Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Rendszerspeci
Hivatalos FAQ
Rhomal FAQ

Világ
Lények
Helyszínek

Karakter
Jellem
Fajok
Alaposztályok
Presztízs
Skillek
Backgrounds

Játékmenet
Craftolás

3,5E D&D
Osztályok

Háttérinfók
Értékelések
Előzetesek
Interjuhék
CommUpdate
DevDiary

Galéria
Screenshots
Concepts
Modellek
Egyebek
Letöltések

2007.09.24. - Kwish

Vegyes felvágott a francia közösségtől

A francia közösség megpróbálta beszervezni Rob McGinnis-t egy kis chatelésre. No, az nem jött össze, viszont néhány előzetesen kiküldött kérdésre választ kaptak...

A GameSpot videóban látható valami porfelhő-szerű effekt a talaj fölött. A Mask of the Betrayer kiegészítőben lesz még egyéb ilyen környezeti effekt is (eső, köd, alacsony és sötét felhők)? Közvetlenül is használhatjuk ezeket a játékban a scrpitek segítségével?
Rob McGinnis: Folyamatosan fejlesztjük a környezeti rendszert. Például a hó-effekt is bekerült a kiegészítőbe (s már egy ideje az NWN2 OC-ban is van eső). Biztos vagyok benne, hogy idővel egyéb időjárási effektek is bekerülnek a játékba.

A Mask of the Betrayer eseményei Boo és Minsc szülőföldjén zajlanak. Találkozhatunk velük, ne adj isten beszervezhetjük őket a csapatba?
Rob McGinnis: Sajnos nem. Minsc és Boo nagyszerű karaktereit a Bioware fejlesztői hívták életre. Az írók nagyon sok mindent átadtak személyiségükből ezeknek a szereplőknek. Ha megpróbáltuk volna őket visszahozni, nem tudtunk volna ugyanolyan hangulatot kialakítani, s azt hiszem, nem jól sült volna el a dolog.

Lesznek a kiegészítőben az alábbiak (esetleg részleteznétek): új típusú fegyverek; új fegyverek és páncélok; új külsők (arcok, haj); új érzelmi kifejezések?
Rob McGinnis: Nagyon sok új dolog lesz a kiegészítőben. (Ezen a válaszon megfeküdtem :) )

A kiegészítőben két új alaposztály lesz (Favored Soul és a Spirit Shaman). Miért részesítettétek előnyben a mágikus alaposztályokat a harci osztályokkal szemben? Nehéz volt ezeket az osztályokat beépíteni a rendszerbe?
Rob McGinnis: Csak részben, mert elég szórakoztató volt az implementálásuk, de a legtöbbet azzal dolgoztunk, hogy megadjuk azt a változatosságot ezeknek az osztályoknak, mely oly nagyon fontos a magas szintű mágiával bíró Forgotten Realms világnak.

Néhány presztízsosztály (pl. a láthatatlan penge) öt szintre korlátozott. Ez a szintkorlát megmarad a Mask of the Betrayer kiegészítőben is?
Rob McGinnis: Igen.

Miért esett az Obsidian választása Rashemenre, ahelyett, hogy folytatták volna a kalandokat Északon, vagy esetleg Cormyr, vagy a Moon Sea felé vették volna az irányt?
Rob McGinnis: Lehetőséget adott számunkra, hogy néhány igen nagyszerű tartalmat adjunk a közösségnek. Az is szempont volt, hogy nem igazán használták még ezt a területet más játékokban, így egy kis változatosságot nyújthatunk a játékosoknak. Arról nem is beszélve, hogy így használhattuk a Thay Vörös Varázslója osztályt!

Úgy hallottam, hogy az új kiegészítő sokkal inkább hack n slash lesz, ez igaz?
Rob McGinnis: A harc mindig is fontos volt a Neverwinter játékokban, de nagyon sok időt eltöltöttünk a párbeszédekkel is. A Mask of the Betrayer több, kevésbé fontos karakterének is kétszer annyi dialógusa van, mint az NWN2 OC legfontosabb karaktereinek.

Az NWN2-től kiábrándult játékosok mitől kapnak majd kedvet a Mask of the Betrayer kiegészítőhöz? Most nem is annyira a D&D jellemzőkre gondolok (úgy vélem, azon az oldalon jól teljesített a játék), hanem a kezelőfelületre, a grafikára (a játék nem egy vizuális orgazmus, viszont szuperszámítógép kell hozzá), és a zenére. Mindent összevetve a Mask of the Betrayer többet ad majd a szimpla egyedi tartalmaknál?
Rob McGinnis: Hát, itt most rámutatnék az 1.07 patch eredményeképp megvalósult fejlesztett teljesítményre és grafikára, meg az eddig elkészült patchekre (és persze arra is, hogy ezek kiadása folyamatos lesz). Azt hiszem az a legjobb dolog az NWN2-ben, hogy az Obsidian teljesen elkötelezett amellett, hogy az NWN2-ből egy nagyszerű játékot csináljon. Naponta átfésüljük a fórumot, elolvassuk a kritikákat, s keressük azokat a javaslatokat és ötleteket, melyekkel jobbá tehetjük az NWN2-t.

Pillanatnyilag úgy tűnik, az Obsidian meg van győződve arról, hogy a pwc és a file frissítések jelentik a problémát, s hogy az online játékmenetet kell fejleszteni. Olyan érzése van az embernek, hogy a fájl-frissítő részt a rendszer részévé akarjátok tenni, hogy ne legyen szükség updater alkalmazásra (mint pl. az Audolo vagy a Lyncia). Mondanátok erről valamit?
Rob McGinnis: Nagyon szeretnénk, ha az olyan alkalmazásokra, mint az Audolo, vagy a Worldgate nem lenne szükség.

Néhány PW, mint például az Althea is, egy egyedi updatert használ (nem pedig az Audolot, vagy más, hasonló klienst). A saját, egyedi klienseikre továbbra is szükség van a portál funkcióinak jövőben használatához. Hallott már erről valamit az Obsidian? Egy jövőbeni integrált megoldással hogyan lehet kezelni ezt a portál kérdést? Az egyedi, testreszabott update-erek létezhetnek még a játékba épített fájl-frissítő mellett?
Rob McGinnis: Nehéz megmondani. Az ilyesféle egyedi fájl-frissítőknek képesnek kell lennie arra, hogy bármilyen fájl-struktúrával együtt dolgozzon (olyannal is, amit az automata letöltő biztosít számára).

Tudnál valami képet adni arról, hogy milyen fejlesztések várhatóak a PWk / modulok, azaz a multiplayer játék lényegét tekintve?
Rob McGinnis: Jelenleg leginkább a stabilitást tartjuk szem előtt. Szeretnénk gondoskodni a PWC fájlok letöltéséről is, de úgy tűnik, hogy a stabilitás miatt nehézkes fenntartani a PWket.

Az NX1-en dolgozó fejlesztő csapat nagyobb, mint az, amelyik a patchen dolgozik. Az első segíti a második azzal, hogy a kiegészítő készítése közben foglalkoztak a hibákkal?
Rob McGinnis: Segítettünk egymásnak a fejlesztés során. Meg aztán a Mask of the Betrayer kiegészítőbe implementált elemek közül több már megjelent a patchekben is.

Az Obsidian gondolt már arra, hogy olyan prémium modulokat is fejleszt, mint azt a Bioware tette?
Rob McGinnis: Igen, gondolkozunk rajta, de ez inkább az Atarin múlik.

Mi a patch készítés folyamata: a különböző lépések, hogyan határozzátok meg a tartalmát, a megjelenési napot ésatöbbit?
Rob McGinnis: Ez mindig igazi "forró téma" a fórumon. A kiválasztási folyamat során nagyon sok mindent kell szem előtt tartanunk. Néhány dolog, ami segíti a döntésünket, hogy mennyire könnyű / bonyolult beépíteni valamit a játékba; hogy mit is szeretne a közösség; milyen programozók / fejlesztők tudnak a dologgal foglalkozni; hogy később milyen változások várhatóak; hogy a közösség már milyen elemeket készített el; és hogy már mennyi időt dolgoztak rajta az emberek. Ennek a mérlegelése csak a legritkább esetben egyszerű feladat.

Mit csináltatok azokkal az összegyűjtött javaslatokkal, melyek az eszköztár "felhasználóbarátabbá" tételére vonatkoztak? Betesztek közülük valamit az 1.08 patchbe, vagy a kiegészítőbe, vagy esetleg mindkettőbe? Adnál valami tippet arról, hogy mit szeretnétek megvalósítani?
Rob McGinnis: Lesz néhány változás azzal kapcsolatban, ahogy a patcheket készítjük el. Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy valamilyen témához kapcsoljuk a patcheket. Például, a következő patch a PWkre fókuszál majd, míg az azt követő a script írókra. Ez nem azt jelenti, hogy az egész patch csak egyetlen témával foglalkozik, csak arról van szó, hogy a legnagyobb része egy dedikált dologra koncentrál.

Sokan panaszkodnak a karakterek megjelenítése miatt, mert egy kicsit mindegyik hasonlít egymásra. Dolgoztok valami új karakter létrehozó rendszeren, amivel igazán eltérő szereplőket hozhatunk létre (eltérő súly, izomzat ésatöbbi)? Részletezettebb karaktereket lehet majd létrehozni? Növelitek az arckifejezések, hajformák számát?
Rob McGinnis: A MotB kiegészítőbe is bekerül néhány új elem a megjelenés vonatkozásában, de azt reméljük, hogy a Granny kiadásával a közösség részéről is érkeznek majd újító darabok.

A druidák számára lesz új felvehető állat-alak (pók, párduc...) mérgező támadással, lesből végrehajtott támadással?
Rob McGinnis: Igen, a sárkány forma felvétele hozzáférhető lesz a druidák számára a kiegészítőben.

Néhány druida képesség / készség egész jó védelmet ad a harcosokkal szemben. A Swamp Lung varázs segítségével - ami áthatol a varázslók védelmén - a druidák az ilyen ellenségekkel is könnyen végezhetnek. Csinál valamit az Obsidian a druidák erejének korlátozásával, vagy a közösségtől vár valami ilyen lépést?
Rob McGinnis: A játék megjelenése óta nem igazán foglalkoztunk a játékegyensúlyt érintő kérdésekkel. Eddig mindig volt valami nagyobb dolog, amin dolgozhattunk. Mivel ezek olyan dolgok, melyeket a modkészítők is tudnak befolyásolni, mi inkább azokkal foglalkozunk, amihez más nem fér hozzá.

Számíthatunk valami meglepetésre az Obsidiantól az NWN2-vel kapcsolatban? Mondanál erről egy kicsit többet?
Rob McGinnis: Soha sem tudhatjátok...

Készítetek egy hivatalos tutorialt, ami esettanulmányokra és hasznos tippekre koncentrál (tudjátok, a kezdők nem tudják, mi is az a 2da, hak, és csak a Bioware kézikönyve létezik ebben a témában, ami viszont teljesen elavult)?
Rob McGinnis: Éppen most dolgozunk a közösség néhány tagjával valami ilyen dolgon.

Bekerül a repülés és ugrás képessége?
Rob McGinnis: A belátható jövőben nem.

Feladtátok a lovakkal kapcsolatos dolgokat?
Rob McGinnis: Nem. A Mask of the Betrayer kiegészítőbe is bekerültek a nem-meglovagolható lovak.

Tervezitek, hogy a presztízsosztályoknak is adtok saját varázslat listát?
Rob McGinnis: Ezzel kapcsolatban megnéztünk néhány opciót. Nagyon szeretnénk megadni az egyedi varázslat listák elkészítésének lehetőségét. Az idő majd megmondja, mi sikerül...

Tervezitek, hogy kiegyensúlyozzátok a papi domaineket (mármint azokat, amik túl erősek)?
Rob McGinnis: Talán egy jövőbeni patchben.

Módosítjátok a GUI-t (igazán gáz, hogy egy privát üzenet küldéséhez is meg kell nyitni egy "player chat"-et)?
Rob McGinnis: Most már lehetőség lesz arra, hogy a chat-ablakban ráklikkeljetek (jobb klikkel) egy karakter nevére, és így küldjetek neki privát üzenetet.

Lesz valamilyen karakter animáció a harc közben, ahelyett, hogy a szereplők csak türelmesen állnak, míg végrehajthatják a következő lépést ?
Rob McGinnis: Ennek utánanézünk. Minden azon múlik, hogy mennyi időnk lesz.

Bekerül az a lehetőség, hogy öt osztályt is bevonjunk a multiklassz karakter létrehozásába?
Rob McGinnis: Valószínűleg ez nem lesz meg egyhamar, már ha egyáltalán megcsináljuk. Kétségtelen, ha ezt megtennénk, akkor a játékosok kérnék a hat-osztályos verziót.

Helyrehozzátok az NWN2 scriptek meghatározásaiban és megjegyzéseiben szereplő hibákat?
Rob McGinnis: Ha tudjuk, hogy melyik pontatlan, és ha lesz rá időnk.

Forrás: NWVault - Rob McGinnis Answers Questions from the French Community




Korábbi kapcsolódó cikkek:

2007.09.01. - Mask of the Betrayer interjuhé a Joystiq-től (070829)
2007.08.29. - Mask of the Betrayer chatlog a WarCrytól (070827)
2007.08.19. - Mask of the Betrayer interjuhé az ingame.de oldalról (070816)
2007.08.16. - Mask of the Betrayer interjuhé az IGN RPGVaultról #2 (070814)
2007.08.14. - Mask of the Betrayer interjuhé az IGN RPGVaultról #1 (070810)


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása