Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2005.11.12. - Kwish

Mass Effect - Gamebanshee interjuhé


A Gamebanshee letámadta néhány kérdéssel Ray Muzyka-t és Greg Zeschuk-ot a BioWare társ vezérigazgatóit, valamint Casey Hudson-t, producer/projekt igazgatót, hogy megtudjon néhány dolgot a készülő Mass Effect-ről.
(Szerintem az eddigiekhez képest nem igazán sikerült nekik... :-/ )


Gamebanshee: Mikor kezdődött el a Mass Effect fejlesztése?
Ray: Most már egy ideje a Mass Effect-en dolgozunk. Átnézve a mailjeimet, az első, amit a témával kapcsolatban találtam (egy gyors áttekintés) még 2003 nyaráról ered (nem sokkal azután, hogy leadtuk a SW: KotOR Xbox verzióját. Akkoriban nagyon elmerültünk a Jade Empire fejlesztésében, és a KotOR csapat kész volt egy új IPn dolgozni, mindjárt a KotOR befejezését követően. Greg, Casey és jómagam eltöltöttünk egy kis időt az első hónapokban azzal, hogy megvitattuk a projekttel kapcsolatos elképzelésünket, miközben a csapat többi tagja befejezte a KotOR PC verzióját. Nem sokkal ezt követően a fejlesztő csapat kemény magja elkezdte a munkát a projekten, és a fejlesztés és a project víziója lassan kezdett formát ölteni! Nagyszerű csapat dolgozik a Mass Effect-en - keményen melóznak, szenvedélyesek, kreatívak, és igazán inspirálja őket a projekt célja.

Gamebanshee: Nagy kihívást jelentett úgy dolgozni egy Xbox 360 játékon, miközben maga a konzol rendszer még nem is debütált?
Ray: Mindig nagy kihívást jelent egy konzol platform rendszer korai fejlesztési szakaszában dolgozni, de nagyszerű volt, hogy a Microsoft (a kiadónk a Mass Effect esetében) nagyon sok támogatást adott, és igazán bízik a Mass Effect és a Jade Empire franchise-ban. A technikai akadályok közül nagyon sokat felszámoltunk a segítségükkel.

Gamebanshee: Nagy vonalakban ismertetnéd a játék karakter rendszerét? Abból amit eddig hallottunk, úgy tűnik, hogy - legalábbis a karakter külső megjelenését illetően - sokkal több egyedi beállításra lesz lehetőség, mint a korábbi játékaitok esetében.
Greg: A Mass Effect karakter létrehozási rendszere alapvetően az egyedi beállítási lehetőségekre épül: a játék elején karaktered nagyon sok vizuális jellemzőjét be tudod majd állítani, és a játék során a karakter megjelenése a páncéltól és a felszerelésétől függ majd. A megjelenés beállításain túlmenően a Mass Effect-ben igen mély szerepjáték rendszer is van, amely még inkább lehetővé teszi a játékosok számára, hogy eltérővé tegyék karaktereiket - mivel ez egy csapat alapú játék az a célunk, hogy lényeges különbségek legyenek a karakterek között. Ez segít ugyanis abban, hogy ez a hangsúlyozottan taktikai harcrendszer elérje célját, mivel a siker azon múlik, hogy milyen típusú karaktereket használsz, s hogy velük milyen akciókat valósítasz meg.

Gamebanshee: A BioWare korábbi RPGi hatalmas mennyiségű fegyvert, páncélzatot, és egyéb felszerelési tárgyat tartalmaztak. A Mass Effect-ben is azt tervezitek, hogy sok tárgyat implementáltok a játékba? Ha igen, miféle rendszert használtok majd a fegyverek és páncélzat erejének kifejezésére, jelölésére? Ha pedig a válaszotok nem, nem féltek attól, hogy a felszerelési tárgyak hiánya eltávolítja tőletek néhány rajongótokat?
Greg: A Mass Effect egyik jellemzője a fegyverek, páncélok és egyéb tárgyak igen széles választéka. Ezek mennyisége még a legszenvedélyesebb szerepjáték rajongót is teljesen lefoglalja. Mint már említettem, a karaktered megjelenése a viselt páncélzattól, cuccoktól függ, vagyis a játékban elért fejlődésed nyomon követhető lesz a harci képességeken és a karakter vizuális megjelenítésén is.

Gamebanshee: A BG sorozatban és az NWN-ben ott volt a varázslás, a SW: KotOR-an ott voltak az erőtrükkök, míg a Jade Empire-ben a misztikus stílusok és átváltozások. Láthatunk majd a Mass Effect karakterei esetében bármilyen, nem fizikai erőt, vagy képességet?
Greg: A Mass Effect világát a rendkívül erős fizikai erők jellemzik, melyek a sötét anyagon ("dark matter") alapulnak, és a játék története szempontjából rendkívül fontos, hogy az emberiség miként képes hasznosítani ezt az erőt. Ennek az erőnek a mesteri szinten való elsajátítása az egyik olyan út, melyet a karakter végigjárhat a játékban.

Gamebanshee: A játékos képes lesz menetközben közvetlenül irányítani a csapata bármely tagját? Ha igen, milyen lehetőségei lesznek a játékosnak azon két karakter AI-je tekintetében, melyek nem állnak közvetlen irányítása alatt.
Casey: Igen, a játékos közvetlenül átkapcsolhat egyik, vagy másik karakterre a játék közben. Még eddig nem beszéltük meg részletesen, hogy milyen is lenne a csapat irányítása, de az biztos, hogy ki tudod majd választani a fegyvereket, és a csapattagok taktikáját, így egyedül is képesek lesznek harcolni, miközben te is a csatával foglalkozol.

Gamebanshee: Meséljetek valamit a játék bolygóiról. Hogyan utazhatunk el rájuk, és milyen felszíni elemek, környezet és fajok várnak ránk a felfedezésük során.
Casey: A Mass Effect egy olyan játék, melynek eseményei borzalmasan nagy területen zajlanak. Minden egyes bolygó, vagy küldetés egy bizonyos értelemben a Mass Effect meglepetésekkel teli és eredeti témájának egy epizódja. A játék során furcsa és izgalmas helyszínek széles választékával találkozhattok majd. A galaxist egy korszerű csillaghajón utazzátok be. A hajó több fedélzettel is rendelkezik, melyekben a legénység különböző tagjaival beszélgethettek a küldetésekről.
A fő történet helyszínei a galaxis egy még nagyobb, felfedezhető részében találhatóak. Számos okból akartunk már egy saját IPt csinálni, s ezek egyike az volt, hogy lehetőségünk legyen a játékosok tapasztalatát tovább bővíteni... olyan mértékben, melyre korábban nem volt lehetőségünk. A Mass Effect egyik legizgalmasabb új jellemzője, hogy valóban lehetőségetek lesz felfedezni a fő történetnek helyet adó galaxist. Anélkül, hogy túl sokat elárulnék a dologról, lehetőségetek lesz átutazni a mély űrön, meglátogatni a csillagrendszereket, majd körpályára állhattok az idegen világok felett, s végül a saját lábaitokon is meglátogathatjátok őket. Ez egy teljességgel nem-lineáris játékélmény biztosít a játékosoknak, ami igazán szórakoztató és kielégítő módon kapcsolódik a fő történethez.

Gamebanshee: Az állítottátok, hogy a játékosnak lehetősége lesz olyan bolygók felfedezésére is, melyek közvetlenül nem kapcsolódnak a fő küldetéshez. Milyen hosszú lesz a játékmenet, ha valaki szigorúan csak a fő küldetést követi, illetve ha felfedez minden létező mellékküldetést?
Casey: Nehéz erre addig pontos számot adni, amíg a játék nincs kész. Jelenleg úgy véljük, hogy a fő történetet gyorsabban végig lehet majd vinni, mint a KotOR esetében, de ha valaki az összes mellékküldetést teljesíti, és felfedezi az Ismeretlen Világokat is, akkor kétségtelenül tovább fog játszani a játékkal. Mindezek mellet a terveink szerint a fő történetet is bővítjük, illetve a felfedezhető világok számát is növeljük majd a letölthető tartalmakkal.

Gamebanshee: Már most trilógiát terveztek a Mass Effect játékok esetében... okoz valamilyen nehézséget, hogy a befejezettség érzetét kell kelteni a játékosokban az első két rész végénél is? Várakozásaitok szerint milyen hosszú fejlesztési idő kell a sorozat egyes részei között?
Casey: A nagyon kielégítő, érzelem gazdag befejezés rendkívül fontos minden nagyszerű játék esetében - különösen, ha az igazán élvezetes történetre összpontosít az ember. Mivel az minden egyes játék esetében abszolút elvárás nálunk, ezért nem is vagyunk megalkuvók ebben a kérdésben. Ehelyett egy olyan sorozatot szeretnénk létrehozni (s ez az igazi kihívás), ahol nemcsak a szimpla folytatások következnek egymás után, hanem kielégítő folytonosság van az egyes részek között abban a tekintetben is, hogy a játékos mit ért el az előző részben. Ennek a problémának az egyik megoldása letölthető tartalmak biztosítása az egyes részek között, melyek megalapozzák a következő részek kezdetét. Anélkül, hogy túlságosan belemennénk a részletekbe, a célunk az, hogy lehetővé tegyük a játékosok számára, hogy egyetlen karakterrel játsszák végig mindhárom részt (és a letölthető közbülső epizódokat is).

Szerző: Jon "Buck" Birnbaum
Forrás: Gamebanshee - Mass Effect interview


(Vissza)



Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.11.14. - Mass Effect - Xbox Evolve interjuhé
2005.12.09. - Mass Effect - Ki tudja milyen előzetes...
2005.12.17. - Mass Effect - Néhány új kép
2006.01.30. - Mass Effect - Hogy el ne felejtsük...
2006.03.24. - Mass Effect - GDC infomorzsák

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.10.10. - Mass Effect - Még egy löket (TeamXbox)
2005.10.08. - Mass Effect - Gamespot áttekintés
2005.10.07. - Mass Effect - Részletesebb IGN előzetes
2005.10.06. - Mass Effect - Hivatalos bejelentés, infómorzsák
2005.10.06. - Mass Effect - Gamespy előzetes


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása