Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

2006.04.25. - Kwish

NWN Vault interjuhé

Mostmár kezdem elveszíteni a fonalat, hogy a WW3 rendezvénysorozaton melyik nap mi történik, mindenesetre az NW Vault az ötödik napot jelölte meg rövid interjuhéja közzétételeként, a Hivatalos Oldal meg hatodiknak, no, mindegy...

1. NWN Vault: Nem is olyan régen kiadtatok egy olyan képet, mely nagyszerűen ábrázolja, ahogy Geralt valami őrző lény ellen harcol. Mondanál arról egy kicsit többet, hogy milyen lényről is van szó?
CD Projekt: Az ellopott witcher titkok üldözése közben Geralt olyan rejtélyekkel kerül szemben, melyek még a sorcererek előtt sem ismertek. Ez az arkane tudás - mely arra vonatkozik, hogy miként lehet módosítani az anyagot és mesterségesen életre kelteni - különös módon azokra a kísérletekre és mutációkra emlékeztetnek, melyeket a witchereken is elvégeztek. Az egyik küldetése teljesítése során Geralt egy veszélyes és ködös mocsarat kell hogy felderítsen, ahol egy torony romjaiban régóta elfeledett ezoterikus tudást őriznek a képen is látható "kőgólemek".

2. NWN Vault: Hány különféle lény lesz a játékban, és lesznek-e olyanok, melyek eredetileg nem szerepeltek a könyvben?
CD Projekt: Több mint 70-féle szokásos szörnnyel és vadállattal találkozhattok a játékban, és lesz néhány egyedi főellenség is (most ebbe a körbe nem tartoznak bele az emberi, illetve egyéb fajhoz tartozó ellenfelek). A legtöbb ilyen lény kapcsolódik Andrzej Sapkowski eredeti könyveihez (ha nem is tűnik fel, akkor is legalább megemlítik, vagy leírják őket). Persze mi is kidolgoztunk néhány újabb lényt, de nagyon odafigyeltünk arra, hogy ne törjük meg az eredeti szerző által kialakított stílust és hangulatot.

3. NWN Vault: A játék grafikája igazán lenyűgöző. Még mindig dolgoztak a grafikus engine-en, vagy már a legnagyobb részével végeztetek?
CD Projekt: A játék engine legnagyobb része már befejezettnek tekinthető, most az olyan különleges effekteken dolgozunk, mint a teljes képernyős effektek, vagy az árnyékok.

4. NWN Vault: Mondanátok arról néhány szót, hogy milyen grafikus effektekkel találkozhatunk majd a játékban? Például ha Geralt felhörpint egy elixírt... Vagy mi történik, ha egy mágikus jelet használ?
CD Projekt: Szinte minden egyes bájitalnak speciális animációja, grafikus effektja, vagy hanghatása van. A legfigyelemreméltóbb talán a nightvision (jónéhány effekt a bájital erősségétől függ), a sebesség felgyorsítása (ez amolyan bullet time blur effekt) és a részegség (ez akkor jelentkezik, ha valaki túl sok elixírt fogyaszt). A mágikus erőknek (jeleknek) szintén megvan a saját effektjük. Ezen túlmenően a hős skilljei szintjétől függően eltérő erősségű a vizuális megjelenítés, s ne is említsük a witcher egyéb felszerelési tárgyaihoz (amulett, kardos, gránátok) kapcsolható különleges hatásokat.

5. NWN Vault: Milyen módszert használtok a fák kialakítására?
CD Projekt: Az összes fa renderelését SpeedTree könyvtárral kezeljük. Ez három fő elemből áll: SpeedTreeCAD, 3DS Max plugin, és runtime könyvtárak. Az első lehetővé teszi számunkra, hogy teljesen az igényeink szerint alakítsuk a SpeedTree könyvtárban található modelleket, ideértve azt, hogy kisebb módosításokat hajtunk végre az alakjukon, színükön, a falevelek sűrűségén, ésatöbbi. A MAX-plugin elülteti a kiválasztott fákat - csak annyi a dolgunk, hogy meghatározzuk a terület határait, és kiválasszuk azt, hogy milyen fafajtát szeretnénk használni. Az utolsó elem - a runtime könyvtár - felelős az adatok betöltéséért, s annak meghatározásáért, hogy milyen részletezettségi szintet használjunk a kamera pozíciójától függően.

6. NWN Vault: Nemrég bejelentettétek, hogy a The Witcher nyomtatott könyv formájában is elérhető lesz Angliában. Mondanátok erről egy kicsit többet, illetve hogy mi várható ezen a területen Amerikában?
CD Projekt: Pillanatnyilag most ismerkedünk az Orion Books angol kiadásra vonatkozó terveivel, és tájékoztatunk mindenkit, ha már mi is többet megtudunk a dologról.

7. NWN Vault: Mit várhatunk az idei E3-as demótól? Lesz esély arra, hogy játszunk a játék demó verziójával?
CD Projekt: Idén nagyon nagyot lépünk előre a tavalyi anyagokhoz képest. Először is, lehetőséget adunk látogatóinknak, hogy vessenek egy pillantást a witcherek világára. Aztán adunk egy kis háttérinformációt a játék történetéről. Ezt követően a vendégeink megtekinthetik, hogy miként fejlődött a harc az elmúlt hónapokban, majd megmutatjuk azt, ahogy a karakterünk különféle döntéseket hozhat, s láthatjuk a különféle végkimeneteket. Végezetül megmutatjuk, hogy milyen fejlődést értünk el a technológia szintjén, mindazoknak, akik érdeklődnek az árnyékolások, fények, lombozat, árnyékok és animációk.

8. NWN Vault: Nem is olyan régen megbíztátok Tom Ohle-t, a BioWare korábbi munkatársát, hogy kezelje a PR tevékenységeteket. Elmondanátok, hogy honnan jött az ötlet, s hogy miért lesz felelős?
CD Projekt: Már elég régóta kapcsolatban állunk a BioWare-el, mióta kiadtuk az első játékukat Kelet-Európában. Mivel mi itt vagyunk Lengyelországban, s mivel az USA piacot olyan fontosnak tartjuk, úgy gondoltuk jó ötlet lenne, ha valaki képviselne minket azon a területen. Tom éppen most hozta össze a cégét, így az időzítés tökéletes volt. Szóval pillanatnyilag ő bonyolítja az összes Észak-Amerikai PR tevékenységünket. Véleményünk szerint nagyszerű munkát végzett a BioWare-nél az új játékok kiadásakor, így teljesen természetes a dolog.

9. NWN Vault: Mivel ez az első házon belüli játékfejlesztésetek, eddig mi bizonyult a legnagyobb feladatnak?
CD Projekt: Mint rendszerint ebben az üzletben, a legnagyobb kihívást a gyártás és a folyamatosan növekvő csapat kezelése, leszervezése jelentette. Nagyon sok igen tehetséges emberrel dolgozunk, így nem voltak technikai, grafikai vagy fejlesztői problémáink, de a legtöbbjük nagyon fiatal, és nem igazán tapasztalt a játékfejlesztés területén, így számunkra ennek kezelése jelentette a legnagyobb kihívást. A játék azonban nagyon jól halad, így biztosak vagyunk abban, hogy a munkájuk végül kifizetődőnek bizonyul.

10. NWN Vault: Tudtok már valami közelebbit arról, hogy milyen eszközöket adtok majd a közösségnek a saját moduljaik kialakításához?
CD Projekt: Már körvonalazódtak a kiegészítő dolgokhoz, addicionális tartalmakhoz kapcsolódó terveink, és tájékoztatjuk a rajongókat, e tervek véglegesítődéséről egy későbbi időpontban.

Köszönet a CD Projekt csapatának a válaszokért.

Forrás: NWN Vault - The Witcher Interview