Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Áttekintés
Jellemzők

Játékvilág
Háttér
Ellenfelek
Attunements
Felszerelés

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjuhék

2004.09.27. - Kwish

KULT - Worthplaying előzetes (04.09.13)


A worthplaying.com oldal kitett egy previewt, melyet a játék béta verziója alapján hoztak össze. Ha valaki átfogó (és felületes) benyomást szeretne szerezni a játékról, akkor most megteheti. :-)

A 'Kult: Heretic Kingdoms' egy 3D izometrikus RPG, amely kombinálja a 3D technológiát az RPGk hagyományos izometrikus nézetével. A játék egy hősies küzdelembe visz, melyet különféle szörnyek ellen kell vívnod - fegyverekkel és spellekkel egyaránt - miközben a bölcsességet keresed, s miközben küldetéseid során rejtvényeket oldasz meg. Utad során több NPCvel is kapcsolatba kerülsz, mint például szellemek és asztrális ellenfelek.

A worthplaying.com munkatársainak sikerült rátenni a kezüket a játék egy béta verziójára. A játékot eredetileg 2002-re tervezték, s a többszöri elhalasztást követően úgy tűnik, a közeljövőben végleg a polcokra kerül, még valamikor október folyamán.

A Kult egy olyan világban játszódik, ahol az Isten már halott, és a vallást eretnekségnek tartják. A játékos egy fiatal lelkes varázslónőt alakítasz, kinek célja hogy megszabadítsa a világot a vallás még fennmaradt nyomaitól. E feladat legnagyobb része abból áll, hogy egy ősi kard nyomára kell bukkannia, amelyet korábban elloptak, s amely lehetővé tenné egy baljóslatú varázslócsoportnak, hogy életre keltse a Halott Istent.

Az első dolog, amit észrevettünk a játékkal kapcsolatban, hogy teljes egészét könnyedén irányíthatjuk az egér segítségével. A mozgás megoldható úgy, hogy a képernyőn található nyilakkal kijelöljük hősünknek azt az irányt, amerre menni szeretnénk, majd a bal egér gombbal klikkelünk, hogy meginduljon a karakter. A támadást roppant egyszerűen a jobb egérgomb lenyomásával oldották meg. A párbeszédhez egyszerűen rá kell klikkelni az adott NPCre, majd ki kell választani a számos kérdés és felelet közül azt, amely a párbeszéd szegmensben megjelenik. De ami még meglepőbb volt, az, hogy bár szinte minden kényelmesen irányítható az egér segítségével, a KULT-ra mégis jellemző az a robusztusság és intuíció (csak tudnám milyen értelemben használják az RPGkel kapcsolatban ezt a kifejezést ilyen nagy előszeretettel...), amely az olyasféle komplex és kellemes RPGkre jellemző, mint például a BG és hasonlók. Persze nem csak az egeret lehet használni, a játékmenetbe beapplikálták a billentyűzetet is, a különféle fegyvereket és tárgyakat roppant egyszerű használni a 10 különböző számbillentyű segítségével.

Egy valós idejű óra a képernyő jobb alsó sarkában egy pillantás alatt megmutatja azt, hogy hány napja (játékban érvényes nap szerint) játszunk a játékkal, és hogy épp mennyi az idő a játék ideje szerint. A nap/éjszaka rendszert nagyon jól betették a játékba, a vakító és erős napfény, amelyet reggel hat és délután kettő között tapasztalunk, összevetve az éjszakát jellemző árnyékos, sokat sejtető éjszakai atmoszférával igazán hitelesen adja vissza a nappal és éjszaka különbségét.

A játék elején a játékos beállíthatja női karakterét, különféle felszerelések és hajviseletek közül választva, valamint ezek mellett megadhatja azokat a speciális hangolásokat/affinitásokat ('attunement') is , melyek megjelennek a jellemének, legyen az a víz, tűz, elektromosság (én 'aszittem a levegő a negyedik...), vagy a föld. Ez a hangolási rendszer a játék fegyver és páncélzat rendszerére is jellemző. Ha a fegyver, amit használsz pl. a villámlásra hangolt és a választott hangolásod az elektromosság, akkor ezt a fegyvert jobb hatásfokkal használhatod, mintha a hangolásod valamilyen más dolog lenne, nem az elektromosság. A karaktered affinitását megváltoztathatod, ha beszélsz bizonyos NPCkel, bár ők meglehetősen szép összeget (a játék pénzneme a shekel) elkérnek ezért a szolgáltatásért.

Mint ahogy a legtöbb izometrikus RPG esetében, a játék nagyobbik része itt is a különféle küldetések és mellékküldetések megoldásával telik el. Egy hasznos küldetés ablakot bármikor meg lehet nyitni, s ebben részleteket találunk a már befejezett, illetve a még folyamatban levő küldetésekről. Ez a játékmenet stílus lehetővé teszi a nem igazán lineáris tapasztalat szerzést, s azt is eredményezi, hogy az ember nem tud túlságosan elakadni, mert az ember gyorsan megtanulja, hogy kell a teljesen eltérő küldetéseket teljesíteni. A küldik között olyan drasztikusan eltérő dolgokat találhatunk, mint péládul üzenet szállítása ide-oda, egy város megtisztítása a kártevőktől, egy félkarú zombi alkalmazása, hogy a helyi városi fiúkat kisegítse az ember ésatöbbi, ésatöbbi.

Nagyon sokféle ellenséggel találkozhatsz a játékban, az ellenséges frakcióba tartozó embertől kezdődően, a csupasz mellű mutáns törpéken, arachnid zombikon, elvadult vaddisznókon, gonosz sámánokon keresztül a szószerint dadogó és csúnya rossz fiúkig bezárólag. Míg a harc leginkább olyan szintre degradálódott, hogy az ember megmutatja az egerével az irányt, majd lenyomva tartja a jobb egér gombot, azért szükség van némi stratégiára is. Például egy félénk sámán távolról akarja megtámadni karakterünket, majd ezután gyorsan elmenekül, így mi csak a szélben lengethetjük kardunkat, szóval ha az ember az ilyen fickókkal akar harcolni, jobb, ha felszereli magát valamilyen távolsági fegyverrel, vagy elemi erővel töltött közelharci fegyverrel (ami egyaránt használható közelharcra és távolsági harcra is, s így messziről oszthatjuk mi is az áldást.

Az egészség egy kicsit speciális dolog ebben a játékban. Egészségedet úgy is visszanyerheted, mint a hagyományos RPGkben - az ember ott marad a fogadóban, tábortűz mellett pihen ésatöbbi - ugyanakkor a karakter rendelkezik majd egy gyógyfüves zacskóval is, amely segítségével a külső helyszíneken is gyógyíthatja magát. A gyógynövényekből az ember soha sem fogy ki, ami annyit jelent, hogy az egészséggel kapcsolatos tárgyak soha sem fogynak el. A tesztelő ezt meglehetősen rossz dolognak tartotta, mígnem észrevette, hogy bár annyiszor lehet visszanyerni az egészséget, ahányszor csak akarja, minél többet gyógyul vissza, annál kevesebb az egészség mennyisége általánosan nézve a dolgot. Például, ha lilára verték a karaktert, és gyógynövényeket használ az ember, azok csak a teljes egészség mennyiség 90%-ig gyógyítanak vissza, ha még többször is elverik az embert és újabb gyógynövényeket használunk el, akkor még kevesebb mértékben (pl. 80%-ig) gyógyulunk vissza, ésígytovább. Mindaddig, míg az ember nem pihen meg egy fogadóban, a teljes egészség mennyiséget nem lehet visszaszerezni (nem lehet teljesen felgyógyulni a sérülésekből). Ez egy érdekes rendszer, ami meglepően jól működik és minimális városi utazás mellett teszi lehetővé az elhúzódó szabadtéri küzdelmeket.

A karakter bármikor beléphet az ún. 'álomvilágba' ("Dreamworld"), a 'd' billentyű lenyomásával. Ez kismértékben megváltoztatja a valós tájat, valamiféle félig átlátszó állapotba csúsztatva azt, amit kísérteties köd és álomszerű környezet tesz teljessé, míg azért a terület továbbra is felismerhető marad. Az álomvilágban teljesen már ellenfelekkel találkozik az ember, melyek leggyakrabban lebegő szellemek és lidérc-szerű lények képében jelennek meg. Az ilyesfajta ellenfelek legyőzése nemcsak a megszokott tapasztalati pontot eredményezi, mivel ezek az ellenfelek halálukkor ún. esszenciát is elejtenek. Ez a karakter képességeinek és statisztikáinak fejlesztésére lehet fordítani, ezért mindig érdemes belépni az álomvilágba, ha az ember új területre lép.

A játékmenet már korábban említett dinamikus elemei közül kiemelkedik a mélyreható és kielégítő, egyedivé alakítható fegyver és páncélzat rendszer, ami minden jó RPG alapvető eleme. Karakteredet bármilyen, ellenfeleidtől ‘megörökölt‘ páncéllal felszerelheted, s ebbe olyan dolgok is beletartoznak, mint a efj, váll, kar, láb, lábfej, mell, sőt, még az ujjvédők is. Fegyvereket is gyakran lehet találni az áldozatoknál, de vásárolhatunk is ilyeneket a vándorkereskedőktől (pl. botok, kardok, fejszék, íjak, buzogányok és egyéb zúzófegyverek széles választéka).

A játék megjelenése hasonló a többi ilyen jellegű RPGhez, jellemzői a nagyrészt 2D-ben renderelt részletes környezet (ami lehetővé teszi olyan kis finomságok közvetítését is, melyre a teljeen 3D-ben létrehozott játékok nem képesek), de a világ rendelkezik számottevő 3D elemmel is. A karakterek minden jellemzője 3Ds, mint ahogy számtalan előre gyártott környezeti kiegészítő is. A zene kellemesen kiegészíti a képernyőn folyó eseményeket, meglehetősen széleskörű repertoárral büszkélkedve. A játék narrátora a híres angol színész, Tom Baker, aki olyan szerepekben tündökölt, mint pl. a BBC Doktor Who sorozata.


Mindent összevetve a worthplaying tesztelője már alig várja, hogy rátegye a kezét a játék arany verziójára. Az európai verzió már a következő hónapokban elérhető lesz, míg az US megjelenést még véglegesíteni kell. Ha valaki szerette a tradicionális izometrikus PC RPGket, akkor érdemes a szemét ezen a játékon tartania.

Forrás (képek és anyag): worthplaying.com cikk

(Vissza)