Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2007.01.23. - Kwish

The Broken Hourglass - Mal Nassrin gazdasága


Ez egy korábbi anyag a Hivatalos Oldal hétfői szösszenetei közül. Elmesélős stílusban a játék háttérvilágának gazdasági felépítéséről ad némi tájékoztatást. Az anyag alapját Redethe Hektor, Birodalmi közgazdász megjelenésre nem került feljegyzései képezik, aki meglátogatta Mal Nassrint, mielőtt továbbhaladt volna dél felé...


Hatodik nap
* Mal Nassrin kereskedelme még mindig kiábrándító módon átláthatatlan és stagnáló, már ami a szervezetét illeti. Ha csak a puszta pénzkínálatot önmagában vizsgáljuk, akkor benne van a Birodalom 15 első városában - ami igen erős vásárlóerőt jelent (valójában túl sok sanguilt tömködtek és rejtettek el a matracokban és a korsókban - ezek a konzervatív és földhöz ragadt emberek hajlamosak arra, hogy mindent megtakarítsanak, amit csak összekapartak). Mal Nassrin kiaknázatlan erőforrásokkal, lehetőségekkel rendelkezik, de lakóinak többsége túlságosan elégedett / fatalista / hülye ahhoz, hogy erre rádöbbenjen.

* Tegnap este találkoztam a takács guild képviselőjével. Festék és avas fűszer szagától bűzlött. Nem volt említésre méltó szemkontaktus. Arra jutottam, hogy a kereskedelmi és a könnyű ipari guildek nevetségesen gyengék itt Mal Nassrinban - ami nem meglepő a stagnáló növekedés és a gyenge kereslet miatt. A nehéz ipari guildek folyamatosan semmibe veszik a Birodalmi pecséteket a felszólításokon. Egyfolytában azt hallom, hogy jelentős befolyással bírnak, de eddig ennek még nem sok tanúbizonyságát láttam. Meg aztán nehéz is elhinni. Az itteni épületek többsége három kategóriába sorolható - kalyiba; régi és omladozó; omladozó és régi. Ha az építők guildje valóban olyan erős és aktív, akkor hol vannak az alapozások és új tetők?

* Az épületek sajnálatos negyedik kategóriája - az újgazdagok rikító ingatlanjai. Ezek igazi hólyagok, akik szerint a konyhaművészet azt jelenti, hogy citrommal spékelik meg ugyanazt a kecskét, ami a szegények asztalára kerül. Az ízléstelenségnek is több módja van.

* A nap - sőt, lehet, hogy az egész utazás - legérdekesebb felfedezése

ARANYBÁNYA!
Narimir drágakő és nemesfém bányái talán már kimerültek (találkoztam egy őszülő öreg bányásszal, 80 év körüli lehetett, egyfolytában csak a régi szép napokról, meg az ököl nagyságú opálokról hablatyolt), de itt, Mas Nassrin arénájában még kiaknázatlan tehetségek vannak. A Birodalmi vérsporttal kapcsolatos tiltások legális és tisztességes kivételezése meglehetősen érdekes (viszont hosszú és nem is igazán lényeges) történet. Ami viszont számít - az a hatalmas és kiaknázatlan bevételi lehetőség a birodalmi kincstár számára, valamint a potenciálisan hasznos / veszélyes helyszín a nyilvános gyülekezésre (talán elsősorban emiatt tiltották meg ezeket a rendezvényeket? Óvatosan kell majd kifejtenem a javaslataimat. Néhány szenátor megfeledkezik a rendszeres tisztálkodásról, de nagyon jól emlékeznek a különféle zendülések lekezelésének eseteire.

Ma megjelentem egy aréna "versenysorozaton". A helyek észrevehetően teli voltak, s nemcsak szegényekkel / rászorulókkal / bűnözőkkel. A bemutató a legjobb esetben is csak közepesnek minősíthető (szörnyű pajzs technika, néhány harcos úgy viselkedett, mintha nedves halat szíjaztak volna a kezére, vissza kellett tartanom a sikítozást), de a tömeget teljesen elbűvölte a négy küzdelem - nem volt haláleset, nem voltak csonkolások, gyakorlatilag megkoreografált összecsapások voltak. A mellettem ülő taknyos suhanctól megtudtam, hogy a mérkőzések kimenetele ugyanaz volt, és ütésről-ütésre megegyezett az elmúlt hét bemutatójával.

Feltettem néhány rendszertelen kérdést - úgy tűnik, hogy az aréna működtetői nem kötelezettek a birodalmi adó folyamatos fizetésére és csak egy kis összeget fizetnek a város kincstárába (az nem ismert, hogy milyen egyéb pénzeket fizetnek ki a "védelemért" - de biztos van valamennyi). A politikai agitáció fenyegetése meglehetősen kicsi a legnépszerűbb gladiátorok csak a meglehetősen homályos "legyetek jók egymáshoz, vagy találkozunk a ringben" tanácsot adják a polgárságnak, de rossz kezekben / rossz befolyás alatt a gladiátorok megkezdhetik az agitációt.

Az eseményekre szóló belépők alacsonyak, így az adóztatás valószínűleg nem zavarná meg a keresletet. 15%-os birodalmi adó azonnali kivetését javaslom, és egy kilenc hónapos időszakot annak tanulmányozására, hogy a Mal Nassrini modell alapján érdemes-e feloldani a vérsporttal kapcsolatos birodalmi szabályozást máshol is. Túl sok sanguil kerülhetne a kincstárba ahhoz, hogy ne törődjünk ezzel a lehetőséggel. A gladiátorok persze siránkozni fognak - de könnyen kitalálhatunk valami magyarázatot, hogy amikor a Birodalom gyarapodik, akkor ők szintén gyarapodnak. Talán érdemes lenne személyre szabott engedélyeket kiadni, hogy azzal kezeljük az agitáció veszélyét? Ha más nem jut eszünkbe, a jóindulatuk megnyerése érdekében ígérhetünk nekik egy ingyenes pajzshasználat kiképzést.

Forrás: Mal Nassrin Economic Report
Frissebb kapcsolódó cikkek:

2007.01.30. - The Broken Hourglass - Interjuhé Ric Halliwell grafikussal
2007.02.22. - The Broken Hourglass - Inventory kezelés
2007.03.07. - The Broken Hourglass - Sanelon...
2007.03.19. - The Broken Hourglass - Rejtőzködés és rejtett dolgok...
2007.04.06. - The Broken Hourglass - Nekos...

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2007.01.16. - The Broken Hourglass - A csoport skillekről...
2007.01.09. - The Broken Hourglass - Három képecske
2007.01.02. - The Broken Hourglass - BUÉK Tolmirában
2006.12.25. - The Broken Hourglass - Clan DLan interjuhé
2006.12.18. - The Broken Hourglass - A traitekről


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása