Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2006.05.12. - Kwish

Mass Effect - E3 benyomások


A Mass Effect bemutatóját követően több élménybeszámoló is megjelent a neten, ezekből szemezgetek, próbálva a lila színű PR lelkesedésből kikaparászni az infókat (ahol a lila színű PR lelkesedésnek is van valami tartalma, igyekszem visszaadni... )


  • A múltban a galaxisunk népes és életteli hely volt, de a tébolyodott mechanikus ellenségek hordái elsöpörték az egészet. Ismét esélyes egy ilyen mindent elpusztító invázió, és a játékos feladata lesz, hogy megtalálja az események mögött rejlő igazságot, s hogy miként hozza helyre a dolgokat.
  • A játék a 30 mérföld hosszú Citadel néven ismert űrállomáson kezdődik. Az utazás eszköze pedig a Normandy nevű űrhajó lesz. A főhős Commander Shepard.
  • A főkarakter teljesen testreszabható lesz, még ún. háttértörténetet is lehet majd választani. A BioWare egy olyan logikát alakított ki, mely felismeria kiválasztott háttértörténetet, s ez alapján az NPCk módosítják a főkarakterrel szemben tanúsított viselkedésüket. Ha pl. erőszakos múltat választ a játékos, akkor az NPCk jobban tartanak a karaktertől.
  • A fő cselekmény 20-30 óráig tarthat, de nagyon sok múlik a mellékküldetéseken, melyek felturbózzák a játékmenetet.
  • A moralitás igen fontos szerepet játszik a játék működésében. Emberként a játékos nem önálló szigetként, hanem az emberiség képviselőjeként tevékenykedik, s így tettei és döntései nemcsak saját megítélését befolyásolják, hanem azt is, hogy az univerzum többi lénye miként tekint az emberiségre, mint egészre. Éppen ezért a döntéseknek jóval tágabb értelemben véve is lesznek hatásai (bár erről a BioWare nem árult el részleteket). A fejlesztők bevallása szerint a jó és gonosz szélsőséges képviselete mellett megpróbálják a köztes állapotokat is értékessé tenni (szembe pl. a KotOR-al, ahol igazán a szélső értékek esetében jöttek a bonuszok).

1280 x 720

1280 x 720

1280 x 720

1280 x 720

1280 x 720
  • A moralitás a tettek alapján, illetve a párbeszédek alapján kerül meghatározásra. A párbeszédek egy ún. "command ring" segítségével lehet kezelni, mely a képernyő jobb felső sarkában helyezkedik el. Ez hat szegmensre van osztva, s mindegyikük valamilyen erkölcsi hajlammal kapcsolatos. Ezen a módon a játékos memorizálhatja, hogy melyik szegmens mit reprezentál, s már nem is kell a command ring-re figyelni a válaszadásnál. A párbeszédek ezzel a módszerrel sokkal természetesebbek, különösen mivel már akkor is válaszolhatunk, mikor még az NPC be sem fejezte a mondandóját. Így ahelyett hogy kínos szünetek lennének minden válasz között, igazán gördülékeny beszélgetéseket élhetünk át.
    A BioWare fejlesztők verbális harcnak is nevezik az így kialakuló beszélgetéseket. Volt egy olyan eset, mikor információt kellett volna kiszedni egy meglehetősen passzív csaposból. Mikor a csapos dugipénzt akart volna, Shepard agresszív megközelítésbe váltott (command ring), előhúzott egy pisztolyt és a csapos fejének szegezte. A csapos arckifejezése azonnal megváltozott, s nem igazán volt szükség szövegre ahhoz, hogy az ember megérezze a hangulatváltást.
  • Attól függően, hogy a több tucatnyi lehetséges társ közül melyik kettőt viszi magával az ember, különféle azonnali beszólásokat hall majd a játékos, attól függően, hogy a tettei, válaszai hogy viszonyulnak a társak morális beállítottságához. Ha a főkarakter tettei túlságosan ütköznek az adott társ erkölcsi kódexével, akkor akár ki is léphet a csapatból.
  • A rövid párbeszéd bemutató során kiderült, hogy a Mass Effect karakterei igen jól kialakított mimikával, és szinte valóságos szemmozgással rendelkeznek. A párbeszédek teljesen hitelesek, s ebben valószínűleg közrejátszik a szinkron és a valósághű animációk is.
  • A harc a játék igazán érdekes része. A játékban van egy kis közelharci elem, de az arzenál legnagyobb része nagy-energiájú, futurisztikus lőfegyver.
  • A karakterek megjelenése természetesen attól függ, hogy mit viselnek, minden egyedileg látható. Ha pl. valaki felvesz egy brutális, nagy sisakot, az rögtön látszik is a megjelenésén. Ugyanez a helyzet a fegyverekkel is.
  • Harci jelenet: Ahogy a bemutató során egy háromtagú csapat előreosont a dzsungelben, hirtelen megláttak egy magányos ellenfelet. Ahelyett, a menükezelés helyett a főkarakternek egyszerűen csak rá kellett zoomolnia a karabélyával. Lényegében ez azt jelenti, hogy a találat érdekében meg kell célozni az ellenfelet. Ha már egyszer sikerült a célzás, onnantól a karakter statisztikái veszik át a feladatokat. A találat lényegében a karakter jellemzőin, a fegyvermódosítókon, és a karakter specializációján múlik.

1280 x 720

1280 x 720

1280 x 720

1280 x 720

1280 x 720
  • A csapattagok teljesen irányíthatóak, s bármikor lehet közöttük váltogatni. Ha a játékos nem közvetlenül irányítja őket, akkor saját maguk tevékenykednek, s a lehető legmegfelelőbb módon megpróbálják megsemmisíteni az ellenfelet. A játékot meg lehet állítani, és taktikai parancsokat lehet adni a társaknak. Össze lehet kapcsolni a mozgás és támadás utasításokat, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell megállítani a játékot amiatt, hogy megmond a csapatodnak, merre vonuljon és mikor támadjon.
  • A fegyverek mellett bemutatták az ún. sötét energia támadást is, ami egy a játék sok mágikus opciója közül. Bár ezt az energiát nagyon sokféleképp lehet használni, a bemutató során meglehetősen támadólag éltek vele, a karakter karjáról egy mágikus energia indult el, ami felrobbant a becsapódásakor.
  • A megsemmisíthető környezetet akár arra is lehet használni, hogy az ellenfeleket likvidálja a segítségével a játékos. Mikor a bekerített ellenfelek visszavonultak egy hídra, az irányított karakter előhúzott egy gránátot és mögéjük hajította, s a robbantás elvitte a híd védőfalát, egy hatalmas pedig rázuhant az ellenfelekre.
  • A szintlépéskor különféle képességeket, skilleket lehet felvenni, némelyik a fegyveres képességeket javítja, míg más a párbeszéd opciókat bővíti.
  • Bárhova lehet utazni a galaxisban, igen felhasználó barát a térkép-rendszer. A galaktikus látószögből csillagfürtökre lehet közelíteni, onnan naprendszerekre, ellenőrizni lehet a bolygók adatait, s rögtön a felszínre lehet dobni a hatkerekű felderítő járművet. Ezt a terepjárót is egyedileg lehet alakítani, különféle fegyvereket lehet ráépíteni. A fejlesztők az állították, hogy pillanatnyilag még nem terveznek hajó-hajó elleni küzdelmet.
Forrás: IGN PC; TeamXbox; TheManRoom



Frissebb kapcsolódó cikkek:

2006.05.15. - Mass Effect - Xbox.com interjuhé
2006.11.30. - Mass Effect - ActionTrip interjuhé
2007.01.22. - Mass Effect - IGN interjuhé szemezgetés
2007.01.31. - Mass Effect - Saren (Ellenfelek #1)
2007.02.01. - Mass Effect - RPG Codex interjuhé (fake)

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2006.05.10. - Mass Effect - Képecskék
2006.04.24. - Mass Effect - CGO interjuhé #2
2006.04.22. - Mass Effect - CGO interjuhé #1
2006.03.24. - Mass Effect - GDC infomorzsák
2006.01.30. - Mass Effect - Hogy el ne felejtsük...


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása