Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2007.01.02. - Kwish

The Broken Hourglass - BUÉK Tolmirában


A The Broken Hourglass hivatalos oldalán - ki tudja miért - a heti ismertető Tolmira Birodalmának egy érdekes szokását veszi górcső alá, nevezetesen az Új Év megünneplésének különféle módozatait...


A Birodalom falvaiban és városaiban az Új Év ünnepe csak egy kicsivel előzi meg a tavaszi napéjegyenlőséget (amit akár március 1-nek is nevezhetünk). A tolmirai hagyományok közé az alábbi események sorolhatóak:

"Az Óév Felmentése"
Az Óév kipurgálása és az Új Év köszöntése céljából a tolmiraiak gyakran nyitva hagyják az ajtókat és az ablakokat, valamint tűzijátékokat használnak annak érdekében, hogy lelőjjék az égről a démonokat és az Óév szellemeit útjuk közben. Az már meglehetősen új szokás az Új Év megünneplése során, hogy megpróbálják olyan fényesen kivilágítani az utcákat és házaikat, amennyire csak lehet. Az éjszakai kivilágítást korábban csak a kisebb állami ünnepek során alkalmazták - s semmi köze nem volt a naptárváltáshoz -, de ahogy a betörők kezdték egyre jobban kihasználni a "nyitott ajtók" szokását, a nagyobb városok úgy kezdték el fényes éjszakákkal köszönteni az Új Évet.

"Sikeres, Gyarapodást Hozó Új Év"
Az Új Évre sokan úgy tekintenek, hogy lehetőség nyílik a vagyonuk gyarapítására, így széles körben balszerencsének tartják, ha valaki az Új Év Napján eldob valamit. A babona továbbfejlesztett verziója szerint ha valaki szegényebben kezdi az Új Évet, akkor ezzel további nyomort, és elszegényedést idéz a fejére az eljövendő évben. A legszélsőségesebb példák szerint, nagyon sok vidéken a szemetet és a holttesteket sem gyűjtik össze, sőt, a legortodoxabb családokban felhalmozzák a konyhai és személyes hulladékot ezen a napon. Sok tolmirai még azt is elintézi, hogy valamit (ez a valami az üdvözlőlaptól, levéltől kezdve az ennivalón keresztül a virágkosárig minden lehet) kiszállítat magának ezen a napon, mivel véleményük szerint ez majd ösztönzi és ösztökéli az Új Év gyarapodását.

"Az Új Év Hírnöke"
Azt mondják, hogy az első ember, aki Új Év Napján beteszi a lábát egy otthonba, meghatározza az eljövendő év hangulatát - így aztán a legtöbb házban nem igazán szívesen látott vendégek a vak kéregetők és a koldusok. Rendszerint a balszerencse hírnökeként tekintenek a gyógyítókra is, mivel inkább a betegség előhírnökeként látják őket, nem pedig az eljövendő egészség képviselőjeként. Ebből a hagyományból igazi iparágat alakítottak ki az ügyeskedők, ahol a profi szórakoztatók, mulattatók gyakran pénzt kapnak azért a legjobb háztartásokban, hogy ők legyenek az Új Év hírnökei, míg az adószedők azért tartják a markukat, hogy garantáltan semmiképp se feketítsék be a küszöböt az Új Év Napján.

Ezek a hagyományok természetesen csak a Birodalom legfőbb vonulatában, az ember-uralta társadalomban élnek. Tolmira egyéb lakói rendszerint kevesebb hűhót csapnak az Új Év körül, bár mindegyiknek meg van a saját, egyedi ünnepe.

Az a viszonylag kevés Verai, akik megünneplik ezt az eseményt, egy olyan rendezvényen vesznek részt, melyet az egyszerű "Virrasztás" névvel illetnek - ez egy éjjel-nappal tartó őrség a veszély elriasztása érdekében. Az éjszakai őrséget rendszerint megosztják egyes csapatok között, de minden városban van egy olyan Verai, akinek a teljes, 24 órás Virrasztáson kell helytállnia. A különböző Verai csoportok között van némi súrlódás a tekintetben, hogy mikor is tartsák ezt a Virrasztást. Néhányan - a birodalmi uraiknak, munkaadóiknak szánt tiszteletadásként - a Birodalmi Új Év időpontját veszik figyelembe, míg mások az eredeti Ilvari Új Évet tekintik irányadónak, mely nyár közepén esedékes.

A Cella kultúra nem tart semmilyen speciális ünnepet az új év miatt - ugyanakkor sokukat teljesen boldoggá teszi, ha csatlakozik valamelyik fősodorbeli ünnepséghez, ha épp valami településen haladnak át. A legtöbb Cella a saját személyes kis naptárváltását ünnepli meg, mikor az egyéves házassági szerződésük a végéhez ér, s új társat választanak maguknak, vagy a saját törzsükből, vagy egy olyan közösségből, melynek áthaladnak a területén.

Már amennyire azt bárki meg tudja erősíteni, a Megvilágosodottaknak nincs semmilyen szervezett ünnepük az Új Évre - bár az alapos megfigyelők minden bizonnyal észreveszik, hogy igen komolyan profitálnak mások ünnepeiből, mivel ők a hírnökhöz és gyarapodáshoz kapcsolódó emberi babonákkal kapcsolatos áruk és szolgáltatások beszállítói, valamint ők biztosítják a Cellák éves esküvőihez az ételt, italt és a szórakozást.

Forrás: Ringing In the New Year, Tolmiran-Style




Frissebb kapcsolódó cikkek:

2007.01.09. - The Broken Hourglass - Három képecske
2007.01.16. - The Broken Hourglass - A csoport skillekről...
2007.01.23. - The Broken Hourglass - Mal Nassrin gazdasága
2007.01.30. - The Broken Hourglass - Interjuhé Ric Halliwell grafikussal
2007.02.22. - The Broken Hourglass - Inventory kezelés

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2006.12.25. - The Broken Hourglass - Clan DLan interjuhé
2006.12.18. - The Broken Hourglass - A traitekről
2006.12.06. - The Broken Hourglass - A Tolmirai Birodalom elfjei
2006.11.28. - The Broken Hourglass - A varázslat rendszerről
2006.11.07. - The Broken Hourglass - IGN RPGVault interjuhé #2


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása