Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2005.09.18. - Kwish

Fable: TLC - Actiontrip értékelés


A hétvégén minden online gamer újság bevadult, és elkezdte nyomni a Fable értékeléseket (hiába 20-án lesz a megjelenés). Mind bázi hosszú, kivéve ezt, amit az Actiontrip oldalon találtam. Ők 90 pontot adtak a játéknak, de nem igazán derül ki, hogy pontosan miért :-)


Előnyök Hátrányok
Nagyszerű, magával ragadó történet; gyönyörű grafika, hanganyag; varázslat is varázsolás, humor, karakter, mellék küldetések Lineáris térkép; a közelharc és a karakter jellemzők túl egyszerűek; néhány háttérbe szorult dolog, ami nagyobb hangsúlyt is kaphatott volna

Nem emlékszem arra, hogy mikor játszottam végig egy játékot utoljára kétszer.

Az eredeti Pirates! játékot emlékeim szerint jó néhányszor lenyomtam, de ezen kívül tényleg nem emlékszem rá, hogy az elmúlt öt évben egynél többször játszottam volna végig egy játékot. Ezt meg kell értenetek, a játékokból élek, rendszerint manapság egy játékra csak ennyi időt tudok szánni. Már nem vagyok olyan fiatal, mint régen, és akármilyen hormonokat is választ ki egy ember, miközben játszik, nálam ez az adag már egyáltalán nem olyan magas, mint egykor. Csak egy mellékes megjegyezés, azt hiszem, tudom, mit éreznek a kurvák, ha a szex kerül szóba.

Anélkül, hogy túl messzire vinném ezt párhuzamot, elég furának találom, hogy a Fable-t három alkalommal is végigjátszottam (egyszer Xboxon, kétszer PCn). Most már azt hiszem elmondhatom, hogy elég jól megértem ezt a játékot, feltételezem, ez az a megértés, amit minden fejlesztő elképzel a játékosok részéről, ha a játéka kerül szóba.

Minden egyes alkalommal, amikor játszom, többé-kevésbé ugyanaz jut eszembe, úgyhogy nem hiszem, hogy nagyot tévednék. Az eredeti játék legnagyobb problémája (vagy minden bizonnyal az egyik legnagyobb problémája), hogy Peter Molyneux a projekt szülőatyja és a Lionhead Studio feje, túl sok interjuhét adott vele kapcsolatban, s olyan dolgokat ígért meg, amik aztán soha sem kerültek be a végső verzióba. Egyik vagy másik ok miatt, a Fable elárasztotta az üzleteket. Arra tippelnék, hogy az MS-nek kellett még három másik nagy cím Xboxra a Halo mellé. Akárhogy is van, a Fable-t úgy adták ki, hogy egy csomó nagyszerű dolog soha sem látott napvilágot. Hogy fairek legyünk a kiadóhoz, isten tudja hány olyan jellemző volt, amit a Lionhead dobott ki a játékból, így a felelősség egy része minden bizonnyal a Lionhead vállán nyugszik.

Nos hát, ez lenne a Fable történetének negatív oldala. Persze nagyon sok pozitív dolog is van a játékkal kapcsolatban. Nagyon sok pozitív dolgot lehet látni az Xbox verzióban is, és a PC verzió kiadását követően azt mondom, hogy a jó dolgok annyira túlhaladják a rossz dolgokat, hogy a Fable: The Lost Chapters minden PC játékos számára kötelező darab. Ha eddig nem untátok volna el a bevezetőmet, elmondom, hogy nem szakmai szempontok miatt játszottam végig háromszor a játékot, hanem azért, mert annyira élveztem.

Sokat fecseghetnék arról, hogy milyen jól meg van írva a történet, hogy milyen nagyszerű a játékban elrejtett humor. Használhatnék olyan szavakat, hogy "hősies", vagy hogy "elsöprő". Legyen elég annyi, hogy a Fable-t briliáns szinkron, hatásos átvezetők és magával ragadó történet jellemzi, mely egyesíti a japán történetmesélés legjobb elemeit, míg a prezentáció egyértelműen nyugati stílusjegyeket mutat. Az egyedi művészeti megjelenítés a jól-mesélt elbeszélés eszköze, azé az elbeszélésé, mely a felszínen egyszerűnek tűnhet, de épp elég réteget tartalmaz ahhoz, hogy mindenkinek adjon valamit, s igazán messzire megy ahhoz, hogy beigazolja a játék címét: Fable (Tündérmese). A cím tökéletesen megfelel a játéknak. A játék világa egyaránt érett, és mégis ifjonti szellemmel telített - s ez valami olyasmi, melynek felfedezésére a fantasy rajongók szívesen vállalkoznak.

