Főmenü
Frissítések
Hírek
Cikkek
Társoldal hírek
Végigjátszások

Aloldalak
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Társoldalak
WoW Hungary
Morrowind HQ
SW: Galaxies
Baldur.hu
Fallout HU
Dungeon Siege 2
Oblivion HQ

Egyebek
Linkek
Impresszum

2005.07.31. - Kwish

Fable: TLC - Gamespy előzetes


A Gamespy néhány napja (05.07.27) lehozott egy előzetest a Fable: The Lost Chapters-ről. Asszem ez az utolsó, amit ezek közül az anyagok közül lefordítok, mert eléggé egy kaptafára készülnek. Ez sem tűnik ki a többi közül, visszafogott hype, ismétlődő tartalom...


Előnyök Hátrányok
Jellegzetes játékvilág; fókusz a játékos döntésein; humoros. A harc háttérbe szoríthatja a játékmenet egyéb elemeit.

Hype, probléma, hatalmas eladási adatok - ez a legutolsó GTA? Nem, ez az Xbox örökbecsű eladásokat elért RPG játéka, a Fable, amely lassan megérkezik PCre is.

Néhány játék fejlesztőt kielégít az, ha biztosra megy, ha csak a régi ötletekből él meg. Néhány fejlesztő úgy tekint a játékokra, mint korlátlan lehetőségekkel bíró művészeti formára, így megpróbálják kitolni a korlátaikat. Peter Molyneux ez utóbbi táborba tartozik. Játékai (az olyanok, mint a Populous, Theme Park, Magic Carpet, Dungeon Keeper, Black&White) elértek a csillagokig. Néhány ezen játék közül igazán ragyogónak bizonyult, míg mások nem feleltek meg a kiadásukat megelőző nagy felhajtásnak.

Elég szép mennyiségű hype övezte Molyneux legutóbbi játékának, a fantasy-RPG Fable-nek is a megjelenését, mely tavaly ősszel jelent meg Xbox-ra. A Fable hosszú fejlesztési periódusa alatt Molyneux nagyon lelkesen beszélt a játék számos tervezett jellemzőjéről, de mikor ezek némelyik nem került be a játékba, és néhány rajongó keserűen reagált a dologra, Molyneux kiadott egy nyilvános bocsánatkérést. Mea culpája meglehetősen nagy visszhangot keltett a játékok világában, és még az olyan nagy hírügynökségek is felvették a hírt, mint pl. a BBC. Mindazonáltal a Fable hatalmas eladási adatokat ért el, és bőségesen gyűjtögette az elismeréseket is. Most a Fable megérkezik PCre is, mégpedig egy bővített, Fable: The Lost Chapters elnevezésű verzióval. A PC verzió nemcsak felturbózott grafikát ígér, hanem némi új tartalmat is hoz a játékba.


Ki akarsz lenni?
A Fable egy tipikus fantasy bevezetéssel kezdődik: egy fiatal fiút alakítasz, aki egy különös faluban él, s látnia kell, amit világ összeomlik, mikor a banditák földi lerombolják a települést, s megölik apját. A fiút - a kellő pillanatban - megmenti egy rejtélyes figura. Neked kell elgondolkodnod rajta, hogy vajon a támadás egy véletlenszerű rablótámadás volt-e, vagy pedig valami sokkal komolyabb baljóslatú dolog áll mögötte. És mi történt a fiú családjának többi tagjával?

Mivel ez egy Peter Molyneux játék, többről van itt szó, mint arról, hogy egy fiú felnő, és hőssé válik a kard és boszorkányság világában. Ami azonnal eltérővé teszi a Fable-t, az az erkölcsi kérdésekre való összpontosítása, és az, hogy miként formálod karaktered, s az a mód, ahogy a többi ember reagál a főhősre. A játékos feladata, hogy meghozza a jó és gonosz közötti döntést, és a következményeket is neki kell viselnie. (Ez valóban rendkívül forradalmi gondolat.)

Például amint a kis kölyök szerepét alakítod a bevezetés során, meg kell szerezned három aranypénzt, hogy megvásárolhasd a nővéred születésnapi ajándékát. Hogy megszerezd a pénzt, először küldetéseket kell teljesítened a szomszédos falusiaknak. Tetteid vajon önzetlenek és nemesek, vagy éppen gyanúsak és rosszindulatúak lesznek? Segítesz majd a megcsalt asszonynak, hogy megtaláld a csalóka férjet, vagy kenőpénzt fogadsz el a férjtől, hogy továbbra is titokban megtarthassa a tiltott kis találkáit? Vigyázol-e majd annak a farmernek a ládáira, aki sürgősen magához szólított a természet, vagy megnézed, mit emelhetsz el tőlük, miközben a szomszédos kölyök erre noszogat? Végül is, mint ahogy a kölyök mondja: "Jónak lenni, olyan unalmas. Hát nem sokkal jobb széttörni, elpusztítani a dolgokat?" A tetteid függvényében reagálnak aztán a falusiak is. Ha úgy viselkedsz, mint egy kisangyal, hallhatod, amint azt mondják: "Micsoda kedves kisfiú!" S miközben áthaladsz a városon, egész idő alatt ajnároznak.


Tapasztalt vagy?
A Fable visszatérő eleme lesz, hogy a döntéseidre koncentrál, melyeknek aztán viselned kell a következményeit. Miután megmentettek a fosztogatásból, a Céhbe ("Guild") visznek, ahol a kezdő hősöket képezik ki az eljövendő nagy tetteikre. A Céh gyakorlatilag a játék központi tengelyeként működik, ahol küldetéseket választhatsz, és elköltheted a tapasztalati pontjaidat. Ahogy teljesíted a feladatokat, és eltünteted az ellenfeleidet, általános tapasztalati pontokat nyersz el, mint ahogy olyan pontokat is, melyek azon képességeden alapulnak, melyet igénybe vettél (így ezeket sokkal könnyebb fejleszteni). Ha valaki karddal veri le az ellent, akkor az Erő értékéhez kap elköltendő pontokat. Ha valaki íjat használ, akkor készség ("skill") pontot kap. Ha valaki a mágiára támaszkodik, akkor akarat pontokat ("will points") nyer el.

Mégha többnyire például puszta kézzel harcolsz, akkor is képes leszel fejleszteni varázslótudományod, vagy a távolsági fegyverek használatával kapcsolatos készségedet - bár nem olyan könnyen. Ha szintlépés mellett határozol, széles körben állnak rendelkezésedre azok a lehetőségek, melyekkel módosíthatod hősödet. Fejlesztheted a fizikai képességeket, a sebességét, vagy pontosságát, mint ahogy mágikus trükköket is tanulhatsz: megsütögetheted ellenfeleidet tűzlabdákkal, vagy villámcsapásokkal, lelassíthatod az időt, és még több egyéb dolgot is tehetsz.

Az akciódús, valós idejű harc áll a Fable játékmenetének középpontjában, s nagyon gyakran kell ellenfelek kész hordáival szembeszállni egy időben, ami nagyon hasonló érzést jelent a Diablo-hoz. A Fable a várakozások szerint egér-és-billentyű kombinációjú irányítással rendelkezik, s lehetőséged lesz a billentyűk konfigurálására is. Meglehetősen könnyűnek találtuk az irányítást és a kameramozgatást, így minden késlekedés nélkül nekieshettünk az ellenfelek szétszabdalásához. A játék konzol gyökereihez igazodva tökéletesen elsajátíthatod a speciális blokkolásokat, kitéréseket és támadó-kombókat.

Bár elég sok időt eltölt az ember az ellenfelek leverésével, a Fable-ban azért több is van, mint a gonosz banditák, csoszogó zombik és óriási rovarfelhők pusztítása. Játszhatsz mini-játékokkal, mint például a blackjack. Különféle frizurád és tetoválásaid lehetnek. Eladhatsz és vehetsz különféle típusú fegyvereket, páncélokat, ruhákat és bájitalokat. Felfogadhatsz csatlósokat, vásárolhatsz házat, és még meg is házasodhatsz. A külsőd is megváltozik majd a játék során döntéseid függvényében. Ha egy vitéz harcost alakítasz, kiemelkedsz a többiek közül, s angyali ragyogás vesz körül. Ha kegyetlen mágiahasználó leszel, akkor démoni külsőt öltesz. Az NPCk ennek megfelelően reagálnak rád, a viselkedésükre hatással lesz a küldetések teljesítésével elnyert hírneved is. Az NPCkel a gesztusok segítségével tudsz majd kommunikálni (egy egyszerű billentyű leütéssel böföghetsz, táncolhatsz, udvarolhatsz ésígytovább).


Tündérmese világ
Az egyik érdekes dolog a játékban a Fable atmoszférája. A sok más fantasy RPGtől megszokott sötétbe hajló, középkori, D&D inspirálta világ helyett a Fable egy sokkal vidámabb, tündérmese-szerű kinézettel bír. Az erdők életre kelnek a színes lombozatú fákkal, az ingó-bingó vadvirágokkal, és ahogy a fák között átszűrődik a napfény. Az épületek és a karakterek kissé zömöknek és karikatúra-szerűnek tűnnek. Még a szomorúbb, gyászosabb területeknek is van bizonyos fura bája. A humor átjárja a játékot, és ellensúlyozza a központi történet sötét eseményeit: a szélszorulás, a "mágikus" gombák, és az, hogy a karakter elég gyakran rohangászik fehérneműben időről időre segít megtartani a könnyű kedélyállapotot. A friss zenekari darab segíti a hangulatot, és a játék bevezető zenéjét nem más, mint Danny Elfman készített el (aki számtalan mozi és TV sikernek készítette el a zenéjét, köztük olyan filmeknek is, mint Beetlejuice, Batman, Spiderman).


Több, több, még több
Dene Carter, vezető fejlesztő azt mondta, hogy nagyon sok egyedi kiegészítést és fejlesztést várhatunk majd a Fable PC verziójától. A színpompás grafika, például, jobbnak látszik mint máskor valaha is, a kétszeresére növelt textúrákkal, a 16X anti-aliasing támogatással, és a megnövel képernyő felbontással "ami gyakorlatilag bármi lehet, amit csak a monitorod még képes kezelni".

A látványvilágról szólva, a PC verzió lehetővé teszi, hogy hősödet saját tetoválásokkal tedd még egyedibbé, ami igazán segíti az önkifejezést. Van néhány könnyű kis, új ruhadarab, mint például a Csirke Kalpag, "ami garantáltan aláássa bármely rendezvény komolyságát". Van néhány brutálisan jó gesztus is, mint például a rendkívül népszerű Kozák Tánc. Ami még fontosabb, a fő történet kiegészítésre kerül, és a játék későbbi részében néhány igazán érdekes választási lehetőséget is kínál. A játékosok kapnak néhány új, felfedezésre váró területet, mint például egy teljesen új falut az Északi Pusztulatban - feltéve, hogy túléled az olyan új szörnyeket, mint a jégtrollok, vagy a mágikusan életre keltett páncélok, melyeket egy emberi koponya díszít.

Ezekkel az új anyagokkal, az egyedi megjelenéssel, a gyors harccal, és a karaktered megformálására adott sok-sok lehetőséggel a Fable: The Lost Chapters nagyon sok ígéretet hordoz. Idén őszre tervezett megjelenésével nem csupán arra ad lehetőséget, hogy hős legyél, hanem hogy olyan hős váljon belőled, amilyen csak akarsz lenni.

Szerző: Scott Osborne
Forrás: Gamespy


(Vissza)




Frissebb kapcsolódó cikkek:

2005.08.05. - Fable: TLC - GameZone interjuhé szemezgetés
2005.08.22. - Fable: TLC - Arany!
2005.08.22. - Fable: TLC - Fejlesztői napló 5
2005.08.23. - Fable: TLC - 2005 GC / Gamespy előzetes
2005.08.24. - Fable: TLC - Interjuhé a Gamespoton

Korábbi kapcsolódó cikkek:

2005.07.29. - Fable: TLC - Gamecloud interjuhé Dene Carter-rel
2005.07.26. - Fable: TLC - Fejlesztői napló 4
2005.07.19. - Fable: TLC - Gamespot interjuhé
2005.07.18. - Fable: TLC - 3DAvenue előzetes
2005.07.13. - Fable: TLC - Fejlesztői napló 3


Az összes kapcsolódó cikk felsorolása