Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2006.01.02. - Kwish

4th Battalion - GG Mania interjuhé (masszív)


A GameGuru Mania oldal lehozott egy interjuhét Maxim Voznyuk fejlesztővel a (MiST land - South) a készülő 4th Battalion című játékukkal kapcsolatban, elég részletes, sok mindenre kiterjedő kérdezz-felelek... egy kis szépséghibával (néhány válasz jószeréveel a korábbi IGN RPGVault interjuhé ismétlése).


GGMania: Mondanál pár szót magadról, s hogy pontosan mi a feladatod a 4th Battalion játék fejlesztésében?
Maxim: Maxim Voznyuk vagyok, a 4th Battalion projekt menedzsere.

GGMania: Bemutatnád a röviden a fejlesztő csapatot?
Maxim: A MiST land - South gárda mögött már sok nagyobb projekt van. Az összes játékunk nagyon népszerű volt Oroszországban, és a nyugati játékosok is ismernek minket az olyan játékokról, mint a "Paradise Cracked" és a "COPS 2170: The Power of Law". Jelenleg a saját projektnek minősülő "Warfare" és a "4th Battalion"mellett mi készítjük a jól ismert "Jagged Alliance" sorozat folytatását.

GGMania: Adnál egy kis áttekintést a játékról, hogy miről is szól egyáltalán?
Maxim: A "4th Battalion" egy akció-RPG, mely a Cyberpunk Univerzumban játszódik. Ez hatalmas és igen gazdag univerzum, ahol a játékos szabadon mozoghat, szabadon fejlesztheti tulajdonságait és készségeit, különféle NPCk-kel léphet kapcsolatba, felállíthatja saját csapatát, új fegyvereket és járműveket szerezhet.
Röviden, a játékos megtehet minden olyan dolgot, amit a legtöbb RPG lehetővé tesz. Az akció elemek pedig dinamikát, spontaneitást, valamint könnyen használható és intuitív irányítást biztosítanak. A "4th Battalion" világa nagyon interaktív - minden egyes tetted befolyásolhatja a játékot. A játék legfontosabb jellemzői a dinamikus környezet, ahol a játékos a térkép legegyszerűbb objektumát is képes megsemmisíteni. Emiatt aztán nagyon sok jármű van a játékban, a könnyű hoverbike-tól kezdve a hatalmas, sétáló tankokig. Minden járművet közvetlenül a játékos irányít.

GGMania: Honnan vettétek az ötletet a játék elkészítéséhez?
Maxim: A 4th Battalion a Reality v.4,23 nevű univerzumban játszódik, ami itt Oroszországban nagyon népszerű. Ez egy hatalmas cyberpunk világ több száz évnyi történelemmel. A legutolsó játékunk, mely ebben az univerzumban játszódott igen meleg fogadtatásra talált a cyberpunk rajongók részéről. De csak most áll rendelkezésünkre az a technológia, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megvalósítsuk ötleteinket. A 4th Battalion koncepcióját tekintve a korábbi "Reality v.4.23" játékaink előzményének tekinthető.
A játék eseményei a "Reality v.4.23" világok kialakulásának idején zajlanak, mely az egyetemes káosz, és a marsi polgárháború időszaka. A 4th Battalion a Keresztesek Rendjének ("Crusaders") egyetlen nehézpáncélos alakulata, egy új, "törvény-érvényesítő", rendfenntartó hatalom, a rend és a felemelkedő Rendszer ("System") utolsó támogatója (ez az ún. Rendszer egy kém szervezet, mely a civil tevékenységek nyomon követésével próbálja meg biztosítani a globális jólétet, és az emberek gyarapodását).

GGMania: Mit tudsz mondani a játék történetéről?
Maxim: Főkarakterünk egy fiatal rendőr a Földről, akit ideális jelöltnek tekintenek az újonnan létrehozott katonai elit csapat, a Keresztes Rend egy posztjára. Egy különítménybe küldik, a Mars polgárháborús térségébe. A légi járművet lelövik a felső atmoszférában, és lezuhan a bolygóra. A játékos választja meg a hajó zuhanási görbéjét, ezzel befolyásolva azt, hogy mely ponton kezdődik a játék.
A későbbiekben a játékos megismeri a Mars különféle társadalmi kapcsolatait, ahol több csoport (lázadó bányászok, a Föld kormányzata, nagyhatalmú társaságok, különféle vallásos szekták) érdekei is összeütközésbe kerülnek A Keresztes Rend képviselőjeként célunk a káosz megszüntetése. Minden egyes terület, zóna esetében lesz egy ún. káosz-szint, s a feladat az, hogy ezt a bolygó egész területén nullára csökkentsük. Hogy ezt a játékos hogyan oldja meg, az teljesen rajta múlik. Megsemmisíthetünk akár mindenkit ("ha nincs ember - nincs probléma" elv), vagy egy csoport támogatásával elnyomhatjuk a többieket... vagy egyszerűen egyensúlyt teremtünk a különféle érdekcsoportok között, így azok már nem harcolhatnak egymás ellen, hiszen képtelenek lennének bármit is nyerni a háborúban - ez is csökkenti a káosz, a zűrzavar szintjét.
Lesznek olyan erők is, melyeket semlegesíteni kell, s teljesen mindegy, hogy ezt a játékos saját kezűleg oldja meg, vagy valaki más végzi el helyette. Minden a játékoson múlik. A játék befejezését rendkívül eltérő módon is elérhetjük, és különféle befejezések várhatóak.

GGMania: Milyen karakter osztályokból választhatnak a játékosok?
Maxim: Megközelítőleg kilenc karakter osztály várható, néhány közülük: rohamozó (assaulter), mesterlövész (sniper), sofőr (driver), hacker (hacker), orvos (medical).
Minden egyes osztály saját fejlődési úttal és saját különleges képességekkel (perk) rendelkezik. Bizonyos személyek esetében személyes perkek is lesznek. A játék elején megválaszthatod a karakter osztályt - ezt később nem lehet majd módosítani a játékban.
A játékos más karakterek alkalmazásával, felbérlésével csapatot állíthat fel. És ahogy a készségei fejlődnek, különleges funkciókat kaphat, mint például a szakasz, a század vagy akár egy egész zászlóalj irányítása. A játékos csapatához tartozó minden egyes karakter egyedi személyiség, és eltérő helyszíneken lehet velük találkozni. A csapat összetétele attól függően változik, hogy kik tekinthetőek a játékos ellenségeinek és barátainak. Az új csapattagok új utakat adhatnak a játék befejezéséhez, valamint új küldetéseket is hozzáférhetővé tesznek, valamint erősíthetik a játékost a nehezebb szituációkban. Persze lehetséges a játékot szólóban is végigjátszani, csak úgy nehezebb lesz. A csapattagok között különféle konfliktusok is lehetnek, mivel mindegyik saját személyiséggel, jellemmel, prioritásokkal és vágyakkal rendelkezik, így bölcsen kell dönteni arról, hogy ki a legfontosabb a játékosnak: kit viszel magaddal, s kit nem. A játékos fejlesztheti saját karakterét, illetve a csapatának tagjait is, felszerelheti őket, valamint megváltoztathatja a jellemzőiket a szintlépéseknél. A felszerelés változása látható változásokat okoz a karakternél. Minden egyes karakter egyedi megjelenéssel, önéletrajzzal és hanggal rendelkezik.

GGMania: Meghatároznád az RPG rendszert? Milyen készségek és tulajdonságok vannak?
Maxim: Többé-kevésbé minden karakter rendelkezik majd az ilyen típusú RPGkben megszokott jellemzőkkel, tulajdonság-készlettel, de mi ezt kibővítettük egy perk-rendszerrel és egy skill-rendszerrel is, ami lehetővé teszi a játékosok számára, hogy minden újrajátszás esetén másképp fejlesszék a karakterüket. Ezen felül a legtöbb csapattag rendelkezik majd olyan egyedi perkekkel és készségekkel, melyek más karakterek számára nem elérhetőek. A készség rendszerben (skill-tree) való továbblépést skill pontok korlátozzák. Minden egyes készség néhány készség pontba kerül, így egyszerűen nem lehet minden készséget kifejleszteni. A katonai készségek mellett lesznek olyan békés skillek is, mint a hackkelés, az orvoslás, vagy a diplomácia - szeretnénk arra lehetőséget adni a játékosoknak, hogy akár egyetlen lövés nélkül végigjátsszák a játékot.

GGMania: Milyen tárgyakat és fegyvereket használhatnak a játékosok?
Maxim: A fegyverek és a tárgyak nagyon fontos részei a játéknak. Száznál is több fegyverféleség van a játékban, a pisztolytól kezdve a nehéz rakétavetőig bezáróan. Nagyon sok páncél és különféle felszerelési tárgy megtalálható, ideértve az implantokat is, melyek lehetővé teszik olyan dolgok véghezvitelét, melyekre a hétköznapi emberek nem is képesek. A normál fegyverek mellett lesznek egyediek is, melyek bizonyos küldetések után lesznek hozzáférhetőek. Ezek annyiban térnek el a hétköznapi cuccoktól, hogy extra jellemzőkkel és nagyobb tűzerővel rendelkeznek. A felszerelés minden egyes változása változást okoz a játékos megjelenésében is.

GGMania: A sajtóanyag állítása szerint több mint 30-féle járművet vezethet majd az ember, a könnyű homokfutótól kezdve a nehéz, sétáló roham tankig. Mondanál erről néhány szót?
Maxim: Mint már mondtam nagyon sok különféle, irányítható jármű lesz, melyek nem csak a fegyver öblök számában és a páncél vastagságában térnek el egymástól, hanem a mozgás típusában is (kerekek, nyomvonalak, légpárna, sétáló mechanizmus).
A mozgás dinamikája a mozgás típusától függ. A járművek irányításához személyzetre lesz szükség. A legénység nagysága pedig a járművek funkcióitól függ. Például egy ember is elég a hoverbike irányításához, mely egy gépfegyverrel és néhány pár rakétával van felszerelve, de héttagú személyzetre lesz szükséged, ha egy nehéz ostromtankot szeretnél irányítani. No persze lehet akár egy is, de akkor a jármű funkciói lesznek korlátozottak, vagy mozogni, vagy lőni lesz képes valamelyik fegyveréből, vagy energia pajzsot tud majd létrehozni. A teljes legénység viszont lehetővé teszi az összes funkció egyidejű használatát. A járműveket vásárolni, illetve zsákmányolni lehet. A garázsban aztán tovább is fejleszthetők... ideértendő további fegyverzet és páncélzat ráépítése, a különféle modulok cseréje. Minden egyes változtatás látható lesz majd a járművön is.

GGMania: Kérlek, mondj néhány szót a játékban található ellenségekről, és az intelligenciájukról.
Maxim: Nagyon sok különféle hatalmi csoport tevékenykedik a Marson, ideértve a kormányzati erőket, a lázadókat, a hatalmas társaságokat a saját hadseregeikkel, a szerencsevadászokat és a kincsvadászokat. A játékos találkozhat egyszerű emberekkel és cyborgokkal egyaránt. Öreg, elhagyott bányák várnak rá a mutáns telepekkel, és a sivatagban néhány őrült szektással is összefuthat. Az egyedi test generáló rendszerünknek köszönhetően nem igazán lesz visszatérő alak, modell a játékban. Ennek köszönhető aztán, hogy a játékos környezetében megforduló személyek (ideértve az ellenfeleket is), mind eltérő megjelenésűek lesznek.
Nagyon odafigyelünk az AI-re. Az ellenfelek nem buta próbababák lesznek, akiket csak le kell lőni. Ha tűz alá kerülnek, akkor keresnek valami fedezéket, kihasználva a terep adottságait és a környező tárgyakat. Ha csapatban vannak, sokkal taktikusabban viselkednek, fedezik és segítik egymást. Ha egy járművel csapnak össze, akkor a gyenge pontjait célozzák meg és a rendelkezésükre álló legmegfelelőbb fegyvert használják. A különféle csapatok eltérő taktikát használnak. Például a lázadók felszerelése meglehetősen szegényes, így olyan sokan támadnak, hogy számbeli fölénybe kerüljenek. A társasági erők nehéz tankokat és rohamcsapatokat használnak, a legújabb fegyverzettel felszerelkezve.

GGMania: Leírnád a harcrendszert?
Maxim: Két alrendszere lesz a játéknak: a közelharc és a távolsági harc. Ezek a karakter közvetlen irányítására épülnek. Egy komplikált animációs rendszert dolgoztunk ki a közelharcra, ideértve a nagyon sokféle ütést, csapást is. A játékos - különféle kombinációkkal - maga kezeli a csapásokat. A távolsági harcban fegyvereket és járműveket használhatunk. A karaktereket a billentyűzet segítségével mozgatjuk, és az egérrel kell célozni. A test különböző részeit is meg lehet célozni. Például, ha az ellenfél fejét célozzátok meg, akkor nagy valószínűséggel meg is ölitek. A járművek különféle rekeszeket tartalmaznak, melyek eltérő funkciókkal és páncélzattal rendelkeznek - ha a tank meghajtó rendszere sérül meg, akkor mozgásképtelenné válik, de még képes lesz tüzelni. Így ha ismered a járművek gyenge pontjait, sokkal hatékonyabban pusztíthatod az ellenfeleid.

GGMania: Milyen küldetések várhatóak az egyjátékos játékban? Mondanál valami példát?
Maxim: Nagyon változatos küldetések lesznek. Mint már mondtam, van egy végső cél, de a játékoson múlik, hogy azt miként éri el. Lesznek a szokásos "menj és hozd", meg "öld meg az ellenséget" feladatok is, de több lesz az olyan intenzív, többlépéses, többszintű küldetés, amit különböző módokon oldhattok meg. Vannak olyan küldetések, melyek a diplomácia készség fejlesztését igénylik, annak érdekében, hogy rábírjatok valakit valami megtételére. És persze lesznek rejtőzködéssel megoldható feladatok! A játékoson múlik, hogy melyik hatalmi csoportosulást választja, hogy melyik oldalra áll. Néhány hatalmi csoport mindig szemben áll egymással, és az, hogy a többi miként viszonyul a főkarakterhez, igazán csak a játékos döntésein múlik.

GGMania: Mondanál valamit a játék kezelőfelületéről?
Maxim: A játékot nem terheljük túl grafikai elemekkel. A játékmenet képernyő csak a szükséges menüpontokat tartalmazza: a játékos állapota, mini-térkép. Ha valamilyen járművet kezelsz, látható lesz a különféle rekeszek állapota, a páncélzat, a muníció mennyisége... A felszerelés, a karakter és a napló elkülönül majd a játékmenet képernyőtől - mint ahogy ez a legtöbb RPG esetében is van.

GGMania: Mit tudsz mondani a játék engine-ről?
Maxim: A játék az igen komolyan módosított WarFare enginet használja. Ennek az engine-nek a fő jellemzői a kellemes fényhatások és a valósághű fizika. A játékos gyakorlatilag mindent megsemmisíthet, legyen az egy gyenge kerítés, vagy egy iszonyatos méretű tankgyár. Lesz még sebzésszámláló és valósághű ballisztika is. A játék grafikai része megfelel a mai elvárásoknak: lesz árnyékolt víz, különféle speciális hatások, ésígytovább.

GGMania: Milyen zenére, és hanghatásokra számíthatunk?
Maxim: Megfelelő hanganyaga lesz a projektnek, mely a játék hangulatát kívánja hangsúlyozni. Minden karakternek saját természete és hangja lesz. És ígérjük, figyelmet szentelünk majd a játék helyi verzióinak a létrehozására is, hogy mindenki professzionális hanganyagot élvezhessen.

GGMania: Lesz a játéknak multiplayer része? Ha igen, mi lesz benne?
Maxim: Nem lesz. Ez csak egyjátékos gamma lesz.

GGMania: Szerinted mi a játék legjobb jellemzője? Végezetül véleményed szerint mit fognak szeretni a játékosok a 4th Battalion-ban, mi lesz az, amit más játékban nem találnak meg?
Maxim: Amire leginkább büszkék vagyunk, a lenyűgöző cyberpunk hangulat és stílus, a többszáz fegyver és felszerelési tárgy, a valósághű fizika, az, hogy képes vagy bármit megsemmisíteni a játékban, s hogy igen szép számban irányíthatsz járműveket is. És a kedvenc jellemzőm - több száz személy összecsapása. A játékos tetteit és mozgását szinte semmi sem korlátozza, s emiatt számtalan alkalommal újrajátszható a játék, különféle ellenségeket választhatsz magadnak, és alternatív döntéseket hozhatsz. Az átlagos játékos vagy 40 óra (minimális küldetések, "átlagos" befejezés), vagy olyan 80-100 óra (maximális számú küldetés, jó befejezés) alatt fejezheti be a játékot. Várakozásaink szerint a játékunk nemcsak az öreg, hardcore RPG rajongóknak tetszik majd, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak jól akarnak szórakozni. Az első csoport egy hatalmas világot és párbeszéd rendszert találhat magának, míg a többiek mozgalmas, izgalmas közel harcban és nehéz járművekkel vívott távolsági harcokban élhetik ki magukat.

GGMania: Jelenleg hogy áll a fejlesztés, és véleményetek szerint mikorra várható a megjelenés?
Maxim: Hatékonyan dolgozunk a projekten. Különféle kiadókkal tárgyalunk, hogy a játék Európában és Amerikában is megjelenjen. Tervezett megjelenés: 2006 Q4.

GGMania: Szeretnél még valamit elmondani?
Maxim: Köszönjük az érdekes kérdéseket. Reméljük, nem most találkoztunk utoljára. Bye!

Forrás: GameGuru - 4th Battalion Q&A

(Vissza)



Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.11.07. - 4th Battalion - IGN RPGVault interjuhé
2005.08.12. - 4th Battalion - Bejelentés


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása