Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

2007.07.12. - Kwish

IGN interjuhé részletek (070703)

Az IGN lehozott egy interjuhét is, tekintettel azonban arra, hogy inkább némi Oblivion fikázás van benne, meg elméleti fejtegetés az MMO játékok lelkivilágáról, kihagyom a dolog nagyobbik részét, s csak a The Witcher specifikus részekkel foglalkozom...

Azért az egy érdekes infó, hogy Michal Madej csak azért játszott az Oblivionnal, mert szakmailag kénytelen volt végigvinni, és hogy finoman szólva is nem tetszett neki, s unta a dolgot. Hmm.


IGN: Az Oblivion mely elemeit hoztátok be a The Witcherbe?
Michal Madej: A grafikát. Úgy véljük, hogy az Oblivion elsősorban azért volt olyan népszerű, mert egy igen jól ismert márkanév. Másodsorban pedig azért, mert olyan nagyszerű volt a vizuális megjelenés. Véleményem szerint az olyasfajta játékok, mint az Oblivion kihalófélben vannak, mert azok az emberek, akik kötetlen játékkal szeretnének játszani, online játékokkal fognak nyomulni. Olyan volt játszani az Oblivionnal, mintha a WoW-tal játszanék, csak épp a többi játékos nélkül. Nekem unalmas volt.

(...)

IGN: És ami a The Witchert illeti...
Michal Madej: Úgy hiszem, az egyetlen módja, hogy versenyezhessünk az online játékokkal, hogy olyan játékot hozzunk létre, mely igen erősen épít a történetre, a történet vezetésre, mivel ez a dolog hiányzik az MMO játékokból. Hiányoznak az igazán szuper karakterek, mert valamiféle generált karakterrel játszanak a játékosok, s sosem érzi magát hősnek az ember, mert mindig van valaki aki jobb nála, akinek jobb a felszerelése ésígytovább. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy olyan játékot készítünk, ami teljesen más, mint az online cuccok. A The Witcherben nagyon fontos a történetvezetés, valamiféle szuperhőst alakítotok - lehetséges, hogy te vagy a legjobb kardforgató a világon, ésígytovább, ésígytovább. Ez egy teljesen más játékélményt biztosít. Azt hiszem, ez a szerepjátékok jövője. Lesznek MMORPGk meg egyjátékos RPGk, de ezek olyanok lesznek, melyek a történetre és egyéb olyan jellemzőkre koncentrálnak, amik hiányoznak az multiplayer játékokból.

IGN: Mi a helyzet a játékos irányításával, azzal, hogy szinte kézenfogva vezetik végig a játékon? A Gothic-ban szinte nem is lehetett erről beszélni. Ott volt a történet, de szinte alig mondták el (a játékban), hogy merre is kell menni, csak egyszerűen elindult az ember, aztán egyre több dolgot fedezett fel. Az Oblivionban meg épp ellenkezőleg, elég komolyan megmondták hogy ide és ide kell menni, itt a térkép, gyors utazási módszerekkel odavitték a karaktert... lényegében kézenfogva odavezették az embert a dolgokhoz, míg a Gothic nagyon kötetlen volt.
Michal Madej: Megpróbálunk annyi tippet adni, amennyi csak lehetséges, de ugyanakkor azt is szeretnénk, ha úgy fedeznétek fel a világot, mint a Gothicban. Azt hiszem, ha bárhova is lehet teleportálni, akkor az szétveri a játékélményt. Normál esetben a valós életben ha mentek valahová, akkor látjátok a környezetet, s ti magatok is részesei lesztek a történéseknek... éppen ezért adunk mi nagyon sok olyan elemet, ami segíti a játékosokat abban, hogy elnavigáljanak a játékban, hogy megtalálják a küldetéseket. Majd láthatjátok, hogy nagyon komplex és részletes naplónk van, szinte minden információval; nyomon követhetitek a küldetéseket a térképen ésígytovább, ésígytovább. De nem akartuk azzal tönkretenni a játékot, hogy meggyorsítjuk az utazást, hogy egyik helyről a másikra ugorjatok.

IGN: Lesz bármilyen lehetőség a gyors utazásra?
Michal Madej: Lényegében nem, gyalog közlekedhettek. Néha lesz valami, de azt a történet adja. Például valahol majd lehet egyszer teleportálni, de ez nem a játék működés része, hanem a történet egy eleme.

IGN: Szóval nem lesz valamilyen állat, amit meg lehet lovagolni?
Michal Madej: Nem, nem.

(...)

IGN: Szóval a The Witcherben nem lesz olyan fontos a felszerelés megjelenése, mint az online játékokban?
Michal Madej: Fontos lesz, de más módon. A multiplayer játékokban a legfontosabbak a ritka tárgyak, a bonuszok és az egyéb ilyesfajta dolgok. Ebben a játékban nagyon sok felszerelési tárgy van, de nem öltök, nem ölhettek azért szörnyeket, hogy felszerelési tárgyakhoz jussatok, nem azért öltök szörnyeket, hogy pénzhez jussatok. Azért kell pénzt keresnetek, hogy haladjatok a történetben és ahogy haladtok előre a történetben úgy további szuper tárgyakkal jutalmaz benneteket a játék, olyan felszerelési tárgyakkal, melyek direkte a witcher számára készültek. Ha megnézitek a karaktert, láthatjátok, hogy különleges a felszerelése. Nem cserélhetitek el a ruháját és a többi cuccát, mert ezeket a holmikat speciálisan a szörnyvadászoknak készítették. A páncél minden egyes elemét direkte a witchereknek tervezték. A játék során fejleszthetitek a felszerelést, de ettől függetlenül minden egyes eleme speciálisan számotokra készült. Senki más nem használ ilyen holmikat, senki sem használ ezüst szegecsekkel kivert kesztyűt, mert ez minden más harcos karakter, vagy varázsló számára teljesen használhatatlan. Pénzt kell keresnetek, meg kell találni a különleges alkotóelemeket, vagy nyersanyagokat, s aztán keresni kell valakit, aki elkészíti az ilyesfajta felszerelést. Direkte neked. Fejleszthetitek a megjelenéseteket, a karaktert, a felszerelést, de mindent speciálisan a witcherhez igazítottunk. Nem lesz véletlenszerűen generálódó zsákmány, mert ez nem passzolna a karakterhez.

IGN: Ha fejlesztjük a felszerelést, akkor megváltozik a megjelenése?
Michal Madej: Igen, megváltozik. Van néhány kisebb dolog és az egész páncélzat is változik néhányszor a játék során.

IGN: Viselhetünk sisakot?
Michal Madej: Nem. Egyrészt a karakternek fehér haja van, másrészt mert nincs értelme. A witcherek hihetetlenül gyorsak, s nem viselnek páncélt, mint a lovagok, hogy az megvédje őket a csapásoktól. Nem terhelhetik le magukat, inkább könnyű páncélt viselnek. Inkább kisebb kiegészítőkről lesz majd szó, tüskékről, újabb helyekről az elixírek, kardok számára, és lesz majd egy különleges kampó is a szörny trófeák cipelésére. Szóval teljesen más a felszerelési tárgyak fejlődése a játék során, mint azt megszokhattátok.

IGN: Van lehetőség a páncél módosítására? Lehet például fejleszteni a kesztyűket tüskékkel, esetleg felruházhatjuk ezeket valamilyen ellenállással?
Michal Madej: Csak a fegyvereket. A páncélok nem annyira fontosak, mint a fegyverek. Ez hasonló a szamurájokhoz. Ha megnéztek egy szamurájos filmet, akkor kitűnik, hogy a legfontosabb elem a katana. Itt ugyanez a helyzet: Geraltnak két kardja van. A játék elején még egyáltalán nincs kardja, de aztán megszerzitek majd az elsőt, majd a másodikat is, csak épp az szét lesz törve. Egy teljes történetet építettünk aköré, hogy miként is hozzátok helyre ezt a második fegyvert. Az acél kardot cserélgethetitek (mert nagyon sok ilyen kard lesz), de az ezüst egyedi darab és így helyre kell hoznotok, újra kell kovácsolni, fejleszteni kell - bár ebben van egyezőség az acél karddal is, mikor megszereztek egy nagyon különleges fegyvert. Egy kész történet szól a felszerelésetekről, de a történet legfontosabb hőse ez a két kard, mivel ezek azok, melyek megkülönböztetik a witchert az összes többi karakter osztálytól (mivel két fegyvert használnak). Nagyon fontos a játékban az ebből fakadó taktikai elem is. Két fegyvert használtok és ha új szörnnyel kerültök szembe, mindig el kell dönteni, hogy az acél, vagy ezüst kardot használjátok-e ellene.

IGN: Milyen egyéb ilyesfajta elemek vannak a játékban?
Michal Madej: Vannak azért egyéb fegyverek is. De a witcherek a kardforgatásra specializálódtak. Valószínűleg ők a legjobb kardforgatók az egész világon. Megpróbálhattok buzogányokat, fejszéket és egyéb ilyesfajta dolgokat is használtok, de nem lesztek olyan ügyesek. Néhány helyzetben ugyanakkor ez hasznos lehet, mert néhány szörny gyengébb, vagy egyszerűen könnyebb megölni bizonyos szörnyeket például egy buzogánnyal. De az ilyen fegyverekkel nem használhattok majd olyan sok harci technikát. Van egy különleges nyúzó kés is, s ha megöltök egy szörnyet, akkor e kés segítségével sokkal jobb zsákmányhoz juthattok, mivel nem semmisítitek meg a lény belső szerveit így extra alkotóelemekhez juthattok a bájital készítésnél. De a harc így sokkal nehezebb, mivel nem karddal küzdötök.

Kérdező: Charles Onyett
Forrás: IGN Pre-E3 2007: The Witcher Hands-On