Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Bolygók
Társak
Krónikák

Karakterek
Kasztok
Prestige-class
Tulajdonságok
Szakértelmek
Képességek
Erőtrükkök
Formák
Táblázatok

Játékmenet
Végigjátszás
Modok

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjúk
Development Diary
Infómorzsák

Fénykard- és Erőformák

Az egyik újítás, amit a KotOR2 hoz el a KotOR világába a különböző fénykard-, és erőformák. Minden karakter automatikusan megtanul kalandozásai során három eltérő fénykard-stílust és egy erőformát. Miután megszerezted Kreia-tól a presztízs karakterosztályodat, néhány további formát is megtanulhatsz.
Csak az egyértelműen harcos ágak használhatják mindegyiket (Weapon Master, Marauder), bár ők sem férnek hozzá a Niman formációhoz. A Watchman és az Assassin pedig a Juyo formációhoz nem fér hozzá (ez a két utóbbi forma a legerősebb állítólag).
A fénykard formációk közötti váltás nem eredményez semmilyen látható változást, tehát nincs más animáció, más küzdőállás, egyszerűen csak a karakter statisztikái változnak meg, s jobban igazodnak egy bizonyos harci szituációhoz.


Fénykard formációk Erőformációk


Fénykard formációk

Shii-Cho (Döntés/Determination)
A Döntés Forma, amely Shii-Cho, illetve Forma I néven is ismert egy védekező stílus, ami akkor ideális, ha a karaktert nagyszámú ellenség veszi körül. Jellemzők:
Megszerezhető: Lvl 7
Támadás-módosító: +1
Védelem: +3
Védelem az aktuális célponttal szemben: -3
(A védelem bonuszok összeadódnak, tehát ennek a formának köszönhetően az aktuális célponttal szemben +0 védelmi bonuszt kap a karakter, míg +3 védelmi bonuszt azok ellen, amelyek nem a célpontjai.)
(Vissza)

Makashi (Versengés/Contention)
A Versengés Forma, amely úgy is ismert, mint a Makashi, vagy a Forma II speciálisan a fénykarddal harcolók ellen került kifejlesztésre. E formációnak a következő jellemzői vannak:
Megszerezhető: Lvl 8 (Guardian), Lvl 10 (Consular), Lvl 12 (Sentinel)
Támadás-módosító: +3 (csak akkor, ha a célpont fénykarddal harcol)
Sebzés: +3
Blaster lövedék hárítás: -5
Erőtrükkökkel szemben mentő: +2
(Vissza)

Soresu (Rugalmasság/Resilience)
A Rugalmasság Forma, amely Soresu, illetve Forma III néven is ismert, egy olyan védekező stílus, amelyet a Jedik különösen akkor használnak, ha blaster fegyverrel támadnak rájuk. Jellemzők:
Megszerezhető: Lvl 10 (Guardian), Lvl 12 (Consular), Lvl 8 (Sentinel)
Védelem az aktuális célponttal szemben: +2
Blaster lövedék hárítás: +4
Fegyver fenyegetés hatótáv: -1
(Vissza)


A következő négy fénykard formáció csak a Guardian, Sentinel, Watchman, Weapon Master, Assasin, Marauder karakterosztályok képviselői számára érhetőek el. Nem vehetik fel a Consular, Lord, és Master osztályok tagjai.

Ataru (Agresszió/Agression)
Az Agresszió Forma, amely Ataru, illetve Forma IV néven is ismert, a legjobb egyetlen célpont ellen, és különösen gyenge a blaster támadással szemben. E formációnak a következő jellemzői vannak:
Megszerezhető: Az első (Guardian, Weapon Master, Marauder), vagy második (Sentinel, Assassin, Watchman) összecsapást követően, amit egy Jedi Mesterrel vív meg a karakter
Védelem: -2
Védelem az aktuális célponttal szemben: +5
Blaster lövedék hárítás: -4
(A védelem bonuszok összeadódnak, tehát ennek a formának köszönhetően az aktuális célponttal szemben +3 védelmi bonuszt kap a karakter, míg -2 védelmi bonuszt azok ellen, amelyek nem a célpontjai.)
(Vissza)

Shien (Állhatatosság/Perseverance)
Az Állhatatosság Forma, amely Shien, illetve Forma V néven is ismert, egy agresszív, támadó forma, ami nem áldozza fel a blaster lövedékekkel szembeni védelmet. A leghatékonyabb a blasterrel támadó ellenfelek ellen, illetve ha a karaktert egyszerre többen támadják (viszont legkevésbé hasznos egyetlen ellenféllel szemben. Jellemzői:
Megszerezhető: Az első (Sentinel, Assassin, Watchman), vagy második (Guardian, Weapon Master, Marauder) összecsapást követően, amit egy Jedi Mesterrel vív meg a karakter
Támadás-módosító: +2
Védelem az aktuális célponttal szemben: -5
Blaster lövedék hárítás: +2
Kritikus szorzó: +1
(A támadás módosító hatással van a blaster lövedék hárításra is, ami gyakorlatilag +4 módosítót eredményez a blaster lövedék hárítás esetén.)
(Vissza)

Niman
A hatásai alapján meglehetősen kiegyensúlyozott formának tűnik, a PnP szabályok szerint általában ez a forma támogatja két fénykard együttes használatát (bár ez itt, a játék-bonuszokon nem látszik). E formációnak a következő jellemzői vannak:
Megszerezhető: A harmadik Jedi Mesterrel lefolytatott összecsapást követően (csak a Sentinel, Watchman és Assassin osztályok képviselőinek).
Támadás-módosító: +1
Védelem: +1
Blaster lövedék hárítás: +1
Erőtrükkökkel szemben mentő: +1
(Vissza)

Juyo (Vadság/Ferocity)
A Vadság Forma, amely Juyo, illetve Forma VII néven is ismert, egy nagyon ingatag és bizonytalan küzdelmi forma, amely a legjobb egyetlen, nagy erővel rendelkező ellenféllel szemben. Jellemzői:
Megszerezhető: A harmadik Jedi Mesterrel lefolytatott összecsapást követően (csak a Guardian, Marauder és Weapon Master osztályok képviselőinek).
Védelem: -4
Védelem az aktuális célponttal szemben: +2
Erőtrükkökkel szemben mentő: -4
Egy kör alatti támadás: +1
Kritikus ütés támadás módosítója: +4
(A védelem módosítók összeadódnak, tehát ez gyakorlatilag –2 módosítót jelent az aktuális célponttal szemben. A kritikus ütés támadás módosítója növeli annak valószínűségét, hogy a kritikus ütés extra sebzést okoz.)
(Vissza)Erőformák
Minden karakter hozzáférést nyer a Force Channel képességhez, ami lehetővé teszi, hogy a karakter gyorsabban regenerálja az erőpontjait, de a további erőformákat csak a Consular, Master és Lord karakterosztályok képviselői szerezhetik meg. Ezt annak cserébe kapják, hogy nem képesek használni a fejlettebb fénykard formációkat.

Force Channel (Erőirányítás)
Az Erőirányítás forma azokat a standard meditációs technikákat foglalja magába, melyeket minden Jedi megtanul a képzése során. Az erőforma jellemzői:
Megszerezhető: Lvl 12 (Guardian), Lvl 8 (Consular), Lvl10 (Sentinel)
Erőpont regeneráció: +50% (harcon kívül)
Erőtrükk sebzése: +3 (ez +3 pont, nem százalék)
Erőtrükkökkel szembeni mentő: +2
(Vissza)

Force Potency (Erőpotencia: erősebb Erő)
Az Erőpotencia Formát a Sötét Jedik kedvelik, mivel segítségével több energiát lehet kinyerni az Erőből. Az erőforma hatásai:
Megszerezhető: Az első Jedi Mesterrel lezajlott összecsapást követően
Erőtrükkök sebzése: +30%
Erőtrükk költség: +20% (minden erőtrükk esetében)
(Vissza)

Force Affinity (Erőaffinitás: fogékonyság az Erőre)
Az Erőaffinitás forma egy fejlettebb meditációs állapot, mely lehetővé teszi, hogy a használója sokkal gyorsabban fókuszálhasson az Erőre. Az erőforma hatásai:
Megszerezhető: A második Jedi Mesterrel lezajlott összecsapást követően
FP regeneráció: Az erőpontok már harc közben is regenerálódnak (de azért valamennyivel lassabban, ahhoz képest, mint amikor harci szituáción kívül regenerálódna). (Komment: teljességgel felesleges, mivel mikorra a karakter megszerzi, már akkora erőpont készlettel fog rendelkezni, hogy a játék rövid csatái során kis részletét sem használja el.)
(Vissza)

Force Mastery (Erőuralom)
Megszerezhető: A harmadik Jedi Mesterrel lezajlott összecsapást követően
Erőtrükkök időtartama: +50%
Az ellenfél erőtrükkökkel szembeni mentője: -2
Erőtrükkökkel szemben mentő: -4
Erőtrükk költség: +20% (minden erőtrükk esetében)
(Vissza)Szerző: Matthew Rorie
Forrás: Gamespot Guide (Nem tudom, műxik-e a link mert regisztrálós cucc)
Fordította / írta: Kwish
2005.01.02.