Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Történet
FAQ
Board FAQ

Karakterek
NPCk
Tulajdonságok
Szakértelmek

Játékmenet
Harcrendszer
LWA
Küldetések
Tárgykombók

Háttérinfók
Értékelések
Előzetes
Interjuk
Development Diary
Letöltések
Galéria

Küldetések



ÚRK TÁBOR^
Kiképzőtábor: 50 egyéni XP (EXP)
Sír: 50 közös XP (KXP)
Farkasok: 30-50 EXP / koponya - három, a sírtól É-ÉK (aki öl); Agnes az első nyúzásért nyer 50 EXPt.

Egyebek
  • Richter - Kereskedő
  • Nick - Minimális információt ad a helyzetről (főleg a Pusztulatban fellelhető bandákról, helyekről)
  • Elnök - A házát testőrök őrzik, a vendégházban két tudóst fogad



ÚJ SAFFORD^
David - dezertőr
Weasley küld el hozzá, ő adna információkat a Patkányokról. Mikor odaérünk, épp meg kell menteni, mert három Patkány a torkára lépett. (Ha lassúak vagyunk, megölik!) Kinyírjuk őket: 30-50 EXP / koponya (aki öl).
A Patkányok egy titkos laborban gyártják azt a szert, melyben az embereket a csapatukhoz kötik. David hajlandó elárulni a labor és a Patkányok fegyverraktárának helyét is, ha megmentjük a lányát, Sarát, aki Új Saffordban van (épp a Patkányok akarják megtámadni a települést). 150 KXP.

David - dezertőr, Új Safford megmentése
Elmegyünk Új Saffordba, beszélünk a település vezetőjével, Bennel. Közöljük vele, hogy a falut mindjárt lerohanják a Patkányok, megbeszéljük vele, hogy megvédjük a helységet. Ha rákérdezünk a kút közelében felakasztott emberre, megkaphatjuk a felkötött Patkány robbanóanyagát Jaytől (Ben fiától). Ezt a kút közelébe rakva, jelentősen javíthatunk esélyeinken (4 Patkány mindjárt kiesik). Ha nem vesznek észre, akkor már csak le kell vadászni a falu kerítése mellett mászkáló / őrködő balfékeket (~5). A Patkányokért kapott EXP mellet végül nyerünk 200 KXPt.

David - dezertőr, Új Safford megmentése; Sara megmentése
Sarát a terület DKi részén találjuk egy kis táborban, két Patkány őrzi. A legyőzöttek egyikénél találunk egy cetlit, ami alapján már megtalálhatjuk a fegyverraktárt (50 KXP az új helyszín megnyitásáért). Sara megmentéséért nyerünk 150 KXPt. Ha visszamegyünk Benhez kiszedhetünk belőle néhány töltényt, Davidhez visszatérve pedig megtudjuk a labor helyét, ahol a kábszert gyártják (50 KXP).


Riporter - Főcímek
David házától északra, az út túloldalán van egy ház, ami előtt egy fickó (a Riporter) üldögél. Ha elvállaljuk, megbíz azzal, hogy szállítsunk le neki öt főcímet a készülő újságjába, és akkor elárulja egy titkos gyár helyét, melyet még a Keresők sem ismernek...
Ha megoldjuk az összes küldetést e helyen, akkor meglesz az öt főcím (idesorolandó: David megmentése; a város megmentése; az elveszett farkas; az időgép; a patkányhúsos küldi).
Visszamegyünk jelenteni, a riporter hepi megmondja a fegyvergyár helyét, és nyerünk 150 KXPt.


Bobby - Elveszett farkas
Új Saffordban bőg egy kisfiú, aki elvesztette a szelídített farkasát. A farkas, Vari a tehenek felé múlatja az időt egy farkaslánnyal. Khmm, így nem igazán van kedve visszamenni, vissza kell csalnunk. Fogni kell egy húsdarabot a hátizsákból és "rá kell húzni" (Thx 3P!). Ezután a Vari már követ minket, Bobby örül, nyerünk 70 KXPt.


Fredo - Régi lakóhely
Fredo, mittudoménminek a lakosa, ott kesereg a város szélén, elmeséli, hogy a különböző bandatámadások (Kölykök, Sivatagi Szerzetesek, Keresők) miatt lett földönfutóvá, s lényegében megkér arra, hogy menjünk el régi falujába, és nézzük meg, mi történt vele (új helyszín miatt nyerünk 50 KXPt). ->


Tiberius - Vissza a jövőb... ööö
Tiberius, a mittudoménminek a lakosa, egy kocsi alatt fekszik, majd kérdésünkre közli, hogy az időgépéhez (mer' az autó az) szüksége lenne valami Plix kiegyenlítőre, hogy működhessen.
Ha jól facsarjuk a szót, akkor ad egy új helyszínt, a Zűrhajót! (Thx Noarpe!) Ha beszélgetünk vele, feljön egy olyan párbeszéd lehetőség, hogy : "Komolyan: Ez az egész dolog teljesen hülyeség!" Ezt követően beszél valami Mike-ról, aki egész nap valami űrhajó körül lófrál, s megjelöli a helyét a térképen (új helyszín: 50 KXP).
A riporter háza mellett ül egy korábban csak fura figuraként azonosított fiú. Ha a küldi után járunk errefelé, akkor váratlan hirtelenséggel feltűnik mellette a keresett cucc (Argh). Poén. (Thx diabologic!)
Tiberius beteszi a kocsiba a szerkentyűt, majd elidőutazik. Ott maradnak a cuccai és nyerünk 100 KXPt (meg nekem ezzel lett meg az öt történet is... )


Leroy - Ínyenc konyha
A mittudoménminek a hentese / szakácsa azon kesereg, hogy farkasok miatt nem tudja már beszerezni a húsáruhoz szükséges növényeket… a farkasok a mittudoménmitől keletre kezdődő (a stop táblán túl) szurdokban laknak. Mikor visszatérünk hozzá ad egy kis husit (rábeszéléssel többet) és nyerünk 80 KXPt.


Egyebek
  • Agnes az első kútásásért nyer 100 XPt (ezt David házától kissé NY-ÉNY irányban végzi el). Az első állatszelídítésért meg 300 EXPt.
  • A terület ÉK-i részében jelölve van egy épület, ott találkozhatunk egy felvehető karakterrel, Miltonnal, aki igazi túlélő specialista (9/15/13/12/12/11; Túlélés /80 - színlelt halál/; Könnyű fegyverek /76 - pontosság/)
  • Új Saffordban az egyik házban van egy széf, tolvajkulccsal nyitható (100 EXP), van benne néhány töltény, bőrruha, sisak.
  • A mittudoménmilyenhelyen meg Phineas házában van egy széf, amit ki lehet nyitni (~70 zárnyitás értékkel már megy, kevesebbel szerintem nem), van benne egy überruci (biztosíték, 8 páncélvédelem), egy vizeskulacs és orvosi csomag.



ZŰRHAJÓ ^
Ezt a helyszínt Új Saffordban kapjuk, mégpedig a dilis Tiberiustól.
Ahogy haladunk az űrkapszula felé, az út mellett egy csomó roncs mellett három dingó sertepertél. Támadnak. Érdemes a roncsokat megnézni, van ott egy béna kalpag.
Mike teljesen zakkant, nyerünk 100 KXPt, ha beszélünk vele (ha BÁRHOGY beszélünk vele).
Kifoszthatjuk a ládáját (van benne egy vizes tömlő és egy bőrkalpag). Az asztalon meg egy alma és némi ragasztószalag figyel.




BOWIE VILLAGE ^
A fegyverraktár
Ahogy oldalazunk a fegyverraktár felé, a helyi menő tehenes csávó beszól, hogy óvatosan menjünk, mert aknazárral vették körül a fegyverraktárat. Szó szót követ, végül beleegyezik abba, hogy ráhajtja a teheneket az aknazárra (mert így visszaszerezheti a traktorját, amit elloptak tőle). Ha összegyűltek a tehenek, elindul. Ahogy az öt bociból átjut négy, nyerünk 180 KXPt.
Érdemes egy kicsit várni a domb takarásában, mert a robbantásra előront három Patkány, akik csodálkoznak a tehenek fura viselkedésén. Nem sokáig. Szépen, libasorban átosonunk az aknamezőn (feltöltve a húskészleteket, úgybizám! Robbantott tehén a legfinomabb falat!)
A tábor kapujában már csak egy őr van, őt is elintézzük, s ezzel meglepő módon szabad az út a fegyverraktárba (200 KXP).
Höh, kiderül, hogy a földalatti bunkerba húzódtak vissza a csibészek (azért érdemes körülnézni a ládákban...), Pete szerint valami Donald nevű ipsétől kellene robbanószert kérni, aki innen délnyugatra található. Nos, ez nem teljesen igaz, én pl. Bowie Villageben, a falu északi részén található bánya bejáratánál találtam meg.
A kis gecó csak akkor hajlandi adni robbanószert, ha vadászunk helyette, egy bölényre és egy hegyi tigrisre fáj a foga. Van egy döglött bölény a tehenészes falutól északra (érdekes módon, most már megnyúzhatjuk), a tigrissel kapcsolatban viszont valami Waldemart , a nagy vadász kellene keresni. A köcsög Waldemar miatt bejártam az egész területet, mikor kiderül, hogy ott van a falu déli részén álló háza előtt. (Elég egyébként a bölény is rábeszéléssel fűszerezve: 120 KXP.)
Egy fél kulacs vízért, vagy egy kis rábeszélésért cserébe elmondja, hogy a nyugatra levő hegyekben éjfélkor feltűnik egy tigris, azt le lehetne vadászni. A tigrist annak a lapálynak a nyugati résznél találjuk meg, ahol a jó öreg Gonzót elintéztük... (Bazz, elég neki az egyik husi is rábeszélés mellett, és ha mindkettőt odaadjuk, akkor se kapunk több XPt, csak 120 KXPt!). A husikért cserébe megkapjuk a távirányítós C4-et.
Letesszük a C4 a bunker ajtaja elé, majd kirobbantjuk... megjelenik öt bohóc, megadják magukat (120 KXP). Ha nem engedjük el őket, igazán értékeli a program (300 KPX). A fegyverraktárban aztán kicsorgathatjuk a nyálunkat... Találunk egy trükkös ládát is (kinyitásakor 100 EXP), melyben van egy napló (egy über könnyűfegyver mellett), mely szerint valami megtámadott konvoj van valahol (Napló frissül 50 KXP az új terület hozzáférhetővé válása miatt). (Gondolom ha a csapatból senkinek sem megy a zárnyitás, akkor azt a Luke nevű fickót kellene rá megkérni, aki olyan nagyon jó lakatos és a tehenészes faluban lebzsel.)


Az eltűnt ikrek
Mindjárt a település bejáratában Sabinebe botlunk, aki azon picsorászik, hogy eltűnt egy ikerpár, Mia és Pia. Az anyjuk talán többet is tud róluk mondani. Az anyuci, Luisa a központi tábortűz közelében támasztja a falat, és... picsorászik. Szerinte a falu közelében levő kis erdőbe mehettek játszani a gyerekek, de lehet, hogy a farkasok elkapták őket.
A településtől északra (túl a remetelakon) találkozunk három farkassal, majd valahol a közelben ott állnak egy dombon a gyerekek is. Megbeszéljük velük, hogy kövessenek haza...
Mikor visszaérünk Luisahoz 160 KXP a jutalmunk, s bár a hölgy hálás, nem tud semmit adni...


Gonzó a gourmand
Barbara, Gonzó felesége a központi tűz mellett a padon picsorászik. A hibájából véletlenül megszökött az a gyík, amit a férje vacsinak szánt. Mivel retteg a büntetéstől, megkér minket, hogy vigyük el a rossz hírt urának és parancsolójának. Valahol nyugatra, a földeken dolgozik az ipse.
Elmegyünk nyugat felé, a nagy zöld mezőn valóban ott kapirgál valaki. Az ideges Gonzó az, nem igazán ért a szóból, iszonyatosan bedühödi a feleségére, meg akarja ölni, s mikor megpróbáljuk lecsendesíteni, ránk támad. Halálával nyerünk 160 KXPt.
Visszatérve a faluba, Barbarát se rázza meg a hír, inkább örül, hogy megszabadult férjétől, új életet akar kezdeni.
(Ha nem lépünk időben, akkor jön Gonzó és megöli az asszonyt.)


Tömény hiány
A központi tűzhelynél fültanúi leszünk, ahogy három alkoholista (Ronda, Bob, Gunnar) azon kesereg, hogy kezd elfogyni a piájuk, s értetlenek, hogy a falu lepárlója miért nem működik... az öregeket kellene megkérdezni a dologról... A falu öregje aztán elmeséli, hogy a Patkányok ellopták / elfoglalták a lepárlót, mi meg elvállaljuk, hogy visszaszerezzük.
A lepárlót megtaláljuk a terület ÉNYi részén. Este érünk oda, és bizony a három őr úgy be van csípve, hogy lényegében simán odasétálhatunk hozzájuk... no persze a lövésekre felébrednek, de csak az Örök Vadászmezőkön. Visszatérünk az Öreghez és hálából ad néhány fegyvert, amit a Keresőktől zsákmányoltak (meg nyerünk 200 KXPt).


Motorizált Remete
Bowie Villagetől egy kicsit északra van egy kis kunyhó, egy öreg remetével, aki szeretne a kocsijába egy akkumulátort, aszongya McKanzeetől kérhetünk. Cserébe ad majd egy szép mesterlövész puskát. (Ha olyanunk van, már rábeszélésre is átadja a fegyvert.)
Visszamegyünk Bowie Villagebe McKanzeehez, aki három kulacs vízért hajlandó aksit adni (mint elmondja, a puska eredetileg az övé volt... ). Átadjuk a kulacsokat, nyerünk 120 KPXt, és van egy akkumulátorunk.
Átadjuk az autó alkatrészt (160 KXP) és lesz egy szép Dragunovunk.


Egyebek
  • Franklin valami doki lehet, de valami fura módon kezeli az embert, mert akárhogy mentem oda, csak elzavart, hogy nem vagyok beteg, és ne zavarjam.
  • A Franklin (doki) háta mögötti épületben van egy széf, amit éppen fel lehet törni, csak épp csapda is van rajta. Egyébként hajítókések (3) és lőszer van ott. Az épületben van még egy nagy egészség csomag is.
  • A központi tűzhely környékén egy fa alatt álldogál kékesbe játszó barátunk, Henry, a lesérült URK zsoldos. Felvehető karakter, sofőr zseni és szépfiú (10/10/12/14/12/15; Vezetés /75 - vezetési trükkök/; Rábeszélés /78 - Tanít/). Van nála egy P90 SMG lézeres irányzékkel felszerelt könnyűfegyver (hömm).
  • Az egyik ház mögött ott van McKanzee, aki valami fura, óriási fehéres tetem felett vakargatja a fejét. Csak annyit mond, hogy ez valami Árny elnevezésű mutáns csoport képviselője, akikből egyre több van a környéken...
  • Az öreg szeszfőző mögötti házban is van egy széf, benne egy isenkirály M4A1 nehézfegyverrel! (Van ott szesz is.)
  • A marhás településen az egyik házban van egy széf (csapdás), teli van kajával, és van egy ellenszer is. Ugyanitt egy fészerben egy lezárt ládában lőszereket és egy bőrcsizmát találhatunk.
  • Agnes az első hús sütéskor 50 EXPt kap.
  • Egy Humveet találunk délre, középtájt egy hegy mögött. A vezető karakter nyer 500 EXPt ha beülünk, mint első vezető (Itt igazából van egy vicces bug, mert akárki ül be a volánhoz, nyer 500 EXPt, hohó!)
  • Az egyik házban (Bowie Village, keleti rész, sárga láda a sarkánál) egy széfben egy teljes tolvajkulcs készletet, és egy reszelőt találunk. Ezzel lehet dum-dum golyókat készíteni (első alkalom 150 EXP).
  • Andrew - Kereskedő



CASA VERDE ^
(Őszintén szólva, én itt először berohantam a közeli településre, Casa Verdébe és elkezdtem egy hosszú küldetést, és csak utána kezdtem meg mozogni a patkányok laborja felé... így a leírást is azzal kezdem mondjuk nagy hibát nem követtem el, mert mint kiderült, a főküldetés része...)

Jim-Bob, félénk (és büdös) vagyok, de hódítani akarok (Casa Verde)
Jim-Bob mindenféle kacattal kereskedik és van egy használható poloskája. Ezt viszont csak úgy hajlandó eladni, ha összehozzuk a szomszéd falu szépével, Danával. Nos, nem lesz eccerű feladat, előtte embert kell belőle faragni: kell egy szappan, egy új frizura, és egy menő ruci (patkányszőr a menő).
Haj: Luis a falu fodrásza a Jim-Bob háza mögötti épületek egyike előtt áll. Elvállalja egy ruciért cserébe, hogy levágja a delikvens haját, de rábeszéléssel (a reklámérték miatt) elvégzi ingyen is. A siker kapcsán nyerünk 125 KXPt.
Szappan: Maren egy kicsit keletre, a kerítés mellett álló háza közelében mos a teknőben. Tőle szerezhetünk szappant, vagy csere során (kaja, lőszer, fodrászlap), vagy rábeszéléssel. A szappan nem kerül be a hátizsákunkba, a földről kell felvenni (125 KXP)!
Ruci: Patkányszőr kabátot egy Chuck nevű figurán látunk, aki a szélmalom közelében áll egy cséplőgép mellett. K.ra nem akarja odaadni a kabátot, és úgy beszél, mint egy bunkó. Megölni nem akarjuk, nem is értem, miért nem. Nah, mindegy, ha megnézzük a cséplőgépet, kiderül, hogy valamivel tönkre tehetnénk (pl. egy vasrúddal), és akkor tehetnénk egy szívességet Chucknak, és elkérhetnénk érte a kabátot. Fifikás egy terv, annyi szent. Vasrudat nem igazán találunk, de a közelben van egy ásó a ládákban, az is megteszi (csak meg kell várni, míg Chuck elhúz alunni, vagy elsétál). Egyébként vasrudat a közeli házban található lezárt dobozban lehet találni, csakhogy egy mérgező csapdával van védve a szajré (bármit is jelentsen ez).
Bedugjuk az ásót, a gép leáll, Chuck vissza, kétségbeesik. Sajnos nem tudjuk rábeszélni, hogy mi is meg tudjuk szerelni a gépet, így ő fekszik alá... a kabátját levette, de mikor hozzá akarunk nyúlni (sicc!) ránk üvölt, hogy húzzunk… hmm, valahogy el kellene csalni.
Ahogy elkeseredette téblábolunk a faluban, a gabonasiló közelében tippet ad a játék, hogy szólaltassuk meg a tűzjelző szirénát... úgy teszünk. Chuck odarohan, mi meg el a kabátjáért (250 KXP)... aztán biztonságos távolságból látjuk, amint fogja a fejét a lopás miatt.
Kiegészítés: Egy vasrúd hever a földön a tankcsapdáknál a falu bajáratánál levő emelkedőtől jobbra. Ha a főkarinknak elég magas a technikai tudása ('asszem 75 elég), ő maga szedi majd ki a vasrudat es nem kell a plussz tiszteletkör. Ekkor Chuck kicsit nyunnyog a fucsa véletlen miatt, de csak odaadja a kabátot. (Thx aylakistigris!)
Nos, minden készen áll. Megfürdetjük Jim-Bobot, levágatjuk a haját, ráadjuk a kabátot, s Dana máris az új csokinyuszika lábai előtt hever. Megkapjuk a poloskát, s kisebb akadékoskodást követően a hozzá való walkie-talkiet is...

(Sőt, igazából mire ide eljutottam, már az összes mellékküldit megcsináltam a térképészetesen kívül)

A bejutás
Ahogy haladunk az úton, letérünk virágot szedni balra (két aloe vera, egy angyalka), s nagy meglepetésünkre a terület DK-Ki részén egy domboldalon látunk egy patkány tábort, ahol nőket és gyermekeket őriznek... megfogadva a program tanácsát, még nem nézzük meg, hogy mi lehet az.
Irány a labor... körbefutjuk a telepet, de mindenhol erős falakba ütközünk, végül a bejáratnál kötünk ki, ahol néhány fegyveres, a jelszó iránt érdeklődik, s mikor nem tudjuk, kedvesen farba lőnek. Nos, úgy tűnik, kell a jelszó a bevonuláshoz... de honnan.
Az út mellett van egy lakókocsi, s egy elég egyértelműen öltözött hölgy, Kedves Leila ácsingózik mellette. Kedves Leila nemhiába kapta a nevét, merthogy a Patkányok kedvére tesz. Kisebb dumcsi után segít nekünk. Azongya, szokott jönni két hírvivő, és néha megállnak nála egy "teára", mint a főkari a beszélgetést követően megjegyzi. Ha a poloskát fel tudnánk szerelni a kocsijukra, akkor kihallgathatnánk a jelszót. A Kedves Leila pecérek reggel jönnek a kocsijukkal. No nem. Nem reggel, hanem cirka 9:30 felé. Bevonulnak mindketten a nővel a lakókocsiba, mi meg odarohanunk a pick-uphoz és bepoloskázzuk (ráhúzzuk az inventoryból a poloskát). Most már csak meg kell várni, hogy a laborhoz érjenek, s ki kell hallgatni a jelszót... Meg is tesszük: Rózsabimbó (szegény Orson...). így már belibeghetünk a telepre.
Ööö, és nem történik semmi. Bejárjuk a házakat, feltörjük a ládákat, széfeket... találunk egy kulcsot. Egy helyen pedig rabok vannak. Nos, úgy tűnik, itt lőni kell. Nem tart sokáig a dolog (külön szórakoztató, ha már vannak hangtompítós fegyvereink, mert úgy lehet irtani az ellent, hogy nem fognak gyanút). Ha mindenkivel végeztünk (400 KXP) végre foglalkozhatunk a foglyokkal is.
A talált kulcs pont beleillik a zárba, kijön két-három penészvirág. Ők azok a tudósok, akik a drogot gyártják a Patkányoknak (akik viszont a főhadiszállásnál található forrást fertőzték meg vele). Csak akkor árulják el, hol a főhadiszállás, ha megmentjük a déli táborban raboskodó családtagjaikat (ezzel a táborral találkoztunk már korábban).
Elmegyünk a táborba, elintézzük a hat őrt (ismét nyerünk 400 KXPt), majd megbeszéljük a foglyokkal, hogy szabadok, és hogy menjenek az erődtől északra eső területre. Irány vissza Jeffhez, a tudóshoz a főhadiszállásra vonatkozó információért. Spiritspring a falucska neve, ahova el kell menni (50 KXP az új helyszín hozzáférhetővé válása miatt).


Myriam, a térképészet (Hyder Valley)
A kereskedő közelében álldogál egy dögös maca, akivel ha szóba elegyedünk megbíz az állomás környékének feltérképezésével. Három dombon kell elhelyezni a kapott mérőműszert, és fel kell jegyezni az eredményeket. A hölgy térképet szeretne készíteni. Ha a Vasútállomás felmérése után visszatérünk, nyerünk 300 KXPt és két közepes méretű husit.


Nigel, kéretik a színpadra a szólista! (Hyder Valley)
A kereskedő közelében a másik pultnál egy Nigel nevű fickó elkeseredetten üvöltözik. Mint kiderül, azért van kiakadva, mert nem jött el a helyi vendégművész, aki egyébként odacsalja a vevőket... sőt, még a fia sem, Adrian, akit maga helyett küldött volna. A fiú egy romos házban lakik Casa Verdeben, ha segítünk rajta, akkor összehoz egy pöpec fegyverkereskedővel.
No most a fiú egyáltalán nem egy romos házban lakik, és megkockáztatom, nem is Casa Verdében. Hanem. Ha elmegyünk Casa Verdébe, akkor a település ÉK-i végében is van egy bejárat, és ha ott kimegyünk, már látunk egy házat egy közeli dombon (lényegében a terület É-i részén, középtájt). Na ott van Adrian.
Szegény lelkibeteg, mert elveszett a kabalamacija, ha azt megtaláljuk, akkor hajlandó fellépni. A maci valahol a két település között veszett el. Az a rühes. Bóklásztam miatta egy csomót, szóval, CV felől HV felé haladva jobbra az első fánál van, de nem az út felőli oldalon, észre alig lehet venni, én csak a markolászó kézre figyeltem fel...
(Megjegyzem, ha van nálunk pia, leitathatjuk, s így is rávehető a fellépésre. Persze a közönség felháborodik a dolgon, s végül lelövik. De ez Nigel üzletének csak jó, és így is elmondja, hol találhatjuk meg barátját!)
Akárhogy is oldjuk meg a dolgokat (300 KXP), a fegyverkereskedő Miles Casa Verdében található. Valóban pöpec cuccai vannak, ott van Luis háza mögött.


Colin, Apuuuuuu (Casa Verde)
Casa Verde ÉK-i kijáratához közel, a bozótosban sírdogál egy kisfiú Colin. A papája elment vadászni az erdőben, arra kér, keressük meg. Úgy ismerhetjük meg a férfit, hogy egy láncon a fia képét hordja magánál.
Hát, úgy tűnik, hogy a papa három farkas áldozatául esett az erdőben (kb. azonos magasságban Adrian házával, csak épp nyugatabbra), már csak a nyakláncot tudjuk elvenni a tetemről. Átadjuk a fiúnak, 200 KXP.
Kiegészítés: Ha az apuci nyakláncának visszaadásakor a gonoszkodó válaszokat adjuk, a srác elszalad az erdőbe, ahol aztán elkapják a farkasok és a nyaklánca begyűjthető majd. (Thx aylakistigris!)

Egyebek
  • A kereskedő közelében egy Keno nevű felvehető karakter áll. Igazi harcos, könnyű és mesterlövész specialista: 11/10/14/12/16/12; Könnyű fegyverek (75 - Pontosság), mesterlövész (81 - Éjjellátás). Egy PSG1 figyel nála.
  • Mikor Agnes először készít Aloe Vera krémet (aloe vera + méhviasz + doboz) nyer 75 EXPt.
  • Hyder Valley bejáratánál van egy hatalmas épület, ahol találhatunk egy (nem mérgező) csapdával védett kis zöld ládikát, benne egy RPK 74 nehézfegyverrel és lőszerrel.
  • Casa Verdében a Luis melletti házban is van egy (nem mérgező) csapdával felszerelt kis zöld ládika, benne egy biztosítékkal... (meg valami lőszerrel).
  • Adrian házában van egy csapdával védett kis doboz, benne lőszer, puskapor, tömítés, dobókések.
  • Adrian ruhaszárító kötelén lóg egy golyóálló ruha...
  • A drogüzemben az egyik házban van egy kis láda, benne egy golyóálló ruha, egy sisak és két fémkulacs. Egy másik házban a széfben egy FAMAS, egy kurbli, egy tekercs acélhuzal, egy acélbetétes csizma és néhány Dragunov lőszer figyel.
  • A drogüzem udvarán álló pick-upot, melyet eddig a drogfutárok használtak, szállítóeszközként használhatjuk, ha a Humvee már nem tetszene.



PUSZTULAT, FREDO RÉGI LAKHELYE^
Nos, mikor elmegyünk a Fredo által megjelölt településre, igazából semmi különös nem történik. Le kell lőni öt Keresőt, aztán bejárni az összes házat, hordót, kukát, méhkaptárt és összeszedhetjük, ami kell. Ha alaposak vagyunk, akkor nagyon könnyen lehet a kutatómunka végén egy hangtompítónk és egy lézeres keresőnk is (sőt, ez utóbbi egy P90 SMG könnyűfegyveren van, ami elég über - bár skullót nehezen találunk majd hozzá). Érdekesebb, tárgykészítős szerzemények: acélcső, acéllemez.
Ha levertük összes Keresőt (és nyerünk 100 KXPt), megjelenik a térképen egy újabb pont, az öreg Wiggler háza. Nos, igazából ő csak arra jó, hogy hozzáférhetővé tesz egy újabb helyszínt, nevezetesen a félelmetes Sivatagi Szerzetesek táborát..
(Nem, nem érdemes visszamenni Fredohoz, téma lezárva.)





PUSZTULAT, A SIVATAGI SZERZETESEK TÁBORA^
A Keresők falujának kipuceválása után teszünk errefelé egy aprócska kitérőt. Itt sincs más, csak vérfagylalás ezerrel, s elég jól osztanak a fijjuk. De nem eléggé, két tábort kell megfegyelmeznünk, mindkettőben olyan 5-6 fővel (EXP váltakozik, de néha megüti az 100 EXP feletti értéket is!). Ha mindkét tábort megtisztítottuk, nyerünk 250 KXPt is.
Érdemes itt is szétnézni, az egyik igazán érdekes dolog egy kézzel rajzolt térkép, melynek ÉK-i részében egy kettétört hajót láthatunk, míg középtájt valami aréna jellegű helyet, meg úgy tűnik, még egy banda van a környéken. A másik érdekes cucc egy irat, mely szerint a Sivatagi Szerzetesek támadást terveznek a Patkányok ellen...
Hasznosabb holmik még a fegyverek mellett: tekercs fémhuzal, szegecsek, fémfűrész (hohó, lefűrészelt csövű vadászpuska rendel!).



SPIRITSPRINGS^
A Patkányirtás
Amint megérkezünk, belébotlunk Wesleybe (hogy a pitlibe kerül ide), tájékoztat arról, hogy a Patkányok délkeletre egy barlangban elrejtettek egy felfegyverzett Hummert, érdemes lenne megszereznünk.
Az út mellett ott álldogál Patrick, az érző szívű Keselyű, bocsánat, Kereső. Nagyon kedves fickó, igazi hiéna, annyit azért kinyög, hogy a Patkányok valami nagy összecsapásra készülhetnek, mert szétdrogozzák az agyukat, gyorsabbak és szívósabbak lesznek tőle. Szerinte nekünk is szükségünk lenne valami ilyesmire, ha helyt akarunk állni velük szemben...
Megnézzük, hol lehet a Hummer, látszik is a térképen, egy kis fehér pötty, keletre. Amint a közelébe érünk, látjuk, hogy a Patkányok megelőztek, és épp beszállnak a kocsiba. Ami felrobban! Nah, bazz, Wesley talán szívatni akart?! Ketten még feltűnnek, de őket könnyen elintézzük.
Hmm, maga a bázis nem egy túlságosan szofisztikált feladat. Eccerűen meg kell ölni az összes Patkányt. A táboron kívül is van két-három kisebb őrposzt. A tábort is elég simán ki lehet takarítani. Phoenix nem is olyan kemény, mint a híre. Egy lövés után máris beszélgetni akar. Bemutatkozunk, s emlékszik is a falunkra, majd jön a sokkoló hír, egy áruló, nevezetesen Wesley engedte be őket! Whoah! Döbbenet a kövön... szóba kerül még a hugi is, de nem tud róla semmit mondani. Megkegyelmezhetünk neki (de minek), mikor vége a kalandnak, nyerünk 2000 KXPt.


Warg vadászat
Az úton, mindjárt az érkezési terület közelében van a földön egy plakát. Kiderül, hogy valami Nicolas Smith nevű ember valami warg nevű ember fejéért fizetne (ez egy farkas szerű, de annál csúnyább állat).
Nicholast a település déli részén találjuk, egy padon üldögél egy tábortűz mellett. A wargok genetikailag módosított harci bestiák, még a régi szép időkből. Most valami őrült tudós jellegű fazon, Tizoc kezdett el megint velük foglalkozni (valami laborban), de pár hete eltűnt, viszont előtte kiengedte a szörnyeket. Nicholas a bestiák elpusztításáért ezt meg azt adogat (benzint, kaját, vizet, gabonát). A keleti erdőben találkozhatunk a vadakkal.
A szörnyeket a Hummeres barlang környékén, és attól keletre, az erdei kutatóállomás felé találhatjuk meg, böszme nagy állatok, egynek a legyőzése 300 EXPt ér! Nekem ötöt sikerül megölnöm, bár a ketrecek alapján aszondanám hatot kellene. Séta közben a kutatóállomástól északra ott egy kunyhó tábortüze mellett Tizoc is, de eccerűen őrültnek minősül és nem lehet vele beszélgetni.
A leszállított warg fejekért 70 KPXt kapunk… az ötödikért már 100 KXPt, sőt, Nicholas olyan vicces fiú, hogy benyögi, a dögök egy óra felé szoktak találkozni a régi telep környékén (hát, bakker, ezt mondhatta volna előbb is). Mindig választhatunk, hogy mit kérünk a fejért, benzint, vizet, húst, vagy gabonát.
Mikor este odajutunk, legnagyobb meglepetésünkre szemtanúi leszünk, ahogy néhány szektás egy fiatal csajszit fel akar áldozni Xipe Topecnek, az Eső és Megújulás Istenének. Igazán harcos zöldek, mondhatni. No persze közbelépünk, s heves csetepaté kezdődik (igyekezzünk valóban közbelépni, és a nőt megmenteni). Az utolsó szektás menekülőre fogja a dolgot, de elcsípjük, és kifaggatjuk, s kiderül, hogy az Erdő Bölcse adja nekik a parancsokat, vezekelni akartak az áldozatokkal a klónozás és genetikai kísérletezgetés bűne miatt. Hmm, nosza, a jó öreg Tizoc. A szektás persze nekünk támad, s ezzel vége is a radikális környezetvédőknek.
Kiszabadítjuk a lányt, nagyon hálás (és ismét bepillantást nyerhetünk a német játékfejlesztők elméjének sötét bugyraiba, ha a bőrrucijára nézünk). Lényegében elismétli, amit a szektatag is mondott, majd magányra vágyva elsasszézik (nyerünk 200 KXPt).
Elmegyünk az Erdő Bölcséhez, mivel nem hullunk térdre előtte, nem igazán értékeli jelenlétünket, szóval meg is hal. A földön ott a naplója, melyből az őrület esettanulmánya mellett kiderül, hogy csak öt szörnyűséges állatot tenyésztett ki a tudós.


Clive, a bánatos Kereső
Hát, Clive haver rossz családba született, Kereső az egész família. Apuci talált valami katonai cuccot, aztán fejbe lőtte magát a Keselyű-szurdokban, azóta az idősebb tesók, Benson meg Howard egymást ölik. Clive aggódik, hogy teljesen egyedül marad, felvetjük neki, hogy benézünk a Keselyű-szurdokba, ha arra járunk, megnézzük mit lehet tenni a tesókkel (nyerünk 50 KXPt az új helyszín megnyitásáért). Ha a Keselyű szurdok után visszatérünk ide, nyerünk 300 KXPt.


Zachary, a tűznyelő
Zachary arra kér, hogy napelemmel szereljük meg az eltört magnóját. Ha segítünk, ad valami überklassz kávét, amit egy haverjától szerzett, a messzi északról.
Egy napelemet a közeli ház mellett álló szemetes konténerben találhatunk (ha szeretjük a feszkót felszedhetjünk egy napelemet a roncstelepen is (Thx diabologic!)), . Miután összeraktuk a cuccost, átadjuk nekik a szuper magnót, kapunk két zsák kávét - amiről egyébként nem tudom, mire is jó (és nyerünk 300 KXPt).


Ian, szállást keresünk
Hát, ez elég szopóka. A leégett ház mellett találkozunk velük. Mivel látjuk a helyzetüket, felajánljuk, hogy Bowie Village-ben tudunk nekik szállást (tuti sziklalakok). A szopi csak azért van, mert az ipse azonnal csatlakozik hozzánk, mivel egyedül nem mer odamenni (szerencsére mondhatjuk neki, hogy szakadjon le, és akkor később felszedhetjük).
Később felszedjük, elmegyünk vele Bowie Villagebe, és megkeressük a jó öreg Donald bácsit, aki a sziklába vájja a szuper appartmanokat. Ianék elfoglalják az új lakást ("De gondolj az előnyeire is. Nem éghet le."), mindenki boldog, mi is (450 KXP).


Lewis tábornok
Az öreg harcos milíciát akar szervezni. Valameddig el is jutott, de az embereire lecsapott egy vihar, s az orvosuk meghótt. Több dologban is segíthetünk neki. Először is kell egy orvos, másodszor kellene neki négy sátorlap, meg négy vízkereső, harmadszorra pedig szívesen venné, ha a roncstelepen tulajdonosa engedné, hogy arrafelé gyakoroljon a csapat. Naccerű.

Roncstelep
Umberto a roncstelep tulajdonosa már messziről kiabálja, hogy ne nyúljunk semmihez (ha túl sokat tapperoljuk a holmijait, ellenséges lesz, és olyan ideges, hogy meghal). Rábeszéljük (86 skillérték), hogy ugyan, engedje már meg, hogy itt gyakoroljon a csipet csapat, hisz az ő seggét is védeni fogják. Belemegy (de tapizni ezután sem ér!). Egyébként alapvetően multifunkciós, böhöm nagy egészségügyi ládákat rejteget mindenhol. A házából azonban nyugodt szívvel elvehetjük az über sisakot, ami +10 megnöveli a védettségünket! Ha közöljük Lewissal a szitut, nyerünk 250 KXPt.

Felszerelés
Vehetünk egy-egy vízkeresőt és sátrat az itteni kereskedőnél, mikor elmegyünk Bowie Villagebe, akkor ott két vízkeresővel és egy sátorral lehetünk gazdagabbak, Új Saffordban két sátor van a kereskedőnél, Casa Verdében meg mindkét cuccból egy-egy. Így más simán megvan a szükséges mennyiség. Ha ez megvan (a legköltségesebb és legmászkálósabb feladat), 150 KXPvel jutalmazzák a csapatot.

Doki
Emlékszünk még Bowie Villageben az eltökélt dokira, Franklinre? Nah, őt kell megkeresni, s egy sima beszélgetés során rávenni arra, hogy velünk tartson. Nem kéreti magát túlságosan, érdekli a feladat. Lewissal rögtön megértik egymást, kapunk 200 KXPt.

Ha megvan mindhárom feladat, kunyizhatunk egy kis lőszert (szvsz nem éri meg) és kapunk 300 KXPt ismét.


Egyebek
  • A Patkányok táborát kissé fárasztó végignézni, s nem is biztos, hogy érdemes. No jó, van néhány gránát, tré fegyverek, egy páncéllemez, meg valami böszme nagy nehézfegyver…
  • A Patkányok táborában van egy használható pick-up.
  • Fain Myrkalis, kereskedő.



VASÚTÁLLOMÁS^

Földmérés
Fel kell keresni a keleti, északi és nyugati dombok csúcsát, s ott kell használni a teodolitot (ne felejtsük el minden használat után visszatenni a hátizsákba, hehe). Myriam majd 300 KXPvel, meg némi husival hálálja meg a szolgálatainkat.

Szekta benzinlopás
Nos, igazából úgy tűnik, itt sok dolgot nem lehet kezdeni. Beszélgethetünk George P. Smythes "tiszteletessel", aki az itteni fura szekta vezetője, valami perverz módon a vasúthoz kapcsolódik a hitük. A többi NPC csak sületlenségeket beszél.
Olyan délután öt óra felé mindenki összegyűlik, valami mise jellegű rendezvényre, a vagonok között, a síneken. GPS gratulál mindenkinek, hogy ismét megtagadták a kereskedelmi kapcsolatok felvételét, s valami nagy olajsütőről hablatyol... lökött az egész bagázs.

Éjszaka látjuk, hogy egy alak (Ashton) feltűnik, elmegy a benzintartályhoz, majd kiszopál valamit a talajból (lehet, hogy van valami földalatti tartály a vasútállomás alatt). Hirtelen megjelenik két alak, s a rövid beszélgetés során kiderül, hogy Ashton valami bandafőnök, s már két éve azon fáradoznak, hogy szép lassacskán ellopják a benzint. Haha.
Elmondjuk GPSnek, mi a helyzet, kiborul aszongya, reméli, Ashton hamarosan az Olcsó Másolatok poklába kerül, sőt, azok is, akik a bűnbe vitték. Felajánljuk a segítségünket, hogy mikor legközelebb leadja a benzint, elkapjuk... Szundítunk egyet, majd könnyedén végzünk a három szerencsétlennel.
Mikor visszatérünk GPS-hez és közöljük vele mi történt, teljesen kiakad, hogy nem kellett volna megölnünk Ashtont, s ránk uszítja a híveket. Sajna mindenkit meg kell ölni.
GPS után rohanunk, hogy tisztázzuk vele a dolgokat, mire elszólja magát, s kiderül, hogy ő is benne volt a benzin biznicben. Wow, egy ilyen patkányt nem lehet életben hagyni... (150 KXP)


Egyebek
  • Az északi mérőponthoz közeli sátorban van egy tolvajkulcs, egy tömlő víz, és egy kis elsősegély csomag.
  • A tiszteleteshez közeli ládában van C4es robbanóanyag, időzítővel.
  • A vasúti szentély közelében álló lerobban kisbuszban van egy kipufogódob (hangtompító).
  • Találkozunk két felvehető karakterrel, egy ikerpárral. Sand: 10/11/12/12/16/14; Dobófegyver 85 (pontosság); Csendes mozgás 77 (Álcázás). Storm: 12/10/11/14/16/12, Technikai képesség 83 (Fegyverek javítása); Zárak kinyitása 78 (Csapdák felfedezése).



KESELYŰ-SZURDOK^

A viszálykodó cipőikrek
Nos, ide alapvetően a Kereső testvérpár miatt megyünk. Érkezésünkkor egy Dick nevű aranyásó tájékoztat a helyzetről, figyelmeztet, hogy két őrült banda uralja az út két oldalát, és érdemes az úton haladni, ha nem akarjuk a seggünket szétlövetni. De mi akarjuk.

Howard - Deathstriker
Először keletre megyünk, s találkozunk is hamarosan egy kisebb csapattal. Howard a vezetőjük, az egyik a keresett Kereső testvérpárból. Elég paranoid. Igen értelmes beszélgetést folytatunk velük (nem, nem vagyunk az ellenségei; nem, nem vagyunk kémek), de mikor távozni szeretnénk, Howard úgy gondolja, mégiscsak az ellenségnek, azaz a testvérének kémkedünk, így megtámadnak.
Ez igazán mókás dolog, mert a dolog kb. úgy néz ki, hogy áll a csapatunk, félkörben meg szépen körbeveszi az ellen, s elkezdi szarrá lőni. Nos, mindegy, gyógyító cuccokkal, megy a dolog. Az ellen legyőzésekor nyerünk 250 KXPt, Howardnál meg van egy jó kis FN-MAG nehézfegyver.

Benson - Rolling Thunder
Ez a csapat a terület nyugati részén leledzik. Közölük Bensonnal, a maradék ikerrel, hogy már egyke lett az ikerpárból. Örül. Kihasználva az alkalmat, megkérdezzük, nem tudja-e, hogy lehet kijátszani a katonai bázist védő automata fegyverrendszert. Tudja. A melegtől már bekrepálnak a tornyok, és hajnali 3-4 óra között mindkét még működő löveg kikapcsol, és így be lehet közöttük slisszolni. Megköszönve az infót, távozni szeretnénk, mire Benson az arcunkba röhög, majd ránk ereszti bandáját, mondván ezzel a titokkal nem léphetünk meg. Hát, meglepjük, mert igen. Ez is hasonló a Howardos témához, bár szerintem kissé keményebb, de itt is győzhető a dolog. Érdemes a hátulról tüzelő nehézfegyveres bumburnyákra lőni. A legyőzést követően nyerünk 400 KXPt, Bensonnál találunk egy szép HK-Cawst, míg a bumburnyáknál egy M249 nehézfegyvert. Brutális.

Mikor visszamegyünk Clive-hez 300 KXP a jutalmunk.


A katonai raktár
Hát, elég tré az egész, igazából le kell jutni a föld alá, ott az igazi móka. Ha összeszedjük a földalatti bázison elszórt kulcsdarabokat (hulla a zuhanyzóban, lezárt ládika, ládák közé esett darab), majd használjuk a három oszlopon, megnyílik az irányító-központba vezető ajtó. Innen lekapcsolhatjuk a fegyverrendszert (nyerünk 500 KXPt) és kifoszthatjuk a széfet is. A főkari szerint így már megérte az egész cécó. Szerintem nem.
Kifelé menet a keleti lövegtornyok egyikéből kiszedhetünk egy plazmafegyvert, ami lézerfegyver lövedékekkel működik (hehe). (Thx diabologic & aylakistigris!)


Jodie (Foster), a Kapcsolat
A DK-i részen található településen búslakodik Jodie, az UFO-kutató tudós. Nagy szívfájdalma, hogy nem tudja használni a teleszkópot, mert fegyveres banda táborozik körülötte. Mivel vele már akkor találkoztam, mikor végeztünk az ikrekkel, nagy örömet szerzünk neki, hogy szabad az út (nyerünk 150 KXPt). A teleszkóp egyébként a Howardék táborához közeli radarállomás lehet.


Egyebek
  • Érdemes üres rakodótérrel jönni, mert nagyon sok fegyvert össze lehet szedni.
  • Bensonék táborában egy ládában találtam egy pörölykalapácsot, ami a páncélkészítéshez kell.
  • A DK-i területen található településhez vezető leomlott hídnál van egy medvehagyma.


Fordította / írta: Kwish
2007.02.13.