Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
FAQ
Követelmények
Problémák
Csalások
Patchek

Játékvilág
Világok
Járművek
Tárgyak
Fegyverek
Páncélok

Karakter
Kasztok
Tulajdonságok
Skillek
Képességek
Erőtrükkök

Játékmenet
Végigjátszás
Társak

Háttér info

KotOR - Világok


Utunk során a Galaxis számos világát meglátogathatjuk, ezekből mutatunk be egy párat..

Dantooine Kashyyyk Korriban Manaan
Tatooine Taris Ismeretlen világ


Dantooine

Rendszer: Dantooine Népesség: 2 millió
Talaj: Füves, sztyeppék Import: Technológia és luxus cikkek
Faj: Ember kolóniák Export: Élelmiszer
Nyelv: Basic

Dantooine kék, barna világa távol fekszik a galaktikus kereskedelmi utak nyüzsgésétől. Két hold úszik át az égen, miközben a lábasjószágok csordái, és egyszerű ballon-szerű teremtmények vándorolnak az üres sztyeppéken és a levendula fű végtelen szavannáin keresztül. A hegyes blba fák erdei által elhatárolt farmokon élnek a telepesek, igen gyakran teljes magányban, teljesen elszigetelve egymástól. A népsűrűség itt az egyik legalacsonyabb a Köztársaság által betelepített bolygók közül. Egy kis űrrepülőtéren fogadják az újonnan érkezőket, és az Aratech Corporation intézi a helyi kereskedők számára a legtöbb importot.

Dantooine legnevezetesebb látnivalója a Jedi Akadémia, melyet még Vodo-Siosk Baas jedi mester alapított. Generációkon át napjainkig mindig ígéretes jedi tanítványokat (Padawan) képzett ki, s bármikor több tucatnyi tanítványt tudott felmutatni. A leghíresebb itt végzett harcos Exar Kun volt, akit maga Vodo-Siosk Baas személyesen tanított. Exar Kun egy olyan jedi növendék volt, aki elhagyta a világos oldalt az ősi Sith mágia csábító gonosz erejének engedelmeskedve. 40 évvel ezelőtt háborúba lépett a Köztársaság ellen, melynek még ma is megvannak a következményei, de végül hatalmas erőfeszítések, és a jedik egy részének önfeláldozása árán végül visszaverték. Romlottságának öröksége csak lassan oszlott feledésbe, mígnem a Mandalori Háborúk során ismét feléledt, s magával hozta az új Sith fenyegetést.

Az élet - a legnagyobb részében legalábbis - meglehetősen nyugodt a Datooinen, mivel a Jedi Akadémia jelenléte nagyobb biztonságot ad, mint ami bárhol máshol elérhető a galaxisban. Az külön élő családok egymástól függetlenül intézik üzleti ügyeiket, s az ipari fejlődés meglehetősen jelentéktelen, minek köszönhetően a táj szinte érintetlen maradt. A kolóniáktól távol számos ősi romot felfedeztek, s néhány telepes azt a cél tűzte maga elé, hogy minél jobban megismerje ezeket, azonban hivatalos forrást nem fordítottak ezek eredetének pontos megállapítására. Még a bolygón kívül sem született egy ilyenféle vizsgálatra igény, így a Dantooine érintetlen, romlatlan világ maradt.
(Vissza)




Kashyyyk

Rendszer: Kashyyyk Népesség: 6 millió
Talaj: Wroshyr erdőség Import: Technológia, korlátozott
Faj: Wookiek Export: Eredeti wookie tárgyak
Nyelv: Shyriiwook Jogi eltérések: Egy nagyobb hőstettért, önfeláldozásért cserébe az élet adósság és a becsület kötelez..

Kashyyyk világára az erdők kétségtelen dominanciája a jellemző. Az ősi fák több kilométer magasra emelkednek a levegőbe, s még az is lehetséges, hogy valaki úgy tölti el az életét a felső ágakon, hogy egész életében nem látja a talajszintet. Ezt a legtöbb lakos valóságos áldásnak tartja, mert minél lejjebb ereszkedik valaki, annál ellenségesebbé válik a környezet. Szörnyűséges lények portyáznak a kaotikus birodalomban, s hosszabb ideig még a fejlett technológia segítségével sem lehet sikeres a túlélés. Csak a legbátrabb harcosok merészkednek alá, és csak a legszerencsésebbek térnek vissza.

Barbár és kegyetlen világ, de ugyanakkor az otthona a tüzes és hűséges wookie fajnak. Már hosszú idő óta az erdőségek tetején kialakított törzsi falvak rendszerében élnek, a legmagasabb ágak közé építkezve. Az elkülönült közösségek közti közvetlen konfrontáció meglehetősen ritka, az uralkodással, rangsorral kapcsolatos vitákat hagyományosan rituális vadászatokon döntik el. Ez a szokás ugyanakkor eltűnőben van, mert a legutóbbi események megmutatták, hogy a külső behatolók, külső erők jóval nagyobb fenyegetést jelentenek. A már eleve természetes ellenségekkel körülvett wookie társadalomra igazán bomlasztó hatást tett a külső világokkal való kapcsolatfelvétel.

A wookie törzsek közül a legfontosabb Rwookrrorro faluja, melyet jelenleg a fekete-szőrű Chuundar (CHOON-dar) irányít. Elődeivel ellentétben, minden igyekezetével arra törekszik, hogy befolyását bármilyen módon kiterjessze, amennyire az csak számára lehetséges.. Népe meglehetős gyanakvással tekint rá, mivel a hagyományos módszerektől jelentősen eltér, s úgy tűnik, legkevésbé sem törődik a minden wookie által megbecsült dologgal, a becsülettel. Mindeddig azonban még senki sem került összeütközésbe vele, mert igen óvatosan játszik népe érzelmeivel, félelmeivel.

Kashyyyk vad természete ellenére Chuundar tevékenységének köszönhetően külvilági érdekeltségek vethették meg lábukat a bolygón. A szinte korlátlan Czerka Társaság kis űrkikötők sorát hozta létre, azzal álcázva tevékenységét, hogy értékes, egyedi erőforrások után kutatnak az erdőségekben. Az ilyenféle expedíciók hihetetlenül drága mulatságnak bizonyultak, azonban a Társaság egy igen hatékony költség megtakarító tényezőre bukkant: a rabszolga munkaerőre. Ez az őrült csere még komolyan kezdődött, azzal, hogy néhány helyi lakos hajlandó volt segíteni..
(Vissza)




Korriban

Rendszer: Horuset Népesség: 25.000
Talaj: Völgyszakadékok, sivatag Import: Élelmiszer, technológia, fegyverek
Faj: Ember Export: Nincs
Nyelv: Basic

A Dreshdae jelentéktelen kis űrkikötőjére érkező gyanútlan utazó csak egy érdektelen, elfelejtett tespedő közösséget talál, átmeneti településekkel és durván megmunkált menedékekkel. Persze ahogy a meglehetősen hozzáértő helyi technikai brigád elkezdi szervizelni a hajódat, megérzi az ember, hogy valami más is van itt a háttérben, valami ocsmány dolog. Nemsokára már fura dolgokat is hallasz majd, rikácsoló hangokat, amik lassan úsznak át a sűrű levegőben. A szíves gyorsabban ver, a bőröd elkezd viszketni a gallérod alatt, s késztető sürgetést érzel, hogy visszamássz a hajódba, és örökre eltűzz erről a lélektelen helyről. Korriban a Sith Urak temetője, és a Sith rend korábbi bázisa. A sötétség gyertyája.

Az űrkikötő a Czerka Társaság erődjének tövében épült fel, ez a Pollard Seario elnök vezette óriási társaság erejének legbenső központja. Maga a város is a Czerka generátorainak köszönheti létezését. Lehet, hogy Pollard valamiféle megnyugvást keres megszámlálhatatlan vagyonától melyet ebben a kiüresedett világban birtokol, de az is lehet, hogy sötét ígéretekkel álmodik, ígéretekkel, melyek a régóta halott Sith Urak sírjaiból szivárogtak elő..

Dreshdae-ben áll még egy Sith Kolostor - ami mindig egy nyüzsgő, tömött hely a Sith Rendhez csatlakozni vágyók lelkesedésének köszönhetően. Baljóslatú csarnokai még mindig visszhangozzák azok gyötrődő zokogását, akik nem voltak méltóak a Rend sötét erejére. Ittlétük e könyörtelen falak között rövidnek, brutálisnak és felejthetőnek bizonyult.



Azon kevesek, akik túlélik a Sith kiképzést, s be szeretnék fejezni a végső rituálét a hidegen ölelő Sith katakombák mélyén, szembe kell hogy nézzenek a Sötét Lordok völgyével. A mauzóleumban ősi Sith sorcererek százai várakoznak. Poros ágyaikban fekve várják hogy elpusztíthassák a gyengéket és méltatlanokat. A Völgy forr a több ezer nyugtalan lélek vészjósló győzelméről szóló mormogás őrült energiájától.
(Vissza)




Manaan

Rendszer: Pyrshak Népesség: 500.000 selkath (becsült), 2000 külvilági
Talaj: Óceán Import: Élelmiszer, technológia, fegyverek
Faj: Selkath Export: Kolto
Nyelv: Selkatha

Egy jelentéktelen rendszer kis bolygója.. Manaan leginkább említésre méltó jellemzője a nyugodt, azúrkék óceán, mely egész felszínét beborítja. A külvilágiak vendégül látása miatt a kétéltű selkathok létrehozták a végtelen óceán hullámain lebegő Ahto City nyüzsgő űrkikötőjét.

Manaan szerte a galaxisban egyetlen dologról ismert, ő a kolto nevű anyag egyetlen gyártója. A kolto a tenger felszínéről betakarított, igen jelentős gyógyító erővel rendelkező anyag. Ez az egyetlen export anyag olyannyira értékes, hogy ezt az aprócska világot az egyik legbefolyásosabb független planétává tette a galaxisban. A békeidőben is nagyra becsült kolto értéke exponenciálisan megnő háború idején. Nagyon sok csata győztesét, vagy vesztesét az hadseregek kolto tartalékai határozták meg.

A selkathok teljes mértékben tisztában vannak a kolto jelentőségének, ezért igen szigorú ellenőrzést vezettek be az anyag kitermelésére és exportálására vonatkozólag. Ez biztosította számukra a függetlenséget még a jelenleg folyó Köztársaság - Sith Háború idején is, s ezzel magyarázható a selkathok között egyre erősbödő arrogáns felsőbbrendűségi érzés kialakulásáért is.

Manaan kormánya hivatalosan a semlegesség politikáját vállalta fel az aktuális konfliktusban. Semleges státuszuknak megfelelően a selkathok mind a Köztársaság, mint a Sithek számára lehetővé tették, hogy nagykövetséget alapítsanak Ahto City-ben. A két rivális egymás minden lépését nyomon követi, s a selkathok is elég óvatosak az egyensúly fenntartásában, mindkét félnek ugyanakkora mennyiségű koltot exportálnak. Ezt a kínos, kényszeredett fegyverszünetet kizárólag a selkath törvények biztosítják, amely kíméletlen büntetéseket (beleértve a kolto export szankcionálását is) helyez kilátásba az ellen, aki megtöri a békét.
De vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy Manaan ingatag pozíciója a két szuperhatalom között egy irtóztató vérfürdőbe torkollik.. s ahogy a Sith és a Köztársaság között erősödik a konfliktus csak idő kérdése, míg a kölcsönös gyűlöletnek tovább már nem lehet gátat szabni, s Ahto City elsüllyed az erőszak szökőárjában..

(Vissza)




Tatooine

Rendszer: Tatoo Népesség: 5.000 - 10.000, ismeretlen bennszülött
Talaj: Sivatag Faj: Különféle telepesek; jawak, buckalakók
Export: Tatooinei érc Import: Bányászati/könnyűipari felszerelések
Nyelv: Basic, jawa

A Tatooine nagyon öreg világ. A felszínét végeláthatatlan homokdűnék borítják, melyeket csak a sziklák határolta kanyonok szakítanak meg.. ezeket már olyan régen elhagyták az óceánok, hogy sem az élők, sem a feljegyzések nem emlékeznek arra, mikor is történt. Két érző faj tekinthető őshonosnak a Tatooine világán, a jawak és a buckalakók. A kettő közül a domináns fajnak a buckalakók (nomád harcosok törzsei) tűnnek, akik visszautasítanak minden kísérletet, legyen szó akár kereskedésről, akár kommunikációról, meglehetősen egyoldalú ellenségeskedést mutatnak minden külvilági iránt. Velük ellentétben a jawak aprócska guberálók, és sokkal jobban érdeklődnek a kereskedelem, mint a küzdelem iránt. A nyelvüket fájdalmasan nehéz megérteni, s kultúrájuk mindmáig rejtély maradt.

A Tatooine-t a Köztársaság még nem mérte fel, nem dokumentálta megfelelően, mert hivatalosan még nem találták alkalmasnak a kolonizációra, sőt, mégcsak nem is minősítették lakhatóvá a bolygót. Ez persze nem akadályozott meg néhány magán vállalkozást hogy kifejezzék érdeklődésüket a bolygó iránt - az orbitális, bolygókörüli szondák, felmérések jelentős felszín alatti érctartalékokat mutattak -, de persze ez a tevékenység nem kap túl nagy nyilvánosságot. A Czerka Társaság vezette Anchorhead előőrs jelenleg az egyetlen lakott település, de úgy tűnik, lassú haldoklásra ítéltetett. A hivatalnokok meglehetősen szűkszavúak ebben az ügyben, s nem nyilatkoznak arról, vajon miért is csökken a működés, de a pletykák szerint a tatooinei érc valamilyen módon kifogásolható minőségű. A társaság persze ezt tagadja, de a tagadás hevessége épp hitelt ad, s megerősíti a pletykákat..

Valószínű, hogy a Czerka Társaság elhagyja tatooinei részesedését, de jelenleg 5 és 10 ezer között mozog azoknak a telepeseknek a száma, akik a földfelszínen, illetve alatta próbálnak boldogulni. Az önálló kolóniák megélhetését a pára lepárlók biztosítják, de Anchorhead-en kívül semmi sem bírja ki túl sokáig. Az emberek csak nagy ritkán utaznak fegyveres kísérők nélkül, s ennek nemcsak a buckalakók az okai. Hatalmas sivatagi ragadozók nyomait találták a megtizedelt bantha csordák mellett, s sok ember, aki felderítő útra ment, soha nem tért vissza. A helyi huttok létrehoztak egy kis pályát a ragadozó sikló versenyeknek, de a bolygó még mindig túl veszélyes ahhoz, hogy biztonságos szórakozásként kezeljék. A köznapi utazókat a Tatooine csak meglehetősen kis mértékben érdekli. Mindez megváltozhat, ha a helyi hiperűri utak hasznosnak bizonyulnak, de mindaddig csak ellenséges planéta, amit jobb elkerülni.
(Vissza)




Taris

Rendszer: Taris Népesség: 6 milliárd
Talaj: Város Import: Élelmiszer, nyersanyagok
Faj: Ember Export: Tarisi sör
Nyelv: Basic

A Külső Gyűrűn, a köztársasági űr peremén található Taris nagyszerű város-bolygója, amit valaha a galaktikus főváros, Coruscant vetélytársának is neveztek. Az ősi Taris dicsősége már rég elenyészett és az egykor lenyűgöző metropolis most romokban hever s az elmúlás nyomta rá bélyegét. A gazdagok és a hatalommal bírók elkülönülten élnek a Felső Városban, a bolygó képét uraló felhőkarcolók legmagasabb emeletein. Az itt élő nemesség körbezárja magát a jómóddal, elfeledkezve azokról a szenvedőkről, akik mélyen alattuk, az alsóbb szinteken nyomorognak.

Az Alsó Város nyomornegyediben egyértelművé válik a város pusztulása. Szenny és szemét lepi el az utcákat, kiégett járművek és betört ablakok emlékeztetnek a hataloméhes bandák között dúló háborúkra. Az Alsó Város lakói - nem-emberi idegenek, és azok, akik nem a privilegizált társadalmi rétegekbe születtek - küszködnek a túlélésért ezen pusztuló vidéken, foggal-körömmel kapaszkodva ahhoz a kis reménysugárhoz, hogy egyszer talán elmenekülhetnek kíméletlen, és erőszakos környezetükből.

De az Alsó Város lakói legalább reménykedhetnek valamiben. Azok, akiket a bolygó felszínére száműztek - a Kiközösítettek - már minden reményüket elveszítették. Akiket sorsuk az Undercity sötét, és napfény nélküli világába vetett kis bandákba verődve élnek az aprócska falvakban, és nyomorultan, véget nem érően küszködnek a túlélésért. Az éhezés és a járványok sok áldozatot szednek közülük, de a rakghoulok - ezek a mutáns, húsevő szörnyek, akik a Taris csatornáiban tenyésznek - még több áldozatot követelnek.
Mindezen misztikum felett a Felső Város továbbra is ragyog, és a nemesség gazdagságban és komfortban él. Ugyanakkor a bolygó meglehetősen védtelen, mivel túlságosan messze van a Galaktikus Mag és a Köztársasági Flotta védelmétől. A Sith Armada pedig felfigyelt rájuk..
(Vissza)




Ismeretlen világ

Rendszer: Ismeretlen Népesség: Ismeretlen
Talaj: Sziget, trópusi Import: Nincs
Faj: Ismeretlen Export: Nincs
Nyelv: Ismeretlen

Egy izolált és elfeledett rendszer aprócska világa.. ez a névtelen trópusi paradicsom hatalmas távolságra található a külső gyűrűtől, valahol a feltérképezetlen űrben. Az Ismeretlen Világot távoli elhelyezkedésének köszönhetően még nem fedezték fel, s nem készült róla semmilyen feljegyzés, hivatalos dokumentum nem szól létezéséről. A biztonságot tovább erősíti az a nagy erejű energia mező, amely az egész bolygót körbeveszi, s amely képes megbénítani bármilyen hajó navigációs és kommunikációs berendezéseit. Az elmúlt évezredben az Ismeretlen Világ egy technológiai temetővé vált, trópusi szigetei teli vannak szórva azon szerencsétlen hajók és cirkálók roncsaival, melyek balsorsuknál fogva keresztezték ennek a misztikus világnak a titkos pályáját..

De nemcsak az összetört hajók e világ egyetlen technikai maradványai. Tagadhatatlan bizonyítékok találhatóak arra vonatkozólag, hogy valaha itt egy hatalmas civilizáció élt. Óriási városok, melyek most már csak omladozó romok, amit magának követelt a dzsungel, némán tanúsítják, hogy egykoron itt egy tudományosan fejlett kultúra uralkodott. Ugyanakkor (mint ahogy sok mást is az Ismeretlen Világ esetében) csak találgatni lehet, hogy milyen katasztrófa, vagy kataklizma törölte el ezt a civilizációt a galaxis színéről.

Az Ismeretlen Világ nagyon sok kérdést vet fel.. Kik éltek itt régen? Ők hozták létre a bolygót övező energia mezőt, és ha igen, vajon milyen célból? És, ami még fontosabb, hova tűntek el? A válaszok, már ha egyáltalán léteznek, feltehetőleg megtalálhatóak abban az egyetlen épen maradt épületben, ami még mindig teljes épségében áll, egy hatalmas templomban, amely a legnagyobb szigeten áll. Látszólag immúnis az idő pusztítására, s a hatalmas emlékmű építészeti szerkezete egyszerre ismerős és felkavaróan idegen, kísérteties visszhangja egy eltűnt faj múltjának, s egy olyan történelemnek, melyet már soha nem fognak elmondani..
(Vissza)




Fordította / írta: Kwish
2003.12.15.