Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2006.05.15. - Kwish

Mass Effect - Xbox.com interjuhé


Az Xbox.com készített egy elég jó kis interjút Casey Hudson-nal, a Mass Effect projekt igazgatójával. Igazából nem is olyan jó, mert nincs benne semmi új ;-) Viszont ami eddig kiderült, az benne van. Áttekintés.


Xbox.com: Hogyan született meg a Mass Effect? Mi volt az eredeti ötlet, s hogy változott az idő során ennek az ötletnek a kerete?
Hudson: Az eredeti ötlet az volt, hogy hozzunk létre egy hihetetlen nagyívű kalandot, melyben a lehető legnagyobb szerepet játsszák a helyszínek és a történet. Az elképzelhető legszörnyűbb fenyegetésre alapozva akartunk megformálni kialakítani egy epikus történetet. Az ötlet az volt, hogy a játékost helyezzük a történet középpontjába egy magával ragadó RPG élmény megteremtésével, melyben morálisan kihívást jelentő döntéseket kell hoznia, annak érdekében hogy megmentse a galaxist.

Xbox.com: Mit várhatnak a játékosok a karakter fejlődés/szintlépés rendszerétől? Hasonló, mint amilyen a Jade Empire-ben alkalmaztatok?
Hudson: A Mass Effect inkább a KotOR-hoz áll közelebb, már ami a karakterfejlődést és a szintlépést illeti. Ahogy a karakter tapasztalatot szerez, lehetősége lesz különféle számszerű statisztikák, tehetségek, képességek és erők fejlesztésére. Ezeknek a jellemzőknek a fejlesztése közvetlenül befolyásolja majd a karakter teljesítményét a játékban.

Xbox.com: A korábbi beszámolók hatalmas, nyitott világra utalnak, ahol szinte végtelen kalandozási lehetőségek várják a játékosokat, melyek kissé eltérnek a történet fő szálától. Mondanál néhány szót arról, hogy a játékosok milyen típusú tapasztalatokat szerezhetnek?
Hudson: A Mass Effect egy hatalmas, felfedezetlen bolygókkal teli galaxisban játszódik. A történet fő vonalához képest a játékosok meglátogathatnak nagyon sok, még felderítetlen világot a mindenre-jó terepjárójukon. Felfedezhetnek új idegen létformákat, erőforrásokat, összeomlott civilizációkat és fejlett technológiákat...

Xbox.com: Várakozásaitok szerint miként fogjátok használni a Xbox Live® Marketplace-t a Mass Effect esetében? Van bármilyen arra vonatkozó tervetek, hogy a játékkal különféle letölthető tartalmak készítését alapozzátok meg?
Hudson: Iszonyatos lehetőségeket látunk Xbox Live® Marketplace-ben, hogy még jobban gazdagíthassuk a Mass Effect nyújtotta élményt. Erről később egy kicsit többet tudunk majd mondani.

Xbox.com: Mondhatsz részleteket a történetről? Például, mi a történet alapja, mikor először megkezdjük a játékot?
Hudson: Elég sirály kis koncepció, és az alábbiak szerint foglalnám össze.
Az ősi idegen romokat kutató tudósok egy ijesztő legendáról beszélnek egymás között. Minden 50.000-ik évben egy kapu nyílik az űrben, melyen keresztül valamiféle gépi faj lép be a világunkba - learatják a szerver létformákat, s minden mást, amit ezek a fajok létrehoztak. Most 2183-ban járunk, s a kapu ismét ki fog nyílni...

Xbox.com: Hogyan kezelitek a harcot? Teljesen valós idejű, vagy inkább ahhoz hasonló egyveleg, mint amilyen a KotOR-ban is volt, ahol meg lehetett állítani az eseményeket, és új parancsokat lehetett kiadni?
Hudson: A Mass Effect valós idejű, csapat-alapú, taktikai harcrendszert használ. Olyan érzést kelt, és úgy néz ki, mint egy TP shooter (harmadik személyes nézőpontú lövöldözős játék), de határozottan RPGről van szó, ami magában foglal egy célzás-célra tartás rendszert is, ami a karakter képességein alapul. A fejlett, high-tech fegyverek használata mellett a harchoz tartozik még az ún. biotik-ok koncepciója is... ezek tudományos alapon létrehozott emberfeletti képességek, melyek végtelen lehetőséget adnak a harc során.
Normál esetben úgy is átvonulhatsz a csatamezőn, hogy hagyod, csapattagjaid saját taktikájuk szerint támogassanak, de meg is lehet állítani a harcot, hogy meghatározott mozgás, és célparancsokat adj ki nekik, s ezzel teljesen jól irányítható a harc.

Xbox.com: Hogyan irányíthatod és befolyásolhatod a többi csapattagot a harc során? Inkább az AI irányítja őket, vagy meghatározott parancsokat kiadhatsz nekik?
Hudson: A játékosok igazán kidolgozott irányítási és beállítási lehetőségekkel rendelkeznek a harc során. Kiválaszthatod a csapatod tagjait, s kedved szerinti fegyverekkel és páncélzattal szerelheted fel őket. Menetközben beállíthatod a kedvenc taktikájukat, de parancsokat is adhatsz a mozgás, az ellenfelek becélzása és még sok más egyéb vonatkozásában is.

Xbox.com: A játékosok határozzák meg, hogy néz ki a karakterük, vagy ez előre meghatározott?
Hudson: A játék egy igen alaposan kidolgozott karakter generálási folyamattal indul, mely lehetővé teszi a játékosoknak, hogy változatos, lenyűgöző, fotorealisztikus karakter megjelenések közül válasszanak. Lehet nő, vagy férfi a főkarakter, s igen részletesen lehet állítgatni az arc jellemzőit is.

Xbox.com: A Jade Empire és a KotOR egyaránt ismert a jó/gonosz rendszerükről. Várhatunk valami hasonló a Mass Effect esetében is, és ha igen, akkor hogyan alakul ez a dolog?
Hudson: A Mass Effectben egy jóval érettebb megközelítést alkalmazunk a jó és gonosz döntések vonatkozásában. A veszély amivel szembe kell nézned annyira végleges, hogy a karakter abszolút mértékben az elhárításában érdekelt. De az emberek még újak a galaktikus közösségben, így mindenki téged figyel, hogy többet megtanulhasson az emberiségről. Így amikor a galaxis megmentéséért harcolsz, eldöntheted, hogy ezt durván, önző módon, vagy szánalommal végzed el - és ezek a döntések határozzák majd meg az emberiség végleges helyzetét a galaxisban.

Xbox.com: Lesznek űrharcok is, és ha igen, milyen fejlesztéseket hajthatunk végre az űrhajónkon?
Hudson: A játékosok a saját csillaghajójukat, a Normandy-t irányíthatják. A hajó segítségével a játékosok felfedezhetik a galaxist - egyrészt megoldhatják a főtörténet rejtélyét, másrészt feltérképezhetnek (és leszállhatnak) új, ismeretlen bolygókat, aszteroidákat és elhagyott űrhajókat. Ez a koncepció nem foglalja magába a hajó-hajó ellen típusú harcot, de lesz lehetőség a járművek egyedi beállításaira - idetartozik az a leszálló egység, melyet az ismeretlen világok felszínének felfedezésére használhattok majd.

Xbox.com: Milyen jellemzőket emelnél ki, mint "next-gen" tulajdonságokat? A grafikus megjelenítésen túl mi lesz az a játékban, amit még a jelenlegi rendszerekkel nem tudtatok elérni?
Hudson: A Mass Effect egyik jellegzetessége, hogy igen sok, in-game "digitális színészt" használ, melyek mindegyike élethű mozgással, mimikával bír, s mindemellett a fejleszz párbeszéd rendszer magával ragadó személyiséget ad nekik. Eddig még soha nem tapasztalt módokon léphetsz kapcsolatba a karakterekkel, különösen a párbeszédek új kezelőfelületének köszönhetően, mely lehetővé teszi, hogy azonnal reagálja a beszélgetésre, miközben fenntartod egy igazi beszélgetés ütemét.
Most először folytathattok majd valós-idejű beszélgetést (vagy vitát) egy játékban. Ez a korábban még nem tapasztalt realizmus még jobban átadja a játékosokat a történetnek, ahol a többi karakterrel való kapcsolat zsigeri és érzelmi szinten működik.

Xbox.com: Köszönjük a beszélgetést!

Forrás: Xbox.com - Mass Effect Takes Up Space




Frissebb kapcsolódó cikkek:

2006.11.30. - Mass Effect - ActionTrip interjuhé
2007.01.22. - Mass Effect - IGN interjuhé szemezgetés
2007.01.31. - Mass Effect - Saren (Ellenfelek #1)
2007.02.01. - Mass Effect - RPG Codex interjuhé (fake)
2007.02.14. - Mass Effect - TeamXbox interjuhé #1

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2006.05.12. - Mass Effect - E3 benyomások
2006.05.10. - Mass Effect - Képecskék
2006.04.24. - Mass Effect - CGO interjuhé #2
2006.04.22. - Mass Effect - CGO interjuhé #1
2006.03.24. - Mass Effect - GDC infomorzsák


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása