Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2007.01.16. - Kwish

The Broken Hourglass - A csoport skillekről...


A szokásos harmadik hétfős akcióban ismét a játék egyik elemét veszik górcső alá a The Broken Hourglass oldalán. Jelen esetben az ún. csoport skillekről (group skill) tudunk meg többet. Ezek azok a különleges képességek és jártasságok, melyek hatása erősebben érvényesül ha néhány barátunk is a közelben tartózkodik...


A karakter lapon található számok és jelölések rendszerint a karakter személyes teljesítményét, és eredményeit, vagy lehetőségeit tükrözik. A The Broken Hourglassban ugyanakkor néhány skill a teljes csapat tudását, képességeit és lehetőségeit mutatja meg. Ezeket gyűjtőnéven csoport skillnek hívjuk.

A legtöbb skill és statisztika nem csoport skill. Például a karakter kardhasználatra, vagy bizonyos mágia kezelésére vonatkozó képessége, vagy akár a mozgékonysága mind egyedi jártasságot jelöl.

A csoport skillek olyan tevékenységeket tükröznek, melyek vonatkozásában ésszerű és várható, hogy a csapat minden egyes tagjának képességét vagy tudását figyelembe lehet venni, annak érdekébe, hogy növeljük a siker esélyét. Például teljesen természetes, hogy egy csapat ravasz és rutinos alkudozó összedolgozva jobb árat tud elérni egy boltban mintha egyedül próbálkoznának meg. Ehhez hasonló módon egy erős taktikai képességgel megáldott karakter igen hasznos lehet a harcban - viszont ha már két ilyen karakter dolgozik együtt, akkor még jobb eredményt érhetnek el.

Egy csapat csoport skillekből származó előnyét a következők szerint határozzuk meg: vesszük a legjobb egyéni skill értéket, ehhez hozzáadjuk a második legjobb egyéni skillérték felét. Az így kapott értékhez hozzáadjuk a harmadik legjobb egyént skillérték harmadát, ésígytovább. Ez a módszer egyrészt csökkenő hozadékát mutatja annak, hogy sok "tudós" van a csapatban, ugyanakkor még mindig biztosítja azt, hogy a relatíve képzettebb csapat nagyobb előnyöket élvez, mint egy csapatnyi újonc. Például, tegyük fel, hogy a csapat három tagú (Tuhan, Ioanna, és Ruvanet).

Tuhan manipulációs skilljének értéke 40, Ioannaé 30, míg Ruvaneté csak 12. Vesszük Tuhan teljes pontértékét, mivel az ő szintje a legjobb. Ioanna a második helyen van, így skillértékének a felét vesszük figyelembe, míg Ruvanet a harmadik, így a skillértéke harmadát tesszük a közösbe.

Így a csapat teljes skillértéke a manipuláció tekintetében:

40 + (30 / 2) + (12 / 3) = 59

A fentiek alapján Tuhan azzal, hogy szövetkezett Ioannával és Ruvanettel csaknem 50%-kal jobb az emberek manipulálásában, mint egyes egyedül - bár a növekmény legnagyobb része Ioannától származik. Ha csak Ruvanettel szövetkezett volna, akkor a csapat 46 skillértéket ért volna el a manipulációban (vagyis csupán 15%-os fejlődésről lehetne beszélni).

A következő skillek csoport skillek a The Broken Hourglassban:

Hagging / Alkudozás (szociális skill)
Ez a skill meghatározza az áremelkedés mértékét, amikor tárgyakat veszel, vagy adsz el a boltokban, s befolyásolhatja a küldetések teljesítéséért beígért jutalmak mértékét is. A tárgyak áremelkedésével kapcsolatos alkudozás tipikus esetben egy ellenpróba - a magasabb Alkudozás értékkel rendelkező boltosok könnyebben fenntarthatják magasabb áraikat és alacsony felvásárlási áraikat, s nekik is lehetnek olyan segítőtársaik, akik kisegítik őket.

Diplomacy / Diplomácia (szociális skill)
Ez a skill az őszinte és nyílt kommunikációt és retorikát fedi.

Manipulation / Manipuláció (szociális skill)
Ez a skill a csalfa kommunikációt, a csalást, a blöffölést és a megfélemlítést öleli fel. Ha elferdíted a valóságot annak érdekében, hogy valami előnyhöz juss, akkor manipulációról beszélünk.

Perception / Észlelés (felfedezéssel kapcsolatos skill)
Azt a képességedet jelenti, hogy milyen mértékben tudod beazonosítani a rejtett csapdákat, a titkos ajtókat és a rejtőzködő ellenfeleket. Tágabb értelemben véve a csoport előnye itt abból adódik, hogy olyan barátok állnak melletted, akik fedezik a hátad és a megfelelő pillanatban rád kiáltanak: "Ne lépj arra a nyikorgó deszkára!" vagy "Vigyázz arra a... fára!"

Locks & Traps / Zárak és Csapdák (felfedezéssel kapcsolatos skill)
Ez a skill azt a képességet fedi, hogy milyen mértékben vagy képes leszerelni a biztonsági eszközöket, mint pl. zárak és csapdák. Nem vagy biztos abban, hogy a zöld, vagy vörös zsinórt vágd el? Kérdezd a barátaidat!

Tactics / Taktika (támadó skill)
Ez a skill a háborús tervezést és a kisebb csapat harcok megértését jelenti. A jobb taktikai érzékkel rendelkező harcosok több intuícióval rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy mi legyen a következő lépésük, s ezzel a csapat összességét jobb helyzetbe hozhatják.

A csoport skillek adta bonuszt menet közben kalkulálja ki a játék, s nemcsak a csapattagokat veszi figyelembe, hanem azok elhelyezkedését is. A csapattagoknak elfogadható távolságra kell lenniük egymástól, hogy biztosítsák a csoport skillek előnyeit. Így ha a csapattagok szétszóródva helyezkednek le a térképen (s több zárt ajtó van közöttük, vagy teljesen eltérő helyeken vannak), akkor nem oszthatják meg egymással tudásukat egy olyan pozícióból, ahonnan nagy valószínűség szerint nem is használhatnák azt.

Forrás: Rules and Mechanics: Group Skills




Frissebb kapcsolódó cikkek:

2007.01.23. - The Broken Hourglass - Mal Nassrin gazdasága
2007.01.30. - The Broken Hourglass - Interjuhé Ric Halliwell grafikussal
2007.02.22. - The Broken Hourglass - Inventory kezelés
2007.03.07. - The Broken Hourglass - Sanelon...
2007.03.19. - The Broken Hourglass - Rejtőzködés és rejtett dolgok...

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2007.01.09. - The Broken Hourglass - Három képecske
2007.01.02. - The Broken Hourglass - BUÉK Tolmirában
2006.12.25. - The Broken Hourglass - Clan DLan interjuhé
2006.12.18. - The Broken Hourglass - A traitekről
2006.12.06. - The Broken Hourglass - A Tolmirai Birodalom elfjei


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása