Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2005.11.14. - Kwish

Mass Effect - Xbox Evolve interjuhé


Az Xbox Evolve oldal is készített egy interjuhét Ray Muzyka-val, Greg Zeschuk-kal, valamint Casey Hudson-nal a Mass Effectről. A cucc nem teljesen olyan, mint a nem is olyan régen lefordított Gamebanshee Q&A, így ebből is csipegettem (bár nem is forradalmi, hehe).
(A cucchoz volt pár koncept is a trailer képek mellett.)


XE: Bár a Jade Empire nagyszerű játék volt, nagyon sok ember (köztük én is) néha kicsit túl egyszerűnek találta. Mennyivel lesz mélyebb, tartalmasabb a Mass Effect, és lesz-e a játékosoknak lehetősége megváltoztatni a nehézségi szintet?
Ray: A BioWare úgy definiálja a szerepjátékot, mint olyan játékot, melynek központi részét a lényeges történet és a karakter fejlődés alkotja. Ezek mellett úgy véljük, hogy van még jó néhány kritikus RPG jellemző, amely jelentősen növeli a szerepjátékos élményt (olyanok, mint pl. a felfedezés, a játékosok kiemelkedő jutalmai, a fejlődési rendszer, és a meghatározott típusú harc). A Mass Effect számos olyan nagyon erős RPG elemmel rendelkezik, melyek véleményünk szerint a BioWare RPG definíciójához helyezik majd el a játékot.
A Jade Empire-hoz hasonlóan a Mass Effect is egy akció-RPG, s a harmadik saját, fejlesztés alatt álló szellemi termékünk (a második a PC-re készülő epikus RPG, a Dragon Age), így már előnyt kovácsolhattunk a Jade Empire és a Dragon Age világának létrehozása közben szerzett tapasztalatokból; valamint abból a tudásból, melyet akkor szereztünk, mikor az akció elemeket összeötvöztük az RPG jellemzőkkel a Jade Empire fejlesztése során.
Már a karakter kialakításánál (ahol a játékos részletesen beállíthatja a karaktere arcának jellemzőit) nyilvánvaló lesz, hogy a Mass Effect első sorban egy RPG játék. A főkarakter fizikumának megválasztása és testreszabása mellett a Mass Effect hihetetlen karakter beállítási lehetőségeket ad a hagyományos RPG jellemzőkkel: Ide sorolható, hogy a játékos fizikai megjelenítése tükrözi a karakter felszerelését; hogy a játékos befolyásolhatja, kezelheti a karakterének statisztikáit és egyéb jellemzőit... de ilyen a karakterosztály megválasztása, és az egyedi képességek megadása is.
Bár a harc akció központú, a Mass Effect egy csapat-alapú játék, ahol az egyedi karakterosztályok és a csapatod képességei lényeges hatást gyakorolnak a különféle harci taktikákon keresztül minden egyes csata kimenetelére. Szinte minden korábbi játékunkban volt lehetőség beállítani a nehézségi szintet, és bár nem akarunk belemenni a részletekbe, most is jó esély van a dologra. :-)
Azok a döntések, melyekkel kiválasztod a csapatod tagjait, melyekkel eldöntöd, miként is fejlődjenek és hogyan szereld fel őket, lényeges előnyt adhatnak a játék során (már ha jól döntesz!). Van néhány nagyon kellemes kis újításunk is a Mass Effect esetében tervezett nem-lineáris történetmeséléséhez - szeretnénk az RPG művészetét egy új szintre emelni. A szokásos BioWare hagyományokhoz hűen a Mass Effect-et gazdag és magával ragadó történet jellemzi, mely során a játékos meghatározhatja az emberiség sorsát a galaxisban. Végezetül szólva a Mass Effect nagyon sok lehetőséget ad a még Ismeretlen Világok felfedezésére is, ahol a kalandozások során a játékos ősi ereklyéket keres rég elfeledett és ellenséges világokon.

