Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

2005.06.09. - Kwish

Planetexile áttekintés

A Planetexile című oldal lehozott egy rövid kis áttekintést a The Witcher játékról. Sok új dolgot nem szabad tőle várni, de ha valaki most jár itt először, az belenézhet...

(2005.06.05) Nagyon sok konzol és PC RPG az abszolút jó és gonosz útját követi. Semmi kétség afelől, hogy a vonalakat tisztán meghatározzák. A játékos karaktert rendszerint egy lineáris ösvényre helyezik, és az NPCk ugyanazt a szöveget mondják, ha a script szerint megírt esemény bekövetkezik. A dolgok alacsonyabbik szintjén kapsz egy üsd-vágd játékot (Diablo), míg a másik oldalon ott egy bonyolult-forduló-alapú játék, ami alapvetően a statisztika értékekre épül (Final Fantasy Tactics). És akkor itt jön a lengyel kiadó, a CD Projekt, amely létrehozta a saját RPG-jét, a The Witcher címen futó játékot. A fejlesztő csapat most azon dolgozik, hogy egy kiegyensúlyozottabb RPGt készítsen el (megpróbálják kiépíteni az egyensúlyt a komplex játékmenet és az érdekes történet között).

A The Witcher Andrzej Sapkowski, lengyel fantasy író művein alapszik, aki egy, a miénkkel párhuzamos világot ír le. Ez a világ nagyon sötét és barátságtalan világ, ahol az emberi faj a domináns. Azok a fajok, melyeket becsületesnek és tiszteletre méltónak tartunk (mint például az elfek és a törpék) gettókban kényszerültek, ahol zaklatják és megalázzák őket. Mint már korábban is írtuk, a The Witcher karakterei nem a jó és a gonosz megtestesítői, hanem a valóság talaján állnak. Tetteik morálisan nem értelmezhetőek egyértelműen.

A játékos Geralt, egy fehér hajú witcher szerepét alakítja. A witcherek lényegében szörny vadászok, akiket gyermekkoruktól kezdve arra képeznek ki (s mágikusan kondicionálnak), hogy szörnyeket és vadállatokat gyilkoljanak. Nem bosszúból, és nem a szabadságért küzd, hanem egyszerűen csak a pénzért. Őt tartják a The Witcher világában a legveszélyesebb harcosok egyikének.

A cselekmény Geralttal kezdődik, aki elveszítette az emlékezetét, s öntudatlan, eszméletlen halomként fekszik. A személyisége megismerését célzó küldetésben megpróbálja megtalálni azokat az orvgyilkosokat, akik megtizedelték a witcher-ek erődjét. A történet során különböző politikai érdekek ütközőpontjába kerül. A játéknak három különböző befejezése lehet, melyek a játékos döntéseitől függnek.

A játékmenet egyik alkotóeleme a valós-idejű harc, melyben a játékos lánc-támadásokat indíthat, mellyel egymást követő csapásokkal hatalmas sebzést képes okozni. Az eszement klikkelgetés helyett a The Witcher három harci, kardvívási stílust tartalmaz. Ezek közül az egyik a "gyenge", mely inkább pontos, de kevésbé sebzős csapásokból épül fel, egy másik pedig a "csoport", amely olyan szituációkban használatos, mikor több ellenféllel kell szembenézni. A játékos bájitalokat, alkoholt is fogyaszthat, melyek növelhetik a karakter erejét, vagy épp valami különleges képességgel ruházzák fel (pl. átlát a falakon). A csavar az a dologban, hogy Geralt mérgezést kap a löttyöktől és a látása is romlik. Ha túl sokat iszik, akár bele is halhat. Ezek mellett persze lesznek hagyományos varázslatok is, melyek egy része javítja a tulajdonságokat, de lesznek egyéb spellek is.

Az irányítási rendszer követi a klasszikus hagyományokat, bár a játék beállítható az FPS stílusban is. A WSAD billentyűzettel irányítható a karakter, az egérrel pedig a kardcsapásokat lehet végrehajtani.

Mindeközben dinamikus környezetet építettek fel, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a karakterek saját világukban élnek, s hogy van saját napirendjük. Tetteidre különbözőképp reagálnak. Például, ha a játékos el kezd tombolni egy faluban, akkor a lakosok megijednek tőle, s elmenekülnek. A játékfejlesztők azt ígérik, hogy a rendszer elég rugalmas lesz ahhoz, hogy megölhesd az NPCket anélkül, hogy a zsákutcától kellene tartanod. A napszak is befolyásolja a városlakók életét, némelyikük éjszaka meg sem jelenik. A különféle küldetések valós idejűek lesznek, és az adott szituációtól függően változnak.

A grafikát a BioWare Aurora engine-je szolgáltatja, amit pl. az NWN-ben is használtak. Az enginet igen nagy mértékben módosították, hogy támogassa a valós idejű időjárás effekteket, a motion blur-t és a normál mappelést, hogy sokkal szebb környezetet, képet lehessen vele létrehozni, mint az elődjével. Geralt kardvívó mozdulatait igazi, középkori küzdőstílusok rögzítésével hozták létre. Ez az animáció egyedi voltát erősíti és igazi valóságérzetet ad, szemben pl. azzal a H&S-el, amit a Diablo-ban láthattunk. A vizuális megjelenítés utolsó lényeges eleme a Criterion Karma Fizika engineje. Ahelyett, hogy a fejlesztők előre sciptelt animációkat használtak volna, az kisebb tárgyakat lehet majd mozgatni, az ajtókat szét lehet verni és a szörnyek halála valóságosabb megjelenítést kap.

A játék már közel két éve fejlesztés alatt áll, s megjelenését 2006-ra tervezik. Az USA kiadás dátuma hamarosan nyilvánosságra kerül.

Forrás: Planetexile - Szösszenet


(Vissza)