Mint már említettem a korábbi előzetesben, a művészeti stílus a Blizzard klasszikusok időtlen minőségét idézi - nem határozza meg annyira a technológia, mivel a karakterek és a környezet tisztán művészi megjelenítésére épül. A történet szellemes és teli van élettel, s a művészi megjelenítés is épp ilyen. A zene, a szinkron, és a hanghatások kiegészítik az előzőeket, s ezzel a Fable-t az elmúlt évek egyik legélvezetesebb játékává teszik, amivel csak találkoztam.

Technikai szempontból a Fable: The Lost Chapters csodálatosan muzsikál. Nagyszerűen megy egy középkategóriás gépen is, a kezelőfelületet nagyon szépen megtervezték és igazán természetesnek tűnik az egér és a billentyűzet kombó. Különösen tetszett, ahogy a varázslatokat kezelték, mint ahogy a varázslatok megjelenítése és változatossága is. Ez néhány igazán egyenletes akció sorozatot eredményez, és bár a harc egy kissé túl egyszerűnek tűnik (legalábbis ami a közelharcot illeti), meglehetősen lenyűgözően oldották meg ezt a részt is, s semmit sem vesz el az általános játékélményből.

Az az igazán nagyszerű a The Lost Chapters-ben, hogy a hozzáadott tartalom növeli a játék lehetőségeit a felfedezés terén, ami valahogy ellensúlyozza a fájdalmasan lineáris térképek problémáját.

A Fable egy akció RPG, ami karakterek statisztikájának fejlesztése helyett inkább az akcióra és a történet mesélésre helyezi a hangsúlyt. Néhány embernek az RPG elemek talán túlságosan egyszerűnek tűnnek, és ezt kombinálva az inkább lineárisnak tekinthető térkép tervezéssel, elkedvetleníthet néhány RPG játékost, de a mellékküldetések száma (és ami még fontosabb) a felfedezésre váró mellék-történetek (mint ahogy az új területek, fegyverek ésatöbbi is), jelentősen javítják a felfedezési tényezőt. Hozzátéve ehhez azt, hogy a tetteid meghatározzák, hogy Hősöd "hősi", vagy épp "gazfickói" jellemzőket vesz fel, s hogy nagyon sok single-player címet kaphatsz (ami növeli az újrajátszhatósági értéket) nem is csoda, hogy nem egyszer, nem kétszer, de háromszor játszottam végig a játékot.

Az nyilvánvaló, hogy néhány agyon ajnározott téma - mint például a házasság, vagy a saját ingatlan -, nem játszik olyan lényeges szerepet, mint amilyen lehetett volna, de azt hiszem, csak azért szemétkedek, mert Peter Molyneux olyan sokat beszélt ezekről. Ha feleannyi időt töltött volna a kódolással, mint amennyit a száját jártatta, talán ez a bekezdés is hosszabb lett volna, de héé, senki sem lehet tökéletes.

Végső soron a Fable nem olyan nagyszerű, mint ahogy az Peter szájából hangzott a fejlesztés korai szakaszában, de még mindig rendkívüli videó játék. A The Lost Chapters egy igazán minőségi átirat, ami még több tartalmat ad az egyébként is tökéletes játékmenethez. A nagyszerű történetek, és a magával ragadó fantasy single-player játék szerelmeseinek kötelező darab a játék. Azoknak a PC játékosoknak, akik nem játszottak az eredetivel, mindenképp meg kell szerezniük, és még ha be is fejeztétek Xbox-on, érdemes tenni vele egy kísérletet - azt hiszem, ez az a játék, ami megéri a pénzt és az időt.

Ez a játék visszaállította a Lionhead-be vetett hitemet, s most türelmetlenül várom az újabb játékukat, a The Movies-t. Hoztak egy kis szívet és lelket a játékiparba, meg egy kis lelkesedést is, s ezt én mindig jó néven veszem... még akkor is, ha a túlfűtött lelkesedés néha kissé vissza is üthet.

Minősítés: Kiváló, 90.

Stabilitás – Csak néhány kisebb hiba
Betanulás - Közepes

Szerző: Uros "2Lions" Jojic
Forrás: Actiontrip - Fable: The Lost Chapters Review

(Vissza)





Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.09.19. - Fable: TLC - Ellenfelek
2005.09.20. - Fable: TLC - Ellenfelek frissítése
2005.09.22. - Fable: TLC - Ellenfelek frissítése 2.
2005.09.23. - Fable: TLC - Ellenfelek frissítése 3.
2005.09.23. - Fable: TLC - RGPDot értékelés

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.09.15. - Fable: TLC - Mán megint egy Fejlesztői napló...
2005.08.27. - Fable: TLC - Fejlesztői napló 6
2005.08.24. - Fable: TLC - Interjuhé a Gamespoton
2005.08.23. - Fable: TLC - 2005 GC / Gamespy előzetes
2005.08.22. - Fable: TLC - Arany!


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása