Főoldal
Bard's tale
Dragon Age
Gothic 3
KotOR
KotOR 2
Kult
Lionheart
NWN 2
The Fall
The Roots
The Witcher
Titan Quest
ToEE
Általános
Jellemzők
Engine
FAQ
Rendszerspeci

Játékvilág
Világ
Történet
Witcher
Felszerelés
Fajok
Karakterek
Szörnyek
Pillák

Háttérinfók
Interjuhék
Előzetesek
CommunityQ&A
IGN Blog
Fejlesztői izé
DevDiary

Galéria
Screens
Concepts
Posters
Models
Üdvözlet

Kardok és fegyverek 2.

Az IGN RPGVault egy hét után kitette a fegyvereket ismertető szösszenet folytatását, s most a címnek megfelelve, valóban a kardokról ejtenek néhány szót.

Ha van még egy másik olyan fegyver, ami legalább olyan nagy vizuális élményt nyújt, mint az íjak, akkor a kardok azok. Bőségesen rendelkezésünkre állnak, de szívesen veszünk, ha akár egyetlen darabot is adnak nekünk, mint a küszöbön álló győzelmünk zálogát... Még ebben a kocsmában is egy csomó mini-gazfickóval találkozhatsz, néhányuknál elf taldags, vagy a jóval nőiesebb viroledans van, és ha bekukkantasz abba a sarokba, láthatsz még egy zerrikan saberrát is annál a vonzó - ámbár egy kicsit talán fenyegető - női harcosnál. Ha kíváncsi vagy ezeknek a fegyvereknek az eredetére, vagy hogy ki készítette őket, meg kell nézned a beléjük ütött jeleket; a korona, vagy a lófej Povissra utal, a nap Viroledet jelöli, a patkó a híres Fanot védjegye, az Esterhazy-aktól; míg a keresztbe tett kalapácsok arra utalnak, hogy a fegyver a legjobb acél hazájából, Mahakamból származik. Ne legyél túl buzgó egyébként, egy ilyen vizsgálat néha igen sokba kerülhet.

Témánál maradva, van két név, melyeket igen csak érdemes megjegyezni a mesémből. Sihil az első. Ez úgy néz ki, mint egy egyszerű, jól-kiegyensúlyozott s meglehetősen éles, közel 40 hüvelyk hosszúságú penge, de ez csak a látszat - a sihilt egyszerű kardnak nevezni, körülbelül olyan, mint amikor valaki egy aranysárkányt nagyra nőtt gyíknak hív. A normál penge vasból és acélból van, és a legjobb kardokat Mahakam törpe kohóiban hozzák létre, borax-szal, valamint grafittal ötvözik, s fejlett fémművességet alkalmaznak az elkészítése során. Nagyon sok munka és hihetetlen mennyiségű tudás szükségeltetik ahhoz, hogy megélezzék azt a fekete, nagyon fekete vasat... No persze ez a munka hihetetlen dolgot eredményez - azt mondják, hogy a legjobb kardok szétvágják a rájuk hulló rendkívül finom szövetet is. De ez minden bizonnyal csak legenda...

No most a legendákkal úgy áll a dolog, hogy mindegyiknek van valami valóság magja is. Ez a helyzet azzal a másik karddal is, aminek szintén célszerű emlékezetedbe vésni a nevét - az egyetlen penge, amely versenyre kelhet a törpe sihillel, a gnóm gwyhyr. Igazán szomorú, hogy napjainkban meglehetősen nehéz ilyen fegyvereket találni, a gnómok valaha mesterkovácsok voltak, de egy hagyományos gwyhyr mostanában már legalább 200 éves lehet. Sötét, vasból edzett, hullámokkal díszített penge - élesebb, mint bármely borotva, amit valaha is használtál - nyitott díszítések biztosítják, hogy kisebb legyen a súlya, s a markolatot rája bőrrel vonták be, hogy ne csúszkáljon a kézben... olyan dolog, amit ijesztgetésre szántak. És tudom, mit beszélek - láttam már jó bajvívót miközben sihilt használt. Inkább nem is gondolok bele, hogy mire jutott volna, ha egy gwyhyr van nála.

Egy jó fegyver az évekig tartó kutatómunka eredménye, miközben az ember nagy nehezen újra kialakítja a régi eljárásokat, olyan felszerelést használva, amit évszázadok alatt tökéletesítettek... De persze nem mondanák igazat, ha arról próbálnálak meggyőzni, hogy nincs olyan fegyver, ami a szimpla kémiai folyamatokon kívül nem részesül valami más előnyben is. És most nemcsak azokra a csaló kis dolgokra gondolok, mint például a nilfgaard-i orion - ezeket az acél csillagokat a világ minden részén használják az útonállók. Nem - én azokra a holmikra gondolok, amelyeket az igazán nagy hatalmú varázslók fegyverei.

Van szerencsém tudni, hogy a varázslók többsége olyan - inkább fürge fickók és lánykák gyülekezete - akik igen jól boldogulnak a tűzlabdák, viharok és a többi varázslataik nélkül is... A kardjukat használják, vagy - talán a hagyományoknak megfelelően - a botjukat. Ezek nem egyszerű fa sétapálcák, amik könnyen eltörnek - ezeket olyan mágikus hatalommal és erővel töltik fel, ami miatt még a legjobb kardmester is kétszer meggondolja, hogy keresztezze-e egy varázsló útját. Hogy pontosan melyek is ezek az erők? Meglehetősen kelletlenül, de azt kell mondjam neked, hogy fogalmam sincs. Csak egy dolgot tudok - ha valaha is összeütközésbe kerülsz valami fura sapkás fickóval, aki egy bottal van felszerelve, jobb lesz, ha azonnal elmenekülsz onnan, mintha csak a harmadik feleséged lenne a nyakadon.

S úgy hiszem, hogy nem egy witcher is hasonlóképpen vélekedne erről a dologról.

Forrás: IGN RPGVault - Peek #15


(Vissza)


Fordította / írta: Kwish
2005.04.12.