt. Abban a reményben, hogy megszerezheti a kormányzat hatalmát, mozgósította a Krath haderőt és teljes támadást indított a Coruscant ellen. A hűséges Jedik, köztük Nomi Sunrider, Cay Qel-Droma, Tott Doneeta, és Toth valamint Vodo-Siosk Baas Jedi Mesterek együttes erővel próbáltak szembeszállni ezzel a fenyegetéssel. A világos oldal ereje körbevette Ulicot, akit így elkaptak, erőit pedig visszaverték. Ulicot gyorsan kihallgatásra vitték s árulása sokkolta a Nagy Szenátust. Nomi és Cay enyhe ítéletet kértek, de Ulic nem kért az ilyen kegyelemből. Vodo Mester közben egy másik jelenlétet is érzett, az elveszett tanítványt, Exar Kunt. Egy pillanattal később Kun belépett a terembe és a Szenátus elnökét valamilyen hipnotikus kábulatba kényszerítette. Vodo Mester megjelent a Szenátusban és kihívta akaratos tanítványát. Ahogy a csata egyre inkább előrehaladt, Vodo fokozatosan gyengült, fogadalmat tett, hogy legyőzi Kunt, de abban a pillanatban lemészárolták. Kun és Ulic kisétált a Szenátusból és visszatértek a Yavin 4-re.

Ahogy a harc tovább folytatódott a Jedi és a Sith között, még sokkal több Jedi is meghalt, mivel Kun új, a Sith erejével uralt csapatai nagyon sok világon megtámadták mestereiket. Crado megpróbálta meggyilkolni Thon Jedi Mestert, de nem járt sikerrel, s visszatért a Yavin 4-re újabb esélyért könyörögve, hogy bizonyítsa rátermettségét. Kun arra kötelezte, hogy keressen meg és hozzon elé egy nagy erejű Sith fegyvert Naga Sadow zászlóshajójáról, s Crado sikerrel is járt. Ezt arra használták, hogy egy hatalmas csillag vihart idézzenek vele elő, mely eltörölte a teljes Cron raj-rendszert. Ugyanakkor Crado és Aleema (Ulic partnere a Krath irányításában) sorsa is megpecsételtetett, mikor eltűntek a szerkezet aktiválásakor keletkező pusztító tűzvészben. A sokk hullámai elterjedtek szerte a Galaxisban, elérve és széttörve Ossus világát is, megsemmisítve a Jedi könyvtárat, valamint tanítások és ereklyék ezreit. A Jedi rendben eluralkodott a zűrzavar.

(Vissza)



VII. rész: A Yavin 4 pecsétje
Időkeret: 3.996 B.B.Y.
Periódus neve: A Sith Háború (befejezés)

Ossus könyvtár világa a Sith folyamatos bombatámadásaitól szenvedett. A közelgő katasztrófa előérzetétől hajtva nagyon sok Jedi azon fáradozott, hogy biztonságba helyezze, vagy elrejtse az ereklyék ezreit. Ood Bnar Jedi Mester, egy fához hasonló entitás vette át a könyvtárosi teendőket Odan-Urr meggyilkolása után, s miután tudomására jutott a közelgő sokkhullám, keresni kezdte a módját, hogyan védhetné meg a legértékesebb antikvitásokat. Épp hogy csak eltemetett egy ősi fénykard gyűjteményt, mikor Exar Kun Sith Nagyúr és massassi harcosai betörtek kamrájába és megpróbálták legyőzni őt. Ood vitézül harcolt, s magához Ossus lényegéhez, esszenciájához fordult segítségért, hogy megvédje őt... így átváltozott egy óriási fává, amely megóvta a fegyvereket. Kunt és a csapatait menekülésre kényszerítette (más kincseket magukkal ragadtak), és Ood túlélte a harcot.

Ahogy a szupernova sokkhullámai átsöpörtek a galaxison, a köztársasági és a Jedi erők Ulic Qel-Droma Sith Nagyúr ellen indultak. Nomi Sunrider, Cay Qul-Droma és Tott Doneeta jedik megpróbálták Ulicot megközelíteni a csatában. Légiharcban csaptak össze, mely során Ulic összetörte Cay csillaghajóját a földre kényszerítve azt. Dühtől fűtött őrjöngésében Ulic lerohanta Cayt, aki viszont magát védte, mert nem akarta megsebezni testvérét. A támadás folytatódott, míg végül Ulic lecsapott Cay-re. A testvérgyilkosság iszonyatos rettegéssel töltötte el Ulicot. Mivel már késő volt barátját megmenteni, Nomi az erő segítségével megvakította Ulicot, de úgy, hogy annak az Erővel szakadt meg kapcsolata. Most, hogy már csak héja volt korábbi önmagának, Ulic összeesett. Megpróbálta elnyerni a megbocsátást azzal, hogy felajánlotta segítségét Thon Jedi Mesternek, hogy közös támadásra vezesse őt Exar Kun ellen a Yavin 4-en.

Exar Kun a közeledő támadást, és korábbi szövetségesének degenerációját egyaránt megérezte. Bár Kun erős volt, önálló entitásként, önmagában nem remélhette, hogy ellenállhat a tervezett, összehangolt támadásnak, így kieszelt egy tervet megmaradt massassi-jaival. Odaláncolta magát a Sötét energia gyűjtésére épített nagy piramis fókusz pontjába. Elszívta a massassik életerejét, ahogy a Jedik megrohamozták erődjét... s a Sith boszorkányság végső tettével lelkét a templomba oltotta át. Fizikai sírját 4 évezreden keresztül senki sem zavarta meg, míg végül fel nem fedezte Luke Skywalker padawan. Ahogy Kun szertartása véget ért a Yavin 4 dzsungeljét felperzselték, és a Jedi Lovagok megkezdték a Köztársaság stabilizálását. A Sith Háború befejeződött.

(Vissza)



VIII. rész: Ulic Qel-Droma megváltása
Időkeret: 3.986 B.B.Y.
Periódus neve: Megváltás

A Sith Háború gyalázatos felbujtója, Ulic Qel-Droma úgy suhant át a világokon, mint a szürke árnyék, eltelve bűntudattal és azok szellemével, kiket megrontott. Tíz év elteltével Ulic eljutott a Rhen Var fagyott tundrájára, és menedéket talált egy elhagyott erődben. Eközben Nomi Sunrider, aki régen még vonzódott Ulichoz, megsiratta azt az embert, akit valaha még szeretett, miközben minden energiáját arra fordította, hogy megfiatalítsa a Jedi Lovagok rendjét. Ugyanakkor, emiatt feláldozta lánya, a meglehetősen befolyásolható Vima nevelését (aki Nomi és a korábban elesett Andur Sunrider gyermeke). Vima képzésének hiánya oda vezetett, hogy a lány fellázadt és elmenekült a Nomi által az Exis Állomásra szervezett nagy Jedi találkozóról. Vima Ulicot szerette volna látni, az ő tanítványa szeretett volna lenni.

Komoly fenntartásai ellenére Ulic beleegyezetett abba, hogy - bár jómagát már elszakították az Erőtől - megtanítja Vimát az Erő módszereire, és Vimát lecsendesítve megkezdte oktatását a becsület és kötelesség Jedi hitvallásának ismertetésével. Eközben, egy Slyvarnek nevezett kathar Jedi bosszút akart állni Ulicon egyik társa, Crado halála miatt, aki meghalt a Sith Csillag Vihar szabadjára eresztése következtében. A guberáló Hoggon segítségével Vima nyomára akadt, s eljutott a lány tartózkodási helyére, épp akkor, mikor Nomi, aki szintén gyermeke közelébe jutott viharos keresése eredményeképp. Sylvar Ulic ellen intézett agresszív támadását Vima hárította el, s Sylvar és Nomi egyaránt sikeresen legyőzték az Ulic iránt érzett dühüket, akit az az átok sújtott, hogy elveszítette kapcsolatát az Erővel. A zsoldos Hoggon ugyanakkor kevésbé volt kapható erre a megbocsátásra és megérezve a történelmi pillanat jelentőségét hátba lőtte Ulicot, megölve ezzel a volt Jedit és hátrahagyva keze nyomát a galaktikus történelemben.

A jelenlévők nagy megdöbbenésére, Ulic fizikai teste lehanyatlott de szelleme vakító fénnyel felemelkedett testéből. Földöntúli formája megmutatta, hogy sötét útja és az Erőtől való elszakítása ellenére elérte a szellemi és mentális csúcspontot, is igazi Jedi Mesterré vált. Nomi és Vima visszatért a Jedi Lovagokhoz az Erőhöz való elkötelezettség egy új érzésével. Bár a Jedi Rend megpróbálta közvetítőként rendezni a vallási konfliktusokat (az olyanokat, mint például a Kanz zavargások), a Köztársaság továbbra is a béke nehéz helyzetében maradt, míg végül egy rosszindulatú harcos faj feltűnése húsz évvel később nem fenyegette ismételten a Köztársaság stabilitását.

(Vissza)



IX. rész: Darth Revan felemelkedése
Időkeret: 3.963 B.B.Y.
Periódus neve: A Régi Köztársaság Lovagjai (KotOR)

Ez a nyugtalanság időszaka a Galaxisban. A vad mandalorian harcos faj megkezdte a Mandaloriai Háborút rosszindulatú és folyamatos támadást intézve a köztársasági űr három szektora ellen. Ahogy a csata továbbdúlt, Revan Jedi mester titokban ismeretlen szektorokat keresett fel, potenciális erődítmények után kutatva, melyek ellenállhatnak a támadásnak. Hamar felfedezte a sötét Malachor V nevű bolygót, melyet a mandalorian tanítók tiltott világnak tartottak s meg sem lehetett közelíteniük. Ennek okai csakhamar nyilvánvalóvá váltak, mikor Revant majdnem elpusztították (felfalták) a bolygó felszínén élő ősi Sith erők. Revan akaratereje lehetővé tette hogy táplálkozzon a Sötét oldal erejéből (s ne az nyelje el őt). Revan kidolgozott egy briliáns, ámde gonosz tervet. A Malachor V. sötét erejét felhasználva elcsábítja majd a Jedik seregét, hogy azok csak hozzá legyenek hűségesek. Ezt követően a bolygó gonosz erejét a mandalorian erők ellen fordítja, őket erődjéhez majd teljesen megsemmisíti őket. Az erődítményt azonnal létrehozták.

Eközben a Dantooine-on a Vodo-Siosk Baas mester felügyelte kis Jedi akadémián megdöbbenve tapasztalták, hogy egy magányos Jedi tanítvány nem engedelmeskedik a Jedi Tanács egy kiváló tagjának, Atris Jedi mester közvetlen parancsának. Ez a független tanítvány hátrahagyta a kiképző telep viszonylagos biztonságát, hogy a Revan mesterhez hű Jedik mellett harcoljon. De ez az ifjú padawan sem volt felkészülve (más Jedi társaihoz hasonlóan) a Revan által hordozott iszonyatos nagyságú sötét erőre és a Malachor V. szörnyű titkaira. Revan hatalma folyamatosan nőtt, s titokban tovább erősítette erődítményét, melynek létezését még saját tanítványa, Darth Malak előtt is elrejtett. Nemsokára a bolygót megfertőző gonosz erő vált Dart Revan rohamosztagosainak - a félelmetes Sith orgyilkosok - helyévé, melyet Forge-nak neveztek. Ezek a katonán bukott jedik, akiket megkísértett és levett a lábáról a Malachor V. gonoszsága és Revan gonosz irányítása alatt álltak. Ezt követően hamarosan kialakítottak a Korribanon egy árnyék akadémiát, mely gyakorlatilag a Dantooine-on található Jedi akadémia gonosz tükörképe lett.

(Vissza)



X. rész: Próbatétel
Időkeret: 3.961 - 3.956 B.B.Y.
Periódus neve: A Régi Köztársaság Lovagjai (KotOR)

Ahogy a Mandalori konfliktus betetőzött, elérkezett a galaxis legerősebb lényei számára a zűrzavar és az ügyeskedések ideje. A Jedik a Köztársasággal együtt harcolva, legkitűnőbb taktikai lángelméik vezetésével (mint például a Leviathan nevű zászlóshajóján hajózó Saul Karath) megkezdték a Mandaloriak visszaszorítását, s elérték a visszavonulásukat. A Mandaloriak teljes veresége a Malachor V. egén következett be. Darth Revan még a Jedi Rend előtt is titokban számos Sith ereklyét és holocront fedezett fel, melyek egy hatalmas, sír-szerű városban voltak eltemetve a Malachor V. felszíne alatt. Ahogy Revan kifosztotta a sírokat és az ereklyéket még mélyebbre süllyedt az Erő Sötét oldalában. Megismert a Korriban helyzetét és igaz természetét, és megtanulta, hogy azokat, akikben erős a Világos oldal, hogyan lehet elcsábítani és megértette a Sith tanításokban rejlő erőt.

Revan tudta, hogy többet fedezett fel, mint a Mandaloriai háború utolsó felvonásának helyszínét - felfedezte a Sith tudás egy ősi, bolygó-méretű tárházát. Felfedezett egy világot, amelynek csak egyetlen célja volt - hogy mások is megtanítson és kiképezzen a Sith módszerekre. Felfedezett egy olyan fegyvert, melyet a Mandaloriak ellen használhatott, és egy olyan fegyvert, mellyel még több Jedit tudott átállítani saját oldalára. Ez a folyamat, amely során a Jediket ún. Sith orvgyilkosokká képezték még az után is folytatódott, hogy a Jedi Tanács Revant hőssé kiáltotta ki, mivel győzelemre vezette a köztársasági erőket a Mandaloriak ellen a Malachor V-ön, s megadásra kényszerítette őket. Revan képes volt a bolygó sötét energiát magához vonni és felhasználni a csata során, megsemmisítve a Mandalore-t véget vetve ezzel a Sith fenyegetésnek. Ezzel egyidejűleg egyre több és több Jedit rontott meg befolyásával, akik képtelenek voltak ellenállni az alattuk fekvő bolygó erejének.

Egy magányos Jedi Lovag, aki korábban azért utazott, hogy Revan mellett harcolhasson, de aztán a Mandalorianok megadását követően elhagyta őt - nyilvánvalóvá vált, hogy a Lovag a harc közben elvesztette kapcsolatát az Erővel - s megkezdte visszaútját a Régi Köztársaság területeire, elhatározva, hogy többé nem fog harcolni senkivel. Eközben Darth Revan és tanítványa Darth Malak visszatért a Mandaloriai Háborúból egy új flottával, amely magában foglalt nagyon sok, korábban Köztársaság-hű katonát és parancsnokot, s megkezdték szisztematikus és halálos támadásukat. Flottáik támadásait összehangolták, s Revan utasította Sith orvgyilkosait, hogy erősítsék meg rohamtámadásaik gyakoriságát, és még brutálisabban tegyék dolgukat. A történelem ezen szakaszát úgy ismerik, mint amikor elkezdődött a Régi Köztársaság Lázadása.

A Jedi Tanács a zűrzavar közepette Bastila Shan Jedi vezetése alatt összegyűjtött egy kis csapat jedi harcost, akiket a szükséghelyzetben öngyilkos küldetéssel bíztak meg: el kell fogniuk Darth Revant, demoralizálva csapatait és elfojtani a lázadást. Egy kis Jedi flottát használva csalétekül a Jedi rohamcsapat bejutott Revan hajójára és csatájuk eredményeképp engedelmességre kényszerítették a Sötét Lordot. Darth Malak, ahelyett hogy segített volna Mesterének, hagyta, hogy a Jedik elragadják őt trónjáról, miután megpróbálta kitörölni elméjét (de csak részben járt sikerrel). A kábult Revant visszavitték a Tanács elé, ahol a Jedi Mesterek meggyógyították az elméjét, s egy a Köztársasághoz hűséges személyiséget plántáltak belé.

(Vissza)



XI. rész: A Régi Köztársaság Lovagjai
Időkeret: 3.956 B.B.Y.
Periódus neve: A Régi Köztársaság Lovagjai (KotOR)

A Köztársaság már az összeomlás határán volt. Revan Sötét Nagyúr utolsó életben maradt tanítványa a legyőzhetetlen Sith Armadát szabadította rá a gyanútlan galaxisra. Összezúzva minden ellenállást Malak hódító háborúja szétforgácsolta és sebezhetővé tette a Jedi Rendet, mivel számtalan Lovag veszett el az ellene folyó küzdelemben, de még többen voltak, akik szövetséget fogadtak új Sith Mesterüknek. A Peremvidék Taris nevű világának egén a Jedi Flotta összeütközött Darth Malak erőivel, végső kísérletet téve a Sith uralom megállítására. A csata során az egyik összezúzott mentőkabinban sikeresen bolygót ért Bastila Shan Jedi, miután megküzdött a hajóját megtámadó sith osztaggal, amelynek tagja volt Darth Malak tanítványa, Darth Bandon is. Mentőkabinját Taris Undercity-jében egy emlékezetvesztéstől szenvedő ember, a Mandalorian Háború hőse, Carth Onasi, egy twi’lek szélhámos Mission Vao és vuki kísérője, Zaalbar találta meg. Menekülést keresve meglovasították a Taris alvilágát irányító Davik Kang Ebon Hawk nevű hajóját és elvezették a Dantooine-on található Jedi közösséghez. Röviddel ezután az emlékezetkiesésben szenvedő ember az Erőhasználat figyelemre méltó képességét mutatta s Zhar Lestin Jedi Mester kezdte meg tanítását.
Számos veszélyes és vakmerő küldetést követően, mely során bejárták az egész galaxist egy Csillagtérképnek nevezett térképészeti eszköz után, ezt a kis csapatot észlelték és fogságba vetették egy hatalmas Interdictor osztályú csillaghajón, a Leviathanon, amely Saul Karath admirális vezetése alatt állt. Karath csaknem öt évvel ezelőtt még a Köztársaság egy kulcsfigurája volt, aki egymás után nyert az ütközeteket a Mandaloriai Háborúban, de aztán váratlan módon a közelmúltban közölte, hogy a Köztársaság már nem méltó a támogatására. Egy igen nagyhatású csel végrehajtását követően a szövetség kiszabadult és teljes támadást indított a hajó hídja ellen, végzetesen megsebesítve Karath admirálist. A menekülés során Bastila és az amnéziás Jedi Lovag Darth Malak útjába került, aki felfedte, hogy a Jedi Lovag nem más, mint régi Mestere, Darth Revan. Elmenekülve a rakata Ismeretlen Világára, Bastila nekitámadt Revannak, és egy óriási csatát követően Revan rájön Malak tervére, amely szerint a közelben lévő napot akarja felhasználni egy (Star Forge néven ismert) ősi rakata űrállomás működtetéséhez, hogy Sith seregeket gyártson magának. Revan esküt tett arra, hogy megöli korábbi tanítványát, mielőtt még túlságosan megerősödik.

(Vissza)



XII. rész: A Malachor V. táplálása
Időkeret: 3.955 - 3.953 B.B.Y.
Periódus neve: A Régi Köztársaság Lovagjai 2: A Sith Nagyurak

Szerte a Galaxisban ez a bizonytalanság időszaka... A Star Forge mélyén lezajlott hosszú és véres harcban a Sith Sötét Nagyura, Darth Revan sikeresen elpusztította korábbi ex-tanítványát, Darth Malakot. Miután Revan visszanyerte erejét, felkutatta titkos rejtekhelyét, melyet még a Mandalorian Háború során alapított. A Peremvidék felé utazva az Ebon Hawk-on Revan egyetlen célra koncentrált, hogy megtalálja mi a forrása a Malachor V. sötét erejének. Azokat, akik ott vártak Revan visszaérkezésére - beleértve Sitheket és Jediket is - sokként érte a tény, hogy Revan nem tért vissza zarándoklatáról. Nem tudni, hogy az ősi Sith erőket Revan megsemmisítette, vagy újjáélesztette a tiltott bolygón.

Az előző évtized zűrzavaros időszaka hátrányos helyzetbe hozta a Jedi Rend túlélőit. A háború során ébredt kiábrándultság és kétségbeesés továbbélt a Régi Köztársaságban, sőt, magában a Jedi Rendben is. Az elkeseredést súlyosbította Darth Revan és Darth Malak árulása, valamint az az elmondhatatlan mennyiségű fájdalom és sérelem, melyet tetteikkel okoztak. Ezt a három indokot nagyon sokan előhozták azok közül, akik a Jedi Rend feloszlatását követelték. Amíg a Jedik problémáikon rágódtak, a háborúban megedződött mandaloriai hős, Canderous Ordo visszatért szülőföldjére, a Dxun-ra, azt keresve, hogyan gyűjthetné ismét össze klánját s milyen új célt találhatna maguknak. Ravaszságának és bátorságának köszönhetően ő lett az új Mandalore.

Revan régi mentorát, Kreia Jedi Mestert még mindig kísértette az az érzés, hogy vajon nem-e az ő tanításai okozták Revan átállását a Sötét oldalra, s megkezdte korábbi tanítványa keresését. Érzékelve Revan utolsó helyzetét, Kreia elutazott a Malachor V-re, de képtelen volt elrejteni érzelmeit és teljesen felemésztette az Erő Sötét oldala. Kreia ezzel elveszett a Jedik számára, s következő éveit a Malachor V-ön töltötte el, megismerve a bolygó titkait, és lényegében ő lett az itt található Sith Akadémia mestere. Kreia befolyásától irányítva, a Malachor V-ről indulva ismét megjelentek a Sith bérgyilkosok, s lecsaptak a Köztársaság területén izoláltan élő Jedikre, néhányat elfogva közülük, hogy átállítsák őket a Sötét oldalra, s lemészárolva azokat, akik ellenálltak. Ezek a Jedik a Malachor V. sötét világára kerülve tovább táplálták a bolygó sötét energiáit, s ezeket a kiüresedett lényeket aztán arra használták, hogy még több bérgyilkost és Sötét Jedit hozzanak létre, táplálva a bolygó éhségét.

(Vissza)




XIII. rész: A Sith felemelkedése
Időkeret: 3.953 – 3.951 B.B.Y.
Periódus neve: A Régi Köztársaság Lovagjai 2: A Sith Nagyurak

Ez az időszak a Jedik eltűnésének kezdete. A Jedik megkezdték a Rend elhagyását és nagyon rendszer Jedi Vigyázója, kiábrándulva a végnélküli, céltalan küszködéstől kilépett a rendből és száműzetésbe vonult a galaxis valami ismeretlen részébe, szinte visszatükrözve ezzel Jolee Bindo Jedi Mester csalódottságát. Ezekre a személyekre úgy emlékeznek a történetírók, mint az Elveszett Jedi. Mivel a Darth Malakkal vívott háború már eleve csökkentette a létszámukat, a Jedi Rend kevesebb mint 100 túlélő Jedi Lovagra csökkent. Mivel a Jedik száma tovább apadt, az Erő Világos oldalának gyakorlói úgy hitték, hogy az Elveszett Jedik elhagyták a rendet, pedig a valóság az volt, hogy nagyon sokan áldozatul estek a Sith bérgyilkosoknak, elfogták és bebörtönözték őket a Malachor V. sötét világán, arra várva, hogy az Erő Sötét oldala átállítja őket. A megrontott Kreia Jedi körültekintő felügyelete alatt nagyon sok ilyen Jedi meghalt, de néhányat közülük sikerült átállítani.

A Jedi Rend tagjai - ráébredve arra, hogy egy alattomos és rejtőzködő ellenfél vette őket célba - szétszóródtak s megkísérelték szóra bírni támadóikat. Minden szándék és törekvés a Jedi Rend szétoszlatására és a Régi Köztársaság megtagadására szolgált (??? To all intents and purposes, the Jedi Order disbands, and renounces the Old Republic. ???). A Rend egyik tagja, Atris Jedi Mester a Jedi Rend összeomlása miatti csalódottságával eltelve elmerült a Sith holocronok tanulmányozásában, megpróbálva kideríteni, hogy milyen veszély fenyegeti a Jediket. Atris annak érdekében, hogy összehívja azokat a Jediket, akikkel még tartotta a kapcsolatot a lehetős legtitkosabb módon egy Jedi Konklávét hívott össze Midrim világán. Nehezen tudta megérteni tetteit, mivel a Konklávét megszakította az, hogy minden egyes Jedi résztvevő nyom nélkül eltűnt. Később felfedezték, hogy mindegyiküket kíméletlenül elragadták a Darth Nihilus irányítása alatt álló Sith bérgyilkosok.
Atris még a Jedik maradéka előtt is titokban kiszivárogtatta a Konklávén résztvevő Jedikre vonatkozó információkat, abban a reményben, hogy az ellenség felfedi magát. Sajnos az eredmény még annál is rosszabb volt, mint amit Atris valaha is elképzelt.


Forrás: Hivatalos Oldal (Home / Chronicles)

(Vissza)



Fordította / írta: Kwish
2004.11.10.