XE: A Jade Empire nagyon jó visszajelzéseket kapott a kritikusoktól és a játékosoktól is. A BioWare folytatni fogja a játékot? Vannak olyan pletykák, hogy a JE2 PS3-on fog megjelenni, de ez elég valószerűtlennek tűnik, mivel a BioWare a tradíciók szerint egyszerre csak egy nagyobb projekten dolgozik.
Ray: Nem kommentáljuk a pletykákat, de azt biztos állíthatjuk, hogy a Microsoft korábban nagy támogatója volt a BioWare-nek a Jade Empire és a Mass Effect fejlesztése során, és már alig várjuk, hogy a jövőben is együtt dolgozhassunk velük - nagyon jó partnerek. A BioWare egyértelműen azt tervezi, hogy folytassa a munkát a JE franchise-al - a JE csapata nagyszerű munkát végzett el az első résszel.
Korábban egyébként már mondtuk, hogy most nem egy, hanem kettő Xbox 360 játékon dolgozunk. De most elég erről ennyit mondani ;-)

XE: A BioWare mindig erősen képviselte magát a rajongói között, és a közösségben. Elképzelhetőnek tartjátok, hogy túlmentek ezeken a dolgokon, és a letölthető prémium tartalmakon, és lehetővé teszitek a játékosok számára, hogy páncélokat és ruhákat hozzanak létre kereskedelmi célokra az Xbox Live piacra?
Ray: Ez nagyszerű ötlet. Nagyon sok szuper ötletünk van az Xbox 360 Live munkáihoz, de még nem fedtünk fel erről semmilyen részletet. Nagyszerű közösség alakult ki az oldalunkon, most több mint 2,75 millió bejegyzett account van, és határozott terveink között szerepel, hogy a jövőben is támogatjuk rajongóinkat.

XE: Ha jól értem a BioWare nemcsak bejelentette a Mass Effect-et, de ráadásul a játék trilógia is lesz. Már kialakult a trilógia végleges története, és ezek a játékok még az Xbox 360 modellre megjelennek?
Greg: Az átfogó történet iszonyú mérete, és a játékban leszállításra kerülő hatalmas mennyiségű tartalom vezetett ahhoz a döntéshez, hogy ezt a sok jót csak három játékban adhatjuk ki. Már most megvan a történet fő íve a teljes sorozatra, s megvan már a különféle elemek helye is a trilógiában - minden egyes játék még több új és érdekes dolgot ad a játékosoknak! Sajnos pillanatnyilag ezekről még nem beszélhetünk.
Terveink szerint az Xbox 360 életciklusában leszállítjuk mindhárom játékot.

XE: A Mass Effect jellemzői és játékmenet elemei nagyon hasonlónak tűnnek a KotOR és a JE jellemzőihez. Hogyan különíti el magát a Mass Effect a korábbi BioWare RPGktől, vagy a többi olyan RPGtől, melyen futurisztikus elemei vannak?
Greg: A Mass Effect minden bizonnyal emlékeztetni fog a korábbi BioWare RPGkre, részben bizonyára azért, mert azok az emberek vesznek részt a fejlesztésében, akik a korábbi játékainkat készítették. Az, ahogy a Mass Effect-re néznek, egy újabb lépés a BioWare RPGk evolúciójában. Ray már elmondta, hogy mi miként is definiáljuk az RPG játékokat, és a Mass Effect tovább bővíti majd ezt a meghatározást. A játéknak csodálatos története és karakterei lesznek, teljesen szinkronizált párbeszédei (egy next-gen párbeszéd rendszert használ a program, melyet legutóbb fejlesztettünk ki); nagy kihívást jelentő taktikai harcok és néhány érdekes Live jellemző. Ezek mindegyike eltér a korábban létrehozott dolgoktól, de látni fogjátok az eredeti gyökereket a korábbi játékainkban. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a Mass Effect-nek erős és a játékba jól beillesztett RPG rendszere lesz, még akkor is, ha lesz jó néhány szuper akció eleme is.

XE: Mennyiben más a fejlesztés az Xbox 360 platfomra?
Greg: Lényegében nem más a fejlesztés, mint más platformok esetében, eltekintve attól a ténytől, hogy sokkal több lóerő áll rendelkezésünkre, mint eddig bármikor. A végeredmény, hogy a játék jobban fog kinézni, s lényegesen gazdagabb lesz a világ és sokkal érdekesebb karakterek lesznek. Ennél a generációnál igazán az érdekel, hogy mire jutunk majd a digitális színészekkel - a karakterek részletezettsége és realizmusa példátlan.

XE: A Mass Effect eddig látott látványvilága igazán lenyűgöző, még más next-gen címekkel összevetve is (mint pl. a Gears of War). Mióta áll fejlesztés alatt az UE3 enginet használva? A látványvilág egyformán részletes lesz minden helyszínen, vagy a nagyobb területeken a BioWare jóval “engedékenyebb“ lesz?
Casey: Már a projekt kezdetétől fogva ezzel az engine-el dolgozunk, és a munkánk legnagyobb része azzal telt el, hogy olyan szabadalmaztatott kiegészítéseket tegyünk a cucchoz, mely néhány igazán egyedi dologra ad lehetőséget az átvezető mozik, a párbeszédek és a digitális színészek esetében. Még nem mutattuk meg, hogy mire képesek a karaktereinek, de lenyűgöző lesz a dolog. Az, hogy a fejlett digitális színészekre összpontosítottunk számos, elképzelhetetlen módon kifizetődőnek bizonyult. Az egyik érdekes mellékhatás, hogy rendkívül fejlett és reális karaktereket kapunk abban a vonatkozásban, hogy a játékos képes lesz egyedi megjelenítést adni a karaktereknek, s hogy a karakterek végül meglepően valóságosnak tűnnek majd, és képesek lesznek igen finom gesztusokra és arckifejezésekre.
Egy teljes galaxist építünk fel, idegenekkel, lényekkel, egzotikus helyszínekkel. Ráadásként ott lesz a különféle emberek kifinomult rendszere (amibe beletartozik az eltérő öltözet és páncélzat típusok is). Lesz egy nagyon fényes, futurisztikus építészeti stílusunk a környezet megjelenítésére, amire eddig csak utalások voltak a kiadott anyagban.

XE: Hány karakterünk lehet egy időben a harcban, és hogyan lehet kapcsolatba lépni ezekkel?
Casey: Egy három fős csapattal fedezed majd fel az univerzumot (beleértve a játékos karaktert is). A harc során képes leszel utasításokat adni csapatodnak, hogy különféle fegyvereket és taktikát alkalmazzanak. Saját akaratukból harcolnak a karaktered oldalán, de átválthatsz a közvetlen irányításukra is, vagy adhatsz nekik meghatározott parancsokat is, így a csapatod szorosan együttműködhet a csatában.
A karaktered harci skill készlete is túlmutat egy átlagos lövöldözős játék jellemzőin. A harci technikai készségek, és a tudományos alapú természetfölötti képességek (ezek az ún. biotikok) néhány igazán lenyűgöző alternatívát is adnak a fegyverek mellett.

Szerző: John Olin
Forrás: Xbox Evolved - Mass Effect Interview


(Vissza)



Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.12.09. - Mass Effect - Ki tudja milyen előzetes...
2005.12.17. - Mass Effect - Néhány új kép
2006.01.30. - Mass Effect - Hogy el ne felejtsük...
2006.03.24. - Mass Effect - GDC infomorzsák
2006.04.22. - Mass Effect - CGO interjuhé #1

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.11.12. - Mass Effect - Gamebanshee interjuhé
2005.10.10. - Mass Effect - Még egy löket (TeamXbox)
2005.10.08. - Mass Effect - Gamespot áttekintés
2005.10.07. - Mass Effect - Részletesebb IGN előzetes
2005.10.06. - Mass Effect - Hivatalos bejelentés, infómorzsák


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása