Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2005.08.22. - Kwish

Fable: TLC - Fejlesztői napló 5


Az IGN PC még a múlt hét vége felé lehozott egy olyan cuccot, ami szerintem a méltán kiérdemelheti a világ legőrültebb PR anyaga címet. Természetesen mi más lehetne ez, mint a Fable: The Lost Chapters egy újabb fejlesztői naplója. A fordításért nem vállallom a felelősséget, mert egyszerűen túl nőtt rajtam, bár szvsz egyébként sem lenne sok értelme a gyagyás megközelítés miatt.


(2005.08.17) Tekintettel az összes új tartalomra és az új területekre, nem nehéz kitalálni, hogy lesz egy csomó új főellenfél is, csak hogy a játék érdekes legyen. Dene Carter vezető fejlesztő szerint azt remélik, hogy minden korábbi dolgon túlmutatnak majd a kibővített Fable főellenfél-harcai. A jelenlegi fejlesztői naplóban arról vallanak, hogy milyen is volt ezeknek az összecsapásoknak a létrehozása.

Megjegyzés a hallgatósághoz:
Miben vagyunk közösek Buffy-val? Nem, nem a szemtelenségben. Nem ezt a választ vártuk. Lenyűgöző, jól-megírt forgatókönyv - bár ez kissé hízelgő - szintén nem az a válasz, amit keresünk. Nem a válasz az, hogy esetenként "fordulatos epizódok" is előfordulnak...

Most, mi, a Fable csapat előállunk ezzel a kis cikkecskével. A mi "fordulatos epizódjaink" ebben a cikkecskében jelennek meg, aholis, miközben a főellenfelekről kell írnunk, nem nevezhetjük meg őket, s nem is utalhatunk természetükre, mivel annyira félünk és tiszteljük Cathy-t, PR istennőnket.

Ennek eredményeképp néhány szót helyettesítenem kellett annak érdekében, hogy ne áruljak el titkokat, s remélhetőleg ez a húzás nem csökkenti a szöveg értelmét, illetve a leírt információ használhatóságát.

Bejegyzés 3
A főellenfelekkel való összecsapás - a definíció szerint - nem könnyű dolog. A fejlesztésük még annál is nehezebb lehet. Bár a Fable főellenfeleivel szórakoztató volt küzdeni, azt senki sem állítja, hogy a "MICSODA? Nekem EZZEL kell csatáznom?!" reakció tökéletes volna a játék vége felé. Mikor belekezdtünk a Fable: The Lost Chapters fejlesztésébe tisztában voltunk azzal, hogy az általunk "Óh, édes Jézus!"–nak nevezett pillanatot kellene elérnünk, vagy a legteljesebb mértékben kudarcot vallunk.
El kellett készítenünk a háttér rövid összefoglalóját, elkészíteni a rendszert, kialakítani a kapcsolatokat, ezzel párhuzamosan létre kellett hoznunk a környezetet, el kellett készíteni a scripteket és a nekik megfelelő működésű AI-t, meg kellett csinálnunk és csiszolgatnunk kellett az effekteket, s mindezt addig kellett ismételni, míg a megfelelő mértékig lenyűgöző végtermékhez nem jutunk, aztán már csak a megfelelő animációkat kellett elkészíteni. Mint mondtam - nem egyszerű feladat.

Bejegyzés 10
Főellenségek, első lépés. Előhozakodtunk a MAJOM harc háttér dolgaival.
KEVIN KOMOLY, és a hős tetteire megtett reakcióként útját a SEV felé VISZI, hogy SÖRT VEGYEN. Ott fog várni a hősünkre, és a megfelelő pillanatban méltóságteljesen HÁNY egyet, átváltoztatva hősünket egy CSIRKÉVÉ. Nagyon fontos ennél a jelenetnél a megfelelő hangulat, légkör kialakítása, mivel ez a bevezetés a reggeli találkához:
"Mikor KEVIN felébred, minden dühét, amit amiatt érez, hogy bezárták egy FORD PINTO-ba, szabadjára ereszti. KEVIN számára ez a szabadság, a katarzis pillanata. Tervei végül beértek a mai nappal, és tervei szerint a HAGYMÁS LEPÉNY-ének következő áldozata a főhős lesz."
Ez a bekezdés rendkívüli fontossággal bír a következő hetekben. Referencia pontként, valamiféle szűrőként fogjuk használni. Bármikor, ha valamelyik grafikus, programozó, vagy hang-effektekkel foglalkozó fickó elcsodálkozik, hogy "Mi a francról szól ez a CSIRKE? " visszahivatkozhatunk az előzőekre.

Bejegyzés 17
Ma felülvizsgáltuk a CSIRKE felszerelését és animációját. Egy jó TENGERI HAL csak a megfelelő mintán múlik: megfelelő mennyiségű tisztaság és kiszámíthatóság biztosítja majd, hogy a játékos úgy érezze egy élő OKAPI-t RÁGCSÁL, de elég zaj, és káosz legyen arra, hogy fenntartsa az EREKCIÓT.
(Ah, fenébe is... nem... szóval így kezdődött, az asszociáció már megint meghozta az eredményt.)
Az első tesztek viszonylag pozitív eredményt hoztak. Látva azt, hogy MEGLOVAGOLJA a LEFÜRÉSZELT CSÖVŰ VADÁSZPUSKÁT nyilvánvaló, hogy lesz néhány probléma a MÁLYVACUKOR előtti területtel. A hős még úgy érezheti, hogy elosonhat az egyik oldalon és aztán KONGÁZHAT, amit persze mi nem engedhetünk meg a nagyobb lények ütközés érzékelőinek korlátai miatt. Egy kis MAJONÉZ feltehetőleg megoldja ezt a dolgot... ha Isten is úgy akarja...

Bejegyzés 22
Bárcsak KEVIN sohasem érezte volna szükségét a MAJOM létrehozásának. A támadó minták mind jól működnek, a FILOFAXA animációja rendben van, fenyegetően nyílik és záródik. A képernyő remegése, a hang és minden más a helyén van, de a nagyszerű, nagyívű finálénk még mindig furán erőtlen. Ma reggelre összehívtunk egy vész-ülést, és megállapítottuk, hogy a kisebb rész-effektek rosszak. Pillanatnyilag régebbi verziókat használunk tesztelésre, és most arra a rejtélyes senki földjére kerültünk, ahol senki sem tudja, hogy fejlesztési, vagy egyszerű finomítási hibáról van szó.
Jelenleg öt kulcsfontosságú hatás létezik, ami különféle időpontokban kapcsolódik be:
KEBABOK, melyet a KÖNYV RAKTÁR-jából lő ki, a pusztító KULCS LIME PITE, ami OTT VER TÁBORT, ahol éppen állsz, és az ELNÖK, ami akkorát üt, hogy utána a hátadon fekszel.
A lény rövid távú támadását jobb békén hagyni. Nincs igazán túl sok effektre szükség, ha a GYALÁZATOS SUB-DOM TAPASZTALATOKRA alkalmazzuk őket.
Először ki kell derítenünk, hogy ezek működnének-e. Ha nem igazolják a dolgot, akkor belebuktunk az elképzelésbe.

Bejegyzés 28
Az effekteket átdolgoztuk, úgy tűnik, minden jól működik.
Néhány kisebb, váratlan játék minta felmerült. Úgy tűnik, hogy azok a játékosok akik érdeklődnek a TANULÁS iránt, hajlandóak a PEREM felé haladni, míg a kevésbé szofisztikált játékosok inkább a közép felé tartanak, ahol BESZAVAHATJÁK a MAJMOT az irodába.
Pillanatnyilag van egy olyan meglehetősen kellemetlen pillanat a csatában, ahol a harc unalmassá válik, és a csata ritmusa túlságosan előre megjósolhatóvá válik. Utolsó próbálkozásként a GÁZOLAJ reményében KEVIN az utolsó pillanatokig véletlenszerűen csapatokat vonultat fel. Ez úgy tűnik összefogja az eddigi elszabadult végeket. Remélhetőleg a MAJOM végső halála kielégítő, szolid dolog lesz, ami illeszkedik a játék befejezéséhez. Reményeim szerint mindenki más is hasonlóképpen érez, mikor megtapasztalja a dolgot.

Szerző: Dene Carter
Forrás: IGN PC




Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.08.23. - Fable: TLC - 2005 GC / Gamespy előzetes
2005.08.24. - Fable: TLC - Interjuhé a Gamespoton
2005.08.27. - Fable: TLC - Fejlesztői napló 6
2005.09.15. - Fable: TLC - Mán megint egy Fejlesztői napló...
2005.09.18. - Fable: TLC - Actiontrip értékelés

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.08.05. - Fable: TLC - GameZone interjuhé szemezgetés
2005.07.31. - Fable: TLC - Gamespy előzetes
2005.07.29. - Fable: TLC - Gamecloud interjuhé Dene Carter-rel
2005.07.26. - Fable: TLC - Fejlesztői napló 4
2005.07.19. - Fable: TLC - Gamespot interjuhé


